Терзић: Сви смо у служби освајања шампионске титуле

29

Генерални директор Црвене звезде – Звездан Терзић је на почетку зимских припрема говорио о предстојећем периоду и циљевима за пролећни део сезоне 2023/24.

Желим вама и вашим породицама срећне празнике, много здравља и среће. Надам се да је Црвена звезда високо котирана на тој листи ствари које вас чини срећним. Верујем да ћемо тако приступати у наредних шест месеци, како би се заједно радовали у мају. Нови, али и стари, шеф стручног штаба је Владан Милојевић. Многи од вас су већ радили са њим, а они који нису би требало да знају да ће захтеви од њих бити највиши могући. Имаћете тешке и напорне припреме, с обзиром на то како нас тежак период очекује до краја шампионске трке. Дрес који носите вас обавезује да ће све сем титуле разочарати армију Звездиних навијача. Рекао сам кроз медије да када не узмемо титулу одлазим из клуба, као и најближи сарадници око мене. Најбољи смо, најјачи, најквалитетнији, имамо одличне услове и најплаћенији смо. Све сем титуле не долази у обзир. Верујемо у вас, желим да слушате шефа стручног штаба и да вас здравље послужи. Чека нас тешких пет месеци, а морате да се ставите у службу освајања шампионске титуле. Сходно томе да прилагодите приватан живот, тренинг, начин исхране и оно најбитније 90 минута на терену – поручио је играчима Звездан Терзић.

Потом се генерални директор Црвене звезде обратио и представницима медија.

– На почетку желим свима да честитам новогодишње и божићне празнике. Окупили смо се после 20 дана паузе и поздравили играче. “Упалили смо моторе” у претходна два дана кроз тестирања и данас ће играчи имати први званичан тренинг у 2024. години. Рекао сам фудбалерима, али ћу поновити још једном. Звездини захтеви су највиши, циљеви се знају, а то је освајање шампионске титуле и дупла круна. Пожелели смо играчима здравље и срећу, да слушају новог-старог шефа стручног штаба Владана Милојевића и “заврну рукаве”.

Кроз године успешног рада у Црвеној звезди – Звездан Терзић зна врло добро како се носи са притиском у црвено-белом табору.

– Ко није спреман да живи и ради под притиском, тај није за Црвену звезду. Када доводимо играча размишљамо о карактеру и да ли фудбалер може да живи, тренира и игра под притиском. Историја, време иза нас је показало да је било фантастичних играча у другим срединама, али који нису успели да издрже притисак Црвене звезде. Зато и игра најбољих 11, не само најталентованијих, него оних који су комплетне личности и могу да изнесу притисак који доноси дрес Црвене звезде.

Милан Родић ће у наставку сезоне бити први леви бек нашег тима, а његова замена млади Виктор Радојевић.

– Дефинитивно нећемо доводити левог бека. Претходних дана смо „претресали“ списак наших играча. Став Владана Милојевића је да с обзиром на то да немамо европске утакмице, Родић може да изнесе пролећни део сезоне. Млади Виктор Радојевић се наметнуо приказаним играма у Графичару и очекујемо да он буде други леви бек. Он је Звездино дете, рођен је 2004. године и прошао је све селекције нашег клуба. Показао је у протеклом периоду у развојном тиму да може да игра у сениорском фудбалу и сигурно ће добити шансу. Надамо се да ће искористити прилику, као што је то учинио Коста Недељковић, који је био непознат у тренутку када смо га пребацили из Графичара у првим тим Црвене звезде.

Истакао је Звездан Терзић квалитете младог Уроша Сремчевића, фудбалера лучанске Младости.

– Не волимо да причамо о играчима које нисмо ангажовали. Већ сам се изјаснио о Урошу Сремчевићу. Ради се о невероватно талентованом центарфору, једном од најбољих које је Србија имала претходних година. Интересантан је Црвеној звезди, али видећемо шта ће се дешавати у наредним данима.

Наредно питање медија се односило на то да ли ће Јован Мијатовић и Урош Сремчевић моћи да наступају у тандему.

– Причали смо са Владаном Милојевићем у ком систему ће играти, да ли ће се определити за једног или два нападача, али могу да играју заједно.

Говорио је опширно генерални директор Црвене звезде о финансијама, прелазном року и циљевима нашег клуба, али нагласио да Јован Мијатовић, Коста Недељковић и Мирко Иванић нису доступни на трансфер листи.

– Поседујемо превелик број играча у овом тренутку, с обзиром на то да немамо европске утакмице. Имамо више фудбалера него што би нам требало, када се погледа тренажни процес, мир, задовољство у свлачионици, наравно и буџет који се издваја за плате. Већ пар дана гледамо списак. Владан Милојевић је направио листу жеља везано за одлазак играча. Међутим, не одређујемо ми ко ће отићи и остати, већ тржиште. Рекао сам за Јована Мијатовића и Косту Недељковића, то су два последња играча која ћемо продати, али тржиште све одређује. Црвена звезда живи од трансфера играча, то сам много пута говорио. Морам да поменем да сви клубови у Европи живе од три главна извора прихода, а то су ТВ права, улазнице и спонзорства. Ми та три ресурса користимо у малој мери. Од ТВ права немамо ништа, што се тиче спонзорства данас немамо ниједну државну компанију. Имамо Газпром са којим истиче уговор, док приходом од улазница не можемо да покријемо расходе које имамо на првенственим мечевима. Приходе имамо само кад играмо Лигу шампиона или Лигу Европе. Нама су два главна извора прихода, трансфери играча и приход од УЕФА. Прошле године смо у марту месецу платили порез држави од 13 милона евра, на начин да смо есконтовали, наплатили будућа потраживања од УЕФА. Црвеној звезди је увек потребан новац пре свега из два извора, а то су УЕФА бонуси и трансфери играча. Тржиште је то које одређује за кога можемо да добијемо новац. Још једном кажем Јован Мијатовић и Коста Недељковић су последњи који ће бити продати. Понашамо се као да никада неће отићи, а могу сутра да оду, јер ако не оду данас, онда ће отићи следећег лета. Читам коментаре по форумима који кажу да треба задржати Звездину децу и домаће играче. Једно је то кад прекрстиш руке са једне стране, а друго кад се уђе у машину и осети реалност. Много пута смо рекли да само млади играчи имају тржишну вредност и да Црвена звезда уколико хоће да приходује од 15 до 20 милиона евра годишње од трансфера играча, што је наш циљ, мора да продаје младе фудбалере. Играчи старости од 28 до 30 година немају тржишну вредност. Видећемо у наредном периоду како ће се одвијати ситуација. Имамо много разговора за доста играча. Наравно да ћемо покушати да се ослободимо фудбалера који су мање потребни тренеру Владану Милојевићу и да узмемо новац за њих. Закључак је да не може да оде ниједан играч чији одлазак би угрозио освајање шампионске титуле, јер титула нема цену и пар неких играча који нам сигурно доносе озбиљну гаранцију да ће њихов удео у освајању титуле бити велики, они не могу да иду. То је рецимо Мирко Иванић, за ког имамо и највећу понуду. С обзиром на то да је Мирко рођен 1993. године и да је ушао у 31. годину, ако добијете шест милиона евра за њега то је стварно неко би рекао недопустиво да се пропусти. Међутим, Мирко Иванић је кључни играч за освајање шампионске титуле и не може да иде без обзира на понуду коју имамо.

Звездашка јавност може да очекује наставак партнерства са компанијом Газпром.

– Разговарамо са Газпромом, у јуну нам истиче уговор са њима. Они су уз Црвену звезду од 2010. године, већ пуних 14 година. Нема сумње да су заинтересовани за наставак сарадње, јер смо их на прави начин репрезентовали и у Европи, у овим тешким тренуцима, кроз које пролазе наша руска браћа. Били су уз нас и када је нама било најтеже и показали смо један однос који превазилази искључиво пословни. Немам сумњу да ћемо се договорити и за наредни период. Крајем марта током репрезентативне паузе Зенит долази на Маракану, одиграћемо утакмицу и то је само још једна потврда изузетно добрих односа између Црвене звезде и Зенита, а самим тим и Газпрома.

Уверен је генерални директор да су фудбалери Звезде задовољни, али и истакао да у прилог томе говори чињеница да годинама остају на Маракани.

– Сви причају о дуговањима Црвене звезде. Овде сам већ десет година, а ниједан играч није напустио клуб на начин да је написао тужбу јер је незадовољан отишао из Црвене звезде. Наши играчи не желе да оду и кад им нађемо клуб у иностранству. Сами онда процените да ли им се дугује и да ли им је лепо у Црвеној звезди или није. Сви су они овде ушушкани, добро плаћени. Црвена звезда никад и никоме није остала дужна. Играчи су тога свесни и због тога и остају у клубу. Сви су плаћени и верују Црвеној звезди.

Осврнуо се Терзић и на вечити дерби који је одигран крајем децембра месеца прошле године.

– Кладионице доста тога математички говоре. Не памти се да је као такав фаворит Црвена звезда ушла у неки дерби као што је ушла 20. децембра. Математичари су направили неку реалност, а то је да је Црвена звезда у овом тренутку много квалитетнија од Партизана. То нисам рекао ја, него математичари на основу неких модела. Управо то нам даје за право да кажемо да ће Црвена звезда освојити ову шампионску титулу. Партизан ме заједно са тренером Дуљајем изненадио са низом од 13 узастопних победа и заслужују поштовање за серију коју су направили. У вечитом дербију против нас су се срцем и жељом изборили. Без обзира што је Црвена звезда по свим параметрима и елементима била много бољи актер на тој утакмици, промашили смо много шанси, поништена су два гола. Родић је направио неспретан пенал, а Партизан практично без шансе дао два гола. Бог их је наградио јер су били агресивнији, мотивисанији, на снагу воље су дали два гола. Мислим да Црвена звезда има најквалитетнији тим са тренером као што је Владан Милојевић који познаје нашу лигу и менталитет наших играча, верујем да ће ствари да доћи на своје место.

Истакао је генерални директор Црвене звезде да црвено-бели на припремама неће одиграти пријатељски дуел са вечитим ривалом.

– Није реално. Већ смо заказали све пријатељске утакмице. Немамо ми много нових играча па да су нам потребне утакмице како бисмо уигравали тим. Владан Милојевић познаје екипу, играчи се знају између себе. Требају нам добри терени и услови, да побегнемо из ове снежне атмосфере, где је минус седам и где су залеђени терени. У таквим условима не можемо да тренирамо. Потребно нам је да одемо на Кипар да жестоко и крваво радимо, да се „напуне“ ноге и плућа, да се физички екипа добро спреми, а пријатељске утакмице су нам мање важне.

Говорио је Терзић и о правилнику када је реч о трансферу фудбалера.

– ФИФА правилник каже да сваки играч током једне такмичарске сезоне која се рачуна од 1. јула прошле године до 30. јуна ове године може да наступа за максимум два, а буде регистрован за три клуба. Међутим, с обзиром да су Недељковић и Мијатовић били на двојној регистрацији не рачуна се да су играли за два клуба.

Истакао је Терзић да је Ендиаје играч Црвене звезде и да тренутно не постоји шанса да напусти клуб.

– За сада не постоји. Обавио сам данас разговор и са Владаном Милојевићем који се тицао Шерифа Ендиајеа. Његова жеља је да Ендиаје остане, радиће се са њим, пре свега психолошки. Ендиајеу је била потпуно „разбијена“ глава, превише се бавио форумима и коментарима. Поптуно је изгубио самопоуздање. Игре које је пружио током јесени, то није прави Шериф Ендиаје због којег је Барак Бахар инсистирао на његовом довођењу. Он је у турској лиги на 95 утакмица дао 37 голова. Турска лига је много јача, квалтетнија и захтевнија од наше. Можда му је био потребан и период адаптације, али Шериф је играч под уговором. За сада је ситуација таква да остаје. Видећемо шта доносе дани пред нама. Давно је речено, прелазни рок је жива ствар и никада не знате шта може да се деси сутра, какву понуду можете добити. Тренинзи и утакмице ће показати ко може, а ко не, видећемо. Прелазни рок код нас почиње тек 16. јануара, у Европи и већини земаља траје до 1. фебруара. Из дана у дан се мења ситуација, долазе нове информације, видећемо.

Велики потенцијал Црвена звезда има и у талентованом нападачу Александру Кахвићу који је поникао у нашој академији.

– Кахвић је један о најталентованијих играча из наше Омладинске школе. Био је проглашен за једног од 50 најталентованијих дечака у Европи пре пар година. Тражио се, израстао је и ојачао. Имао је један период кризе, међутим одиграо је јесењи део полусезоне у ОФК Београду фантастично. Био је вероватно најбољи играч Прве лиге Србије и то је и заслужио. Он је 2004. годиште, права деветка, заслужио је да оде на припреме, а остало ће зависити од њега. С обзиром да је одсутно пет играча због репрезентативних обавеза отворио се простор да поведемо још неке фудбалере. Имаће шансу да се наметне тренеру Милојевићу. Пре годину дана Мијатовића и Недељковића није било на мапи, а затим су се наметнули играма у Графичару и пребацили смо их у први тим. То смо сада учинили и са Кахвићем, Радојевићем, Милосављевићем и Максимовићем. Све је на њима, имаће минутажу, простор, нека покажу да ли су спремни да носе дрес Црвене звезде.

Поручио је генерални директор нашег клуба да је Александар Драговић један од кључних играча и да не може да напусти Звезду.

– Драговић сваких шест месеци хоће да иде, то је тако од кад је дошао и сваки пут му кажемо да не може, он остане и буде највећи професионалац на сваком тренингу. Драговић не може да иде, у јуну му истиче уговор, ми ћемо покушати да се у ових шест месеци договоримо са њим и продужимо уговор. Ако не продужимо, пожелећемо му све најбоље, реч је о играчу који се већ одужио. Има 33 године, дао је Црвеној звезди много, дошао кад је био у најбољем добу. Могао је да бира тада, дошао је без обештећенаја, пружио Црвеној звезди много и нама је важно да наши играчи који су много дали клубу на крају буду срећни, испуњени и задовољни.

Истакао је Терзић да није разговарао са Миланом Борјаном, али и говорио о талентованом чувару мреже рођеном 2000. године – Балши Поповићу.

– Нисам причао са Борјаном, шеф стручног штаба – Владан Милојевић га није помињао, тако да нам није био тема за сада. Имамо Глазера који је по свим оценама био један од најбољих играча јесени. Довели смо младог Балшу Поповића, који је рођен 2000. године. Био је најбољи голман Прве лиге Србије. Доводимо га из ОФК Београда, имамо голмана за будућност.

Милан Павков у овом тренутку није у плановима Црвене звезде.

У овом тренутку не. Ту су Јован Мијатовић, Шериф Ендиаје и Александар Кахвић. Такође имамо играче који могу да покрију позицију класичног центарфора, а то је пре свега Жан Филип Красо, који игра стандардно за репрезентацију Обале Слоноваче у стартној постави и то на позицији класичног нападача. Красо је код нас играо иза шпица и на боку, али ту је и Питер Олањинка који може да наступа на поменутој позицији – закључио је Звездан Терзић.

Претходни текстЦрвено-бели допутовали у Милано (четвртак, 20.30)
Следећи текстИза југа Маракане – Млађи пионири спремни за црвено-бело пролеће