Милош Дегенек по трећи пут у Црвеној звезди

58

Синоним за успехе Црвене звезде је дефанзивац Милош Дегенек који је по трећи пут задужио опрему нашег клуба и потписао двогодишњи уговор уз могућност продужетка сарадње на још годину дана.

По трећи пут сам овде и наравно да ми је драго. Први пут кад сам дошао био сам млад и сам, сада сам још увек млад, али имам жену и двоје деце и како време иде, растемо и напредујемо као људи, па тако сматрам и да фудбалски сада имам још веће искуство. Пратио сам Звезду на припремама у Русији, изузетно квалитетна екипа, идемо у правом смеру и ствара се нешто ново и добро. Лично ме је тренер Барак Бахар звао да дођем и будем део екипе, а то се не одбија, наравно кад се узме у обзир да је то још моја Црвена звезда, било је врло лако да се договоримо. Навикли смо да играмо квалитетно и побеђујемо, али у ове претходне три недеље се игра сјајан фудбал, агресиван, снажан, и тако треба да изгледа Звезда. Себе видим тамо где ме шеф стручног штаба стави да играм, а моје је да будем здрав, да се што боље спремим и помогнем млађима, те клубу да остваримо што боље резултате. У прва два мандата сам имао важну улогу у квалификацијама за Лигу шампиона, сада смо обезбедили директан пласман и то је велика ствар за српски фудбал. Гледамо ка будућности, и упркос томе што нас чекају тешке утакмице у Лиги шампиона, верујем да можемо да направимо нешто велико. Хвала свим звездашима којима сам драг и који су ми пожелели добродошлицу, трудићу се да испуним очекивања и будем још бољи него у претходна два мандата. Такође, хвала мојој породици и најближима који су такође срећни што сам поново у Звезди – рекао је репрезентативац Аустралије који је задужио дрес са бројем 3.

Љубав према клубу је наравно била од великог значаја при Дегенековој одлуци да по трећи пут обуче црвено-бели дрес.

– Клуб као што је Звезда се не одбија, наравно да сам желео да се вратим. Звезда и Маракана су део моје породице, а узбуђен сам као кад сам први пут дошао. Имам жељу за доказивањем и успехом уз циљ да буде још боље него у прва два мандата. Наравно, за мене је љубав према клубу нешто највеће што постоји у фудбалском свету. Ако сам ту, значи да клуб верује у мене.

Због Звезде је једном и одбио Бахара.

– Господин Бахар ме је желео и пре годину дана након што је Макаби избацио Звезду. Ипак, из поштовања према клубу који волим највише на свету, али и себи, нисам у том тренутку могао да одем у Макаби. Сад радимо заједно, на мени је да тренирам и да дајем све од себе, па ћемо видети на којој позицији ћу играти.

Жели Дегенек да Звезда презими у Европи.

– За мене би био успех био да уз дуплу круну и презимимо у Европи. Може да буде Манчестер, Интер, Барселона, нама треба да буде битно да играмо нашу игру и потрудимо се да прођемо групу. Видим да клуб прави екипу да се бори за прво или друго место у групи, мене то радује, видео сам како се играло у Русији на припремама, то је сјајно. Лига шампиона је таква да има много богатих клубова, али видели смо Мароко на Светском првенству. Сви играју фудбал, а ја верујем у Звезду.

Верује у себе репрезентативац Аустралије и истиче да је још бољи него у претходна два мандата.

– Много се очекује од свих. Драговић је капитен, искусан штопер, али очекује се пуно од сваког ко обуче Звездин дрес, није то спорно. И од мене, и од неког ко има 17 година, јер чим си у Звезди значи да имаш снагу и моћ да носиш црвено-бели дрес. Доносим са собом свакако другачији менталитет, другачији сам и ја, желим да помогнем и младима, генерално ми много значи још једно Светско првенство које сам одиграо. Све те утакмице против Аргентине, Аустралије и Данске, генерално, сматрам да сам бољи играч него у прва два мандата, али време ће показати. Не знам да ли ћу играти у среду, волео бих, што се мене тиче, играо бих и овог момента за Звезду.

У контакту је са бившим саиграчима.

– Сви смо у контакту, чуо сам се и са Миланом и са Срнићем који је још ту. Свако гледа свој пут и посао, свима желим све најбоље. Чуо сам се наравно и са Ераковићем, пожелео му срећу, то је изазов за њега, али нема сумње да је то лепа фудбалска прича. Звездино дете, након што је прошло школу и играло за први тим, те освојило много тога, сада одлази у Русију. Ово је тек почетак каријере за њега и сигуран сам да га лепе фудбалске ствари чекају.

Носи искуство из Саудијске Арабије, државе у коју многи сјајни европски фудбалери у овом прелазном року одлазе.

– Када сам ишао у Арабију сви су се смејали, а сад је тамо Роналдо. Не поредим се с њим, али сада је велики новац тамо и играчи желе да оду и материјално се обезбеде. За неког ко је млад, не бих га саветовао да иде тамо, али ако би ме неко искусан питао, пожелео бих му срећу и испратио га на аеродром. Што се тиче МЛС-а, имају феноменалну инфраструктуру, мало где у Европи је то на том нивоу и лига је сигурно међу 10 најбољих на свету. Игра се агресивно, директно, сви нападачи су добри.

Свиђа се Дегенеку како Звезда изгледа.

Звезда игра модеран фудбал сада, висок пресинг, игра се 1 на 1, и много је лакше тако него да се преузима. Свако има своју одговорност – рекао је дефанзивац.

Медијима се потом обратио спортски директор Митар Мркела.

Нема потребе да посебно представљам Милоша Дегенека који је по трећи пут обукао црвено-бели дрес. Реч је о играчу који је оставио леп траг у нашем клубу, његово име се везује за највеће успехе које је Звезда остварила у последњих неколико година. Милош је вредан играч, добар, желео га је тренер Барак Бахар, наравно има и наше поверење. Сада је још искуснији, има Светско првенство у ногама, и то није мала ствар. У клубу смо задовољни тимом, не могу да кажем да је прелазни рок завршен, траје до краја августа, али екипа функционише добро – истакао је Мркела.

Милош Дегенек је рођен 28. априла 1994. године у Книну, а након што је фудбалски стасавао у Аустралији чији је и репрезентативац, појачао је Штутгарт за чије омладинце и други тим је наступао пре преласка у Минхен 1860. Тамо је начинио прве сениорске горе, а потом је наступао за Јокохама Мариносе, Ал Хилал и Колумбус Кру, уз два мандата у Црвеној звезди у међувремену. За Црвену звезду је у свим такмичењима одиграо 156 утакмица и постигао пет голова.

Претходни текстДобој звездашки испратио летњи караван
Следећи текстЗвездин распоред у Суперлиги за сезону 2023/24