Историјска сезона и срушени рекорди

34

Црвена звезда је освојила 34. шампионску титулу у историји клуба и шесту у низу, чиме је уједно остварен и пласман у групну фазу Лиге шампиона, за наредну сезону. Историјска сезона у којој су срушени бројни рекорди, за чисту десетку…

Иако је испред фудбалера Црвене звезде још шест лигашких утакмица, а првенствена трка је већ решена, имаће изабраници Милоша Милојевића да играју за много тога. Неки рекорди су срушени, а неки тек чекају да буду.

Први срушен рекорд је тај да је ово једина генерација Црвене звезде у историји клуба која је освојила шест узастопних титула првака. Додуше, реч је о генерацији која сама руши свој рекорд, с обзиром да је претходно, Звезда у два наврата успевала три пута у низу да буде првак (1968, 1969, 1970; 1990, 1991, 1992). Ипак, актуелни тим, наставља да руши све пред собом, а наредне сезоне имаћемо прилику да вежемо седам титула и остваримо најбољи резултат у историји српског фудбала.

Није то све, јер је ово најраније освојена титула у историји клуба, тачније изједначили смо се са генерацијом из сезоне 1976/77 коју је предводио Гојко Зец. Тада, у 28. колу, победом над Загребом резултатом 3:1 успели смо да, шест кола пред крај сезоне, освојимо титулу. Додуше, она је извојевана 18. маја, а ова скоро месец дана раније.

Такође, чини се да ће ово бити најубедљивија освојена титула у историји Црвене звезде. Наиме, рекорд држи генерација Владана Милојевића из сезоне 2017/18, која је на крају имала 17 бодова више од првог пратиоца на табели. Наравно, треба напоменути и чувену сезону Миодрага Божовића када је Звезда после 30. кола имала 28 бодова предности, али тада је систем такмичења био такав да су се поени делили. Све у свему, тим Милоша Милојевића има већу предност од оне коју је његов презимењак Владан успео да оствари, што слути на нови рекорд.

Пред Звездом је изазов у Купу Србије, јер би освајањем најмасовнијег такмичења у нашој држави, ова генерација освојила трећу дуплу круну у низу, чиме би постала једина у историји нашег клуба, али и српског фудбала која је то успела. Биће то још један изазов за изабранике Милоша Милојевића који би тиме срушили лични рекорд, и поново надмашили сами себе.

Не треба заборавити ни низ Црвене звезде без пораза на домаћем терену у Суперлиги. Наиме, сада смо на 110 мечева и нападамо светски рекорд који је поставио Реал Мадрид и износи 121, а до краја сезоне имамо још три сусрета на Маракани.

И нешто што можда и највише радује све звездаше, ово је једина генерација која је освајањем титуле првака Србије успела да оствари директан пласман у Лигу шампиона, и то захваљујући сјајним резултатима Црвене звезде у претходних пет сезона.

Претходни текстЦрвена звезда – ТСЦ 4:1 (1:1)
Следећи текстТерзић: Историјска титула, правимо тим за Лигу шампиона