Канга статистички најбољи играч у сезони 2022/23

19

Првотимци Црвене звезде су у сезони за нама показали да су најбоља екипа у домаћем првенству, али су велику снагу потврдили и на европској сцени. Осим сјајног тимског духа нашу екипу красе и фантастични појединци, један од њих је свакако и Гелор Канга, који је по подацима статистичке платформе ИнСтат био најкориснији играч Црвене звезде у сезони 2022/23.

Луцидни Габонац је у недавно завршеној такмичарској сезони одиграо 43 утакмице, а наступе је забележио у сва три такмичења – Суперлиги, Купу Србије, али и групној фази Лиге Европе. Не рачунајући утакмице најмасовнијег српског фудбалског такмичења, укупно је провео 3219 минута на терену, што је било и више него довољно за најбољи ИнСтат индекс који износи 252.

Неретко је везни играч наше екипе био проглашаван за играча утакмице, а када се узме у обзир статистика целе сезоне јасно је да Гелор Канга може да буде поносан на још једну изванредну сезону у црвено-белом дресу. Остварио је искусни Габонац дабл-дабл учинак, постигавши 15 голова, уз један у Купу Србије, али је уписао и 13 асистенција.

Изједначен је Канга са Катаијем, када је у питању учествовање у нападима који су крунисани головима, са 45% успешности. Такође, најбољи резултат је остварио када говоримо о прецизним додавањима, те је од 3273 упућених лопти 2789 било прецизно што износи 85 посто.

Када је реч о кључним додавањима Канга је заузео трећу позицију, иза Катаија и Букарија, што у процентима гласи 63%. Најчешче је у екипи Црвене звезде комбиновао са Ераковићем, Драговићем и Кангвом, али је сарадња на терену била на високом нивоу и са Катаијем, Иванићем и Милуновићем.

Букари је заузео прву позицију, Катаи другу, а Канга трећу када су у питању успешни дриблинзи, са процентом од 80%. Сигуран је био везни фудбалер и приликом дуела у фази напада, па је у просеку по мечу излазио као победник из шест од осам ситуација.

Гелор Канга је био и најсигурнији извођач једанаестераца, с обзиром да је у сезони 2022/23 у десет ситуација ставио лопту на белу тачку, рачунајући и Куп Србије и забележио стопроцентан учинак. Такође репрезентативац Габона се издвојио као играч наше екипе који је извео највише прецизних удараца из угла.

Потврдио је Гелор Канга и у претходној сезони да је један од најпоузданијих играча Црвене звезде, а нема сумње да ће у предстојећој такмичарској години имати додатни мотив за нова доказивања.

Претходни текстУбедљива дупла круна на сениорском Купу Србије
Следећи текстЗвездине јуниорке шампионке Србије