Терзић: Титула у Србији, конкурентност у Европи и шанса Звездиној деци

66

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић говорио је о свим актуелностима у нашем фудбалском клубу. Традиционални интервју са представницима медија почео је шетњом по Маракани, на новом и сређеном терену, уз најаву да ће до септембра бити готов и „Медико блок“, као и ложа „Пет Звездиних звезда“, те да ће бити све спремно за Лигу шампиона.

Оно што ме највише радује је израда терена, јер Црвена звезда по први пут има терен какав заслужује учесник Лиге шампиона. Биће уживање и за играче и за гледаоце, а лопта ће да слуша праве мајсторе и фудбал ће бити доста течнији. То нам је било неопходно и срећни смо што смо урадили. Сутра од 20 часова је деби ове подлоге против ТСЦ-а, а у среду нам долази Фиорентина и не памтимо толико интересовање за неку пријатељску утакмицу – почео је Терзић.

Феноменалан утисак је Звезда оставила на припремама, и посебно на турниру у Русији који је волшебно освојен.

– Десиле су се лепе ствари, велика еуфорија око Звезде, наших игара и тога како смо изгледали на турниру. То је путоказ како треба да играмо – брзо, модерно, храбро и без респекта према противнику. Нови тренер је унео нову енергију, а и пре шест месеци сам рекао да осећамо да је прошла ера играча који су много задужили клун. Време је за нову енергију, свежу крв, требају нам млађи, бржи и полетнији играчи који могу да испуне европске захтеве. У Звезди нема минулог рада, ни за играче, ни за тренере и сваки дан је ново доказивање, а навијачи којих је много очекују од нас да увек будемо бољи и успешнији. Видели сте нови тим, имамо нове играче, Бахар указује прилику нашој деци, коју смо развијали кроз Омладинску школу и Графичар. Ту су Шљивић, Недељковић, Лековић, Митровић, реализовао је оно о чему смо давно говорили и што смо му на првом разговору у Тел Авиву рекли. Захтев је да будемо шампиони у Србији, конкурентни у Европи и да што више деце добије шансу, јер Звезда мора да буде одржив систем и да сами остварујемо приходе и правимо наш новац. Нама су трансфери веома битни и Лигу шампиона морамо да искористимо као добар излог за младе играче. Против Зенита смо у првих 11 имали пет бонуса, тренд се наставља, а оно што нас храбри је да Бахар разуме нашу стратегију и да види у деци таленат и квалитет, а не да се они на силу гурају. Поносан сам на оно што смо створили у претходном периоду. Видим и по коментарима да су сви задовољни како Звезда игра, изгледа, трчи, да су појачања права, и понављам да можемо да будемо само још бољи.

Ераковић је на корак од преласка у Зенит, али Звезда жели да га задржи на позајмици до јануара.

– Наша велика жеља је да Ераковић остане још шест месеци на позајмици. Разговарао сам са њим и он то жели, али полако, прво да прође лекарске прегледе, потпише, одради тренинге, па ћемо видети са нашим пријатељима из Зенита шта је најбоље за њега и Звезду. Волели бисмо да остане, али зависи и од Зенита, јер и они кубуре са штоперима, а Ераковић им је велика жеља већ годину и по дана.

Митровић, који је оставио фантастичан утисак на припремама, за сада остаје у Звезди.

– Постоји велико интересовање и распитивање, али немамо конкретну понуду за њега. Тако да, за сада остаје.

Убрзо се очекује и промоција дресова за наредну сезону.

– Биће и то убрзо.

Пријатељска утакмица против Фиорентине је заказана за среду од 20 часова, а биће то само један у низу европских великана који нам долази у госте.

– Радимо на томе, али није лако, јер већина клубова са којима смо желели да играмо, сада имају квалификације. Незгодно је наћи термин, али је извесно да ћемо са Олимпијакосом почетком септембра, када буде репрезентативна пауза, одиграти пријатељски меч. Видећемо ко је у августу слободан.

Дегенек и Кабић су близу Црвене звезде.

– Милош Дегенек је пред вратима, договорили смо све детаље са Колумбусом и очекујем да у Београду буде у наредна два, три дана, тачније да се стави на располагању стручном штабу. Надам се да ћемо данас или сутра потписати и Уроша Кабића који је већ дуго жеља Црвене звезде и који је најбољи млади играч у Србији, а да већ није код нас. Морамо да у нашим оквирима будемо као Бајерн у Немачкој и да оно што је најбоље у Србији буде у Звезди.

Ситуација са Лате Латом се искомпликовала.

– Био је наша жеља, али пре 15-20 дана искомпликовало између његовог агента и Аталанте и то је ћорсокак на који ми не можемо да утичемо. Сада се све наместило да се ми питамо да ли нам је он уопште и потребан. Разговарамо и са Бахаром око формација које ћемо играти, и већ у шпицу има јака конкуренција, ту су Олањинка, Красо, сада и мали Кабић, па Мијатовић.

О статусу Катаија и Канге.

– Звезда више неће никог да трпи, и ако смо професионалци онда морамо да подвучемо црту у односу на емоцију. Захтеви су највишег домета и морамо да видимо ко може да их испуни. На Катаија се рачуна, он је кандидат такође да игра на једној од те две најистуреније позиције. Катаи је благо Звезде и у сваком тренутку може да нам помогне. Видећемо за Кангу, много је дао клубу, али ћемо видети да ли може да одговори захтевима брзог фудбала који Бахар заступа. Нико није отписан, до њих је, а не до тренера. Постављени су оквири и ко не може да се уклопи у висок пресинг, за њега нема места.

Лековић дефинитивно остаје црвено-бели.

– Нисмо имали дилему око њега, и приче да смо имали понуду нису тачне. Има интересовања, али не и понуда, мада, и да их је било, одбили би их. Лековић је наследник Ераковића који је три године старији од њега и у старту је такође имао много кредита и поред неких грешака имали смо стрпљење и веровали у његов квалитет. Знали смо да сваки млади играч, поготово штопер мора да прележи „дечије болести“. Лековић није тема да иде из клуба, стрпљиво ради и тренира, имао је малу повреду на Златибору и на њега се озбиљно рачуна.

План прихода Звезде је јасан.

– Транспарентно послујемо, имамо Скупштину као највиши орган клуба где отворено говоримо о финансијама. На почетку припрема сам рекао да ћемо приходовати између 50 и 55 милиона. Дакле, 30 милиона је од УЕФА, 5 од улазница, 5 од Гапзрома и у зависности од трансфера – 10, 12 или 15. Не заборавите да то не може строго да се гледа 12 месеци. Претходних година нисмо имали толико, нисмо улазили у ЛШ, те уједно имали и мање приходе. Имали смо добре резултате у ЛЕ, три пута успевали да обезбедимо пролеће, имали бонусе, али не 30 милиона, него од 12 до 15. Нисмо имали приходе од трансфера, калкулисали, конкретно за Ераковића смо прошле године имали понуду, већу од ове Зенитове, али тајминг се није поклопио. Нисмо желели да га продајемо пре квалификација за ЛШ, јер би нам улазак тамо донео више. Финансијско пословање мора да се посматра у дужем временском интервалу и ако хоћемо да будемо успешни, не можемо да смањујемо расходе, већ да повећавамо приходе. Циљ је да Звезда има између 70 и 80 милиона прихода на годишњем нивоу. Тада би били стабилни, имали и резерву са стране уз испуњење свих спортских циљева. Желимо да инвестирамо, због тога нам је Кабић жеља, јер следеће године креће нови циклус ЛШ, биће више утакмица, а бонуси и приходи су већи за 40 посто. Морамо много да уложимо у играче, будемо шампиони и следеће године у августу поново изборимо ЛШ где ће приходи бити већи.

Суперлига би требала да почне 29. јула, али се још увек не зна колико ће клубова учествовати.

ФСС се запетљао са овим одлукама и довео у ситуацију да не зна шта да ради сад. Ако је Колубара била крива, то није смело да се односи на актуелну, већ на следећу сезону, да се има времена за праву одлуку КАС-а. Звезда нема став по питању тога, али лично не бих волео да имамо 17 клубова, јер ће се то осетити. Биће крње, опор утисак да неко одмара викендом. Дакле, или 16 или 18 клубова. Сами су се закуцали у кучину, нису размишљали и не знам ко их је тако саветовао и дозволио им – истакао је Терзић.

Претходни текстЗвездини сениори на ОТЦ у Папендалу у Холандији
Следећи текстЗвезда ТВ | Само најбоље