Маракана 60 година наша кућа – 2. септембар дођи на прославу рођендана

78

Маракана – толико пута изговорена реч и свакодневна мисао свих оних којима срце куца за Црвену звезду још од давне 1945. године, а ипак нико никад није успео да је опише у потпуности.

Већ 60 година звездаши уживају на трибинама стадиона на којем су доживели највеће радости, емоције, утакмице, преокрете, фантастичне голове, победе, па и оне тешке поразе који су били покретач да се на следећем мечу испуни и последње место на Маракани.

Велелепни спортски објекат и један од највећих на Балкану од 2014. године носи назив “Рајко Митић” по првој Звездиној звезди. Претходно име стадиона било је “Стадион ФК Црвена звезда”, али је и поред тога на свим странама света и за све звездаше једноставно био Маракана.

Капије су званично први пут отворене 1. септембра 1963. године, на утакмици коју је Звезда играла са Ријеком (2:1), а том мечу је присуствовало 55 хиљада гледалаца, да би рекорд те јесени био забележен у дербију са Партизаном, када је на трибинама било 74 хиљаде душа.

Већ наредне године, када је изградња стадиона потпуно завршена, капацитет је износио читавих 110 хиљада гледалаца! Због своје грандиозности и великог капацитета, навијачи су са правом стадион поредили са тада највећим на свету – „Мараканом“ у Рио де Жанеиру. Од тих дана, па све до данас, то име је остало саставни део приче о Црвеној звезди, а наш вољени стадион је постао синоним успеха и победа!

Највећа посета је забележена 1975. године и гласи 96.070 навијача на утакмици полуфинала Купа купова коју је Црвена звезда одиграла против Ференцвароша. Према званичним подацима толико је гледалаца било са купљеним картама, али се процењује да је те априлске ноћи, на нашој „Маракани“ било присутно 110 хиљада звездаша, колико је тада износио и капацитет стадиона.

Маракана није само стадион на којем наступа наша Црвена звезда, она је много више од тога, Маракана је наша кућа.

Прослава јубиларног 60. рођендана је заказана за 2. септембар и утакмицу против Новог Пазара, дрес је обавезан, дођите да обојимо Маракану у црвено-бело!

Претходни текстБахар: Противник нас казнио за промашаје
Следећи текстЦрвено-бели званично почели припреме за нову сезону