У сусрет 171. вечитом дербију

25

Фудбалери Црвене звезде ће у среду, 20. децембра од 18 часова гостовати вечитом ривалу, што ће означити 171. по реду првенствени дуел два највећа градска ривала.
 
МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

Најубедљивију победу у историји Црвена звезда је остварила против Партизана 17. новембра 1968. године, био је то 43. вечити дерби, а славили смо са 6:1. Погађали су Остојић, који је забележио хет-трик, док су Павловић, Антонијевић и Џајић по једном затресли мрежу црно-белих.

Од укупно 170 првенствених утакмица између црвено-белих и црно-белих наш клуб има бољу статистику. Славили смо на 67 мечева, уз 56 ремија и 47 пораза, а гол разлика износи 234:199.

Када погледамо куп утакмице Црвена звезда је и ту успешнији клуб. Екипа из Љутице Богдана на 263 сусрета има 114 тријумфа, уз 68 ремија и 81 пораз. Гол разлика у овом такмичењу износи 397:338.

Последњи вечити дерби одигран је 26. априла 2023. године на гостујућем терену у оквиру плеј-офа Суперлиге Србије у сезони 2022/23, а резултат је гласио 0:0.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Карте за предстојећи 171. вечити дерби сви навијачи могу обезбедити у уторак и среду од 10 до 18 часова на благајнама стадиона „Рајко Митић“, а сектори који су у продаји су север (800 динара), као и запад улаз А (1500 динара). С обзиром на то да је промењен термин одигравања утакмице, звездаши који су раније обезбедили карте могу са истим приступити мечу, па самим тим замена улазница није неопходна.

Заљубљеници у црвено-беле боје који неће бити у прилици да уживо бодре изабранике Барака Бахара на гостујућем терену ће меч моћи да прате на Звезда ТВ, као и на истоименом Јутјуб каналу у виду студија који ће стартовати у 17 часова, а трајаће за време, као и након меча. Такође, пренос је доступан на каналу Арена Премиум 1 од 18 сати. Ту су и Звездина апликација, тачније Меч центар који вас обавештава из минута у минут о дешавањима на терену, као и на Твитер налогу нашег клуба.

ФОРМА ЕКИПА

Звезда је лидер националног првенства са 46 освојених бодова и тренутно има низ од шест везаних победа у лиги. Статистички смо од старта такмичарске године славили на 15 дуела, једном ремизирали и доживели два пораза, уз гол разлику 46:16. У оквиру Купа Србије смо се рутински пласирали у четвртину финала елиминисавши прво Трајал, па потом и нишки Раднички. Када је у питању Лига шампиона иза нас је дуел са Манчестер Ситијем на Маракани, у ком су изабраници Барака Бахара резулатски парирали шампиону Европе, али је на крају ипак представник Енглеске однео бодове (2:3). Последњи меч црвено-бели су одиграли у Суботици против Спартака, а захваљујући најмлађем стрелцу хет-трика у историји нашег клуба – Јовану Мијатовићу, као и Александру Катаију наши првотимци су савладали домаћина са 1:4.

Вечити ривал је тренутно на другој позицији са 44 бода, уз 42 дата и 21 примљен погодак. На 18 одиграних утакмица у Суперлиги Србије фудбалери Игора Дуљаја су славили на 14 сусрета, а уз то два пута играли нерешено и претрпели исто толико пораза. У националном купу екипа из Хумске је такође успела да се пласира у четвртину финала, док су у претходним рундама били бољи од Јединства са Уба и нашег развојног тима – Графичара после пенала. Међутим, на последње две утакмице у првенству црно-бели су доживели пораз и забележили реми. Прво су на “Чаиру” против Радничког из Ниша изгубили са 2:1, док су потом на свом терену играли 3:3 са крагујевачким Радничким.

ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Вечити ривал Црвене звезде наступа у систему игре 4-3-3. На голу је прва опција Александар Јовановић, некадашњи голман Радничког из Ниша, док је његова замена староседалац Немања Стевановић. На месту десног бека дејствује Аранђел Стојковић, који је највише познат из периода док је носио дрес Војводине, а са контра стране крај леве аут линије минутажу деле Никола Антић и Александар Филиповић. Штоперски тандем чине капитен Светозар Марковић и млади момак рођен 2003. године Михајло Илић, мада неретко је стартер и Синиша Саничанин. Тројком у везном реду командује десетка тима – Бибрас Натхо најбољи асистент тима са седам проигравања за погодак, а поред њега је за креацију задужен Норвежанин – Гајас Захид, док је Кристијан Белић претежно задужен за дефанзивне задатке на средини терена. Као десни бочни нападач поверење од првог минута на терену добија Ксандер Северина, који се недавно опоравио од повреде, а ту је и Квинси Мениг. Место класичног центарфора је резервисано за Бразилца и најбољег стрелца домаћег шампионата са 13 голова – Матеуса Салдању, а лево крило је појачање у минулом прелазном року Алдо Калулу. Опције са клупе су Белгијанац – Нејтан де Медина, Златан Шеховић, Александар Шћекић, Франк Кануте, Квинси Мениг, Самед Баждар, Немања Николић…

СУДИЈЕ МЕЧА

Главни судија: Ненад Минаковић.
Први помоћник: Никола Боровић.
Други помоћник: Атила Хармат.
Четврти судија: Павле Илић.
ВАР: Момчило Марковић.
АВАР: Урош Стојковић.

ОСТАЛЕ УТАКМИЦЕ:

Среда:
-13:00 Раднички 1923 – Радник

Четвртак:
-15:00 Нови Пазар – Спартак
-17:00 Раднички Ниш – Железничар
-19:00 Вождовац – Војводина

Петак:
-14:00 Чукарички – Младост
-16:00 Јавор – ИМТ
-17:00 ТСЦ – Напредак

Претходни текстНовогодишње чаролије Звездиног Деда Мраза на Вождовцу
Следећи текстМилоје пожелео Звезди срећу пред вечити дерби