Звезда отворила изложбу поводом јубилеја од освајања Средњоевропског купа

37

ФК Црвена звезда је данас у клупском Музеју обележио јубилеје – 55 и 65 година од освајања Средњоевропског купа, на којем су некадашње генерације играча тријумфовале 1958. и 1968. године. Изложби која је посвећена историјским успесима црвено-белих су присуствовале легенде и ветерани нашег клуба, док се свим присутнима са задовољством обратио председник Црвене звезде – Светозар Мијаиловић.

Поштујемо Звездину традицију и њене резултате управо обележавањем овако великог успеха. Биће ово огроман подстицај и подстрек свим генерацијама које носе, али и које ће у будућности бранити црвено-беле боје. Одајемо и признање првим европским пехарима које је наш клуб стекао. Средњоевропски куп је евидентно претеча данашњих такмичења Лиге шампиона, Лиге Европе и Лиге конференција. Верујем да ће то бити инспирација за младе нараштаје и актуелне играче Црвене звезде. Две изузетне генерације нашег клуба су освојиле поменуто такмичење давне 1958. и 1968. године. Поједини актери у освајању другог Средњоевропског купа, су део нашег клуба деценијама уназад и сигуран сам да ће се подсетити раних дана младости. Такође, верујем да ћемо већ 8. децембра ове године наставити лепу традицију и обележити светску титулу шампиона коју смо освојили 1991. године – закључио је председник нашег клуба Светозар Мијаиловић.

Присутнима се обратио и секретар секције ветерана нашег клуба и некадашњи фудбалер који је наступао за Звезду давне 1968. године – Александар Марковић.

Црвена звезда има богату и садржајну историју. Сматрам да се купови које смо освајали током исте, а можда мало и заборавили на њих, управо обележавају на овако велики начин. Учествовао сам у освајању Средњоевропског купа 1968. године, али сам имао и срећу да одиграм и неколико првенствених утакмица са фудбалерима који су подигли трофеј 1958. године. Међу њима су легенде попут Боре Костића и Драгослава Шекуларца. У Црвену звезду сам дошао као дете, са само седам година, а и дан данас сам њен део. Остварен успех је сам почетак куп такмичења у Европи, односно претеча свих наредних шампионата на међународном нивоу – истакао је Александар Марковић.

Подсећања ради, Средњоевропски куп је 1958. године одржан у скраћеном саставу под називом Дунавски куп. Освојени пехар на овом такмичењу подигао је 12. јула у Брну капитен Црвене звезде – Љубиша Спајић, а то је уједно био највећи дотадашњи успех постигнут у једној сезони у послератном југословенском фудбалу.

Десет година касније, 1968. нова генерација црвено-белих предвођена капитеном Драганом Џајићем и шефом струке Миљаном Миљанићем, поновила је успех генерације из 1958. године. На путу до финала Црвена звезда је победила мађарски Диошђер (3:0, 1:3), Интер из Братиславе (3:0, 2:3), Ујпешт Дожу (0:1, 4:1), да би у првом финалном сусрету против Спартака из Трнаве у гостима доживела минималан пораз (1:0). У другој финалној утакмици Црвена звезда је 23. октобра на Маракани показала квалитет и због чега је те године била најбоља екипа Југославије, победивши Спартак са 4:1 головима двоструког стрелца Лазаревића, као и Остојића и Антонијевића који су погађали по једном.

Та 1968. година остала је златним словима уписана у историји клуба и нашег фудбала, јер је Црвена звезда у њој освојила три трофеја, титулу првака, Куп Југославије и Средњоевропски куп.

Напомињемо да ће изложба која је данас свечано отворена у Музеју стадиона “Рајко Митић” бити доступна посетиоцима до 7. децембра.

Претходни текстСпајић: Заједно са навијачима по тријумф против Војводине
Следећи текстЗвездин понедељак – Душица, Василије, Маша и Димитрије Звездини борови и јеле