Узбудљива и неизвесна летња сезона следи, спремите се!

73

Такмичарска сезона у дворани само што се завршила, а планови и амбиције за летњу су никад већи. Европска првенства у јуниорској и млађе сениоркој конкурецији, Светско и Екипни шамионат старог континета за сениоре само су од неких циљева на менију који наши атлетичари имају за предстојећу сезону.

Милана Тирнанић четворострука је узастопна учесница Европског првенства у дворани и ове године имала је сјајну зимску сезону иза себе. Само стотинку спорије трчала је на шампионату државе и са тријумфом себи обезбедила надметање са најбржим сприннтеркама Европе у Истанбулу. Резултат 7.34 секунди само је три стотинке спорији од државног рекорда на 60 метара, који је неминовно чека, само је питање тренутка када ће њено име бити исписано као власлице рекорда.

Солидан ток зимске сезоне, која ми је показала на шта тачно треба да ставим фокус. Циљ за летњу сезону ми је пласман на Светско првенство, обарање државног рекорда на 100 метара и што бољи резултати на међународним митинзима како бих скупила што више бодова – изјавила је Тринанићева.

Најуспешнију сезону иза себе имала је Марија Буквић, која наставља да паралелно ниже успешне резултате и у спринту и у тркама преко препона. Личне рекорде поставила је на 60 метара, 60 метара препоне и у скоку удаљ. За предстојеће млађесениорско Првенство Европе у Финској има истрчану норму на 100 метара препоне, а верује да ће је иступнити и у скоку удаљ.

Јако сам задовољна како је прошла зимска сезонa, најуспешнија за мене. Задовољна сам резултатима на препонама и 60 метара, жао ми је што се није поклопило све у скоку удаљ. Надам се да ће се то поправити на лето – рекла је Марија.

Буквићева је ове зиме на 60 метара истрчала 7.53 сек, на 60 метара препоје 8.33 сек, а удаљ скочила 6.11 метара.

БЕОГРАД, СРБИЈА – 30. АВГУСТ: на Сербиа Атхлетицс Меетинг атлетском митингу 30. августа 2022, на стадиону Атлетске дворане у Београду. (Фото: Димитрије Васиљевић/E-Stock)

Неизоставна освајачица медаља у спринту на шампионатима државе, превасходно на 200 метара, је Тамара Вулетић. Пуленка Невена Ранића крунисала је дворанску сезону личним рекодима на 60 и 200 метара са 7.57 и 24.94 секунди, поново освојивши државну медаљу на дужој дисциплини као вицешампионка.

База је била одлична и најављује добру увертиру за летњу сезону. Захвалила бих се sportskaprodavnica.rs и @planetasport на несебичној подршци који ми квалитетном опермом олакшавају тренажни процес – истакла је Вулетић.

Тамари је циљ да ове године учествује на Екипном првенству Европе у Пољкој, на Балканском првенству и многим међународним митинзима.

Извор: @samodimitrije

Веоме успешну зимску сезону иза себе има Ксенија Зорановић поготово на 60 метара, са постављеним личним рекордом. Висешампионску титулу на јуниорском Првенству Србије освојила је са 7.68 секунди.

Презадовољна сам сезоном у дворани и једва чекам летња да почне. Главни циљ ми је наступ за Европско првенство у Израелу на 100 метара, које се пратити лични рекорди – истакла је Ксенија.

Најбоља млађа јунирка АК Црвена звезда, Лена Милинковић, жели да поново учествује на Европском олимпијском фестивалу младих као и претходне године у дисциплини 100 метара препоне. Ученица Иване Петковић суверено је победила последњем на шампионату државе у дисциплини 60 метара препоне, а најбоље време у дворани поставила је са 8.55 секудни крајем јануара.

Желим да у предстојећој летњој сезони идем на разне митинге, забавим се, испуњавам зацртане циљеве и амбиције, али и да успут постављам наредне – рекла је Милинковићева.

Извор: Facebook/Srpski Atletski Savez

Наша најбоља скакачица увис, Јована Делић, због повреде је нажалост пропустила зимску сезону. Са фантастичним личним рекордом од 1.87м у дворани Јована би била конкурентна за медаљу на сваком интернационалном митингу, будући да је на нивоу Србије увек на неком од победничких постоља.

Учешће на Европском првенству за млађе сениоре/ке ми је главни приоритет за летњи сезону. Желим да потврдим норму и остварим што бољи пласман на такмичењу – истакла је Јована.

Владарка средњих пруга у јуниоркој конкуренцији, Наталија Грујић, поставила је не само све личне рекорде у дворани на дисциплинама средих пруга, већ и државни јуниорки рекорд на 1000 метара са 2:51.39. Пуленка Мирјане Стојановић се са сваког шампионата државе ове зиме вратила са медаљом.

Два пута сам постављала личне рекорде на 1500м и 800м. Резултат који сам поставила на 1000 метара четврти је резултат у свету за моју категорију – рекла је Грујићева.

Поред учешћа на Европском олимпијском фестивалу младих Наталија има амбиције да наступи и на јуниорском Европском Првеснтву за јуниоре у Јерусалиму, као прошлогодишња учесница за млађе јуниорке.

Извор: Facebook/Srpski Atletski Savez

Наталијина другарица из групе, Катарина Милосављевић, такође има иза себе једну феноменалну и успешну сезону. Личне рекорде поставила је на 800 и 1500 метара. Сјајних 4:33.86 на дужој дистанци и 2:11.39 само четири дана након тога на 800 метара показала је одличну форму пуленке Мирјане Стојановић.

Што се тиче летње сезоне, као и сваке претходне, циљ ми је померање граница и лични рекоди који прате исте – истакла је Катарина.

Извор: @izobjektiva

Неминовно је да нас чека једна узбудљива и неизвесна летња сезона у којој очекујемо пуно успеха у појединачним и екипним наступима.

Претходни текстИза југа Маракане – Девет Звездиних кадетских репрезентативаца
Следећи текстЦрвено-бели допутовали у Барселону (петак, 20.30)