Звездина година бонуса

19

Велику улогу у свим успесима Црвене звезде у актуелној сезони, поред искусних играча, имају “бонус” фудбалери нашег клуба Страхиња Ераковић, Стефан Лековић, Стефан Митровић, Јован Мијатовић, Никола Митуљикић и Јован Миладиновић на које апсолутно рачуна шеф стручног штаба Милош Милојевић.

Актуелни шампион Србије тренутно у свом ростеру има шест младих играча који се по датуму рођења убрајају у категорију такозваних “бонус” играча. По правилима Суперлиге сваки тим у домаћем шампионату је у обавези да у стартних 11 фудбалера уврсти једног играча који је старости до 21 године. На старту ове такмичарске сезоне у саставу нашег клуба од младих играча су били Страхиња Ераковић, Стефан Лековић и Никола Станковић, док су се редом прикључили Стефан Митровић и Јован Мијатовић. Током претходне зимске паузе првом тиму су придодати Никола Митуљикић и Јован Миладиновић, док је Никола Станковић отишао на позајмицу у крушевачки Напредак.

Најстандарднији од горе поменутих фудбалера је суперталентовани дефанзивац Страхиња Ераковић. Популарни Чупа је у националном првенству одиграо 25 утакмица и остварио учинак од две асистенције. Играо је на позицији штопера, али и десног бека. Сложиће се сви у клубу да за Звездино дете одавно не важи правило за “бонус” играча, јер је својим партијама у претходне три сезоне апсолутно заслужио улогу стартера. Позив за А селекцију репрезентације Србије и недавни наступи у квалификацијама за Европско првенство су само мали индикатор на ком нивоу пружа партије.

Други по броју наступа јесте вундеркинд Стефан Митровић, летошње појачање из нишког Радничког. Брзоноги крилни нападач је стигао до цифре од 23 одигране утакмице у црвено-белом дресу, а његов учинак није остао незапажен поред мајстора какви су Катаи, Иванић, Пешић, Букари… Постигао је гол на дебију против Младости из Лучана, а погодио је још и мрежу Јавора у два наврата. Нарочито се истакао на међународним мечевима у Лиги Европе, где су поред голова до изражаја долазиле моторичке способности Крушевљанина.

Момак рођен 2004. године – Стефан Лековић је уписао седам наступа за сениорски тим Звезде ове сезоне. Иако је дебитовао у првом колу националног шампионата, ипак је у пролећном делу првенства добијао више минута. Мечеви против ТСЦ и Новог Пазара, када је на терену провео цео меч, су уверили све навијаче да Црвена звезда неће морати да брине за будућност. Лековић је уз Александра Драговића и Страхињу Ераковића играо перфектно.

Идентичан број утакмица за први тим Звезде је забележио и Јован Мијатовић. Прошлог лета је директно из кадетске селекције нашег клуба прекомандован у Графичар, а ту је показао од чега је саткан. На осам одиграних мечева у Првој лиги Србије постигао је чак пет голова, што је аутоматски била препорука за даљи напредак. Тренутно му недостаје првенац у сениорском тиму, али на конту има једну асистенцију. Званично је дебитовао у Лиги Европе против Ференцвароша на гостујућем терену.

Директно из нашег развојног тима током претходног зимског прелазног рока подно северне трибине Маракане је стигао још један изданак наше Омладинске школе. Суперталентовани дриблер Никола Митуљикић је одиграо први званичан меч на претходној утакмици нашег клуба против новосадске Младости када је ушао на терен уместо Мирка Иванића у финишу сусрета. Током контролних мечава у Анталији је наговестио невероватан потенцијал, док смо на пријатељском мечу против Модриче у Републици Српској видели два гола левоногог фудбалера.

Деби на званичним утакмицама од актуелних “бонус” фудбалера чека Јован Миладиновић. Млади голман из класе 2007 редовно бележи наступе у Омладинској лиги Србије, док стасава свакодневно тренирајући уз Милана Борјана и Николу Васиљевића. Стао је само једном на гол против Динамо Тбилисија на припремној утакмици у Турској и остварио неколико веома добрих интервенција.

Претходни текстЦрвена звезда Меридианбет гостује Меги (понедељак, 18)
Следећи текстЗвездина ревија | Прва трострука круна црвено-белих освојена пре 55 година