Милојевић: Победа за играче и навијаче, заслужили смо

36

Фудбалери Црвене звезде су славили у 169. вечитом дербију резултатом 1:0, а Милош Милојевић може да буде задовољан чињеницом да је осим победе, сада предност нашег тима у односу на првог пратиоца на табели – 16 бодова.

Имали смо циљ да победимо дерби, успели смо у томе и пристао бих да победим 100 следећих утакмица против вечитог ривала са једним шутем у оквир гола. Ако хоћете да гледате мало бољи фудбал, ту је Премијер лига, ту играју најбољи играчи на свету… Односом сам задовољан, залагањем и слажем се да смо могли да понудимо више, али некад се и противник пита, некад вас и важност утакмице када се постави као „живот или смрт“ стави у контекст где се једноставно убије квалитет. Кренете у меч са циљем да не погрешите и то вас спута. Ми и после победа, али и пораза, анализирамо и видимо и добре и лоше ствари. Задовољан сам победом, идемо даље, имамо тешку утакмицу против ТСЦ-а. Енергетски смо били добри, ментално се испразнили, али честитам момцима на залагану и односу, као тим су то изнели, а сутра ћемо детаљније да анализирамо – почео је Милојевић.

Осврнуо се и на измену у којој је убацио Милуновића уместо Катаија.

– У том трентку смо имали седам или осам минута где је ривал контролисао утакмицу и то ми се није свидело. Имали смо проблема да освојимо другу лопту, а они су играли директније на Рикарда, међутим, кад је ушао Милуновић, смирили смо то, чак имали и полуконтре које смо требали боље да завршимо. Нажалост, Милуновић се несрећно повредио, није баш сјајно, али се надам да ће бити добро. Задовољан сам флексибилношћу играча, јер смо за период од пет, шест месеци дошли до нивоа да варирамо и да можемо да одговоримо и да понудимо 45 минута квалитетне игре и великог интензитета. Лично, желим да то повећамо, да квалитетна игра буде све време, али нисам мађионичар, још радим и могу да се надам напретку.

Мучиле су Милојевића проблеме пред дерби, па тако Иванић није заиграо, а чак двојица фудбалера су одиграли меч ровити.

– Имали смо ровитог Катаија и Родића, Иванић није заиграо, а знате и сами колико нам је битна лева страна. Морали смо да се адаптирамо и свака част играчима што су изнели то. Природа повреде Иванића била је таква да нисмо хтели да ризикуејмо, иако је можда могао под инекцијама да игра. Митровић је био добар данас, коректан против Јавора, али сам свакако увек у филозофији да је боље имати играча спремног максимално, него ровитог. Катаи је наш најквалитетнији играч, имао је неке прилике и знао сам да не може 90 минута, али нам је то у том трентку одговарало. Повредио се Милуновић, што је штета, јер би смирили игру да је остао. Један период смо несвесно пали ниже, кренули да играмо дуге лопте, што је више одговарало ривалу… Мијаиловић је био беспрекоран у задацима које је требао да обавља, а знам где је Партизан најбољи – у транзицији, међутим, он је то све одрадио добро, уз помоћ бека који су веома добро играли и адаптирали се на квалитет Партизана. Овде се мишљење мења из недеље у недељу, до пре месец дана се хвалио Партизан кад је побеђивао, а сад наводно не знају ништа, и то је апсурд. Нисмо хтели да упаднемо у ту замку. Имали смо лоше искуство из првог меча… У суштини, хоћемо увек да победимо и прихватамо конструктивну критику.

Звезда сада има 16 бодова предности у односу на ривала.

– Имали смо план, још после Лудогореца кад се дигла фрка да је тренер млад и неискусан и да само бивши играчи могу да добију дерби, да првих шест утакмица играмо са нашим најкваитетнијим играчима који су спремнији од млађих у смислу тога да носе притисак и одговорност и то смо одрадили. Заправо нисмо још увек, јер нас чека и меч са ТСЦ-ом. Добро раде и млађи фудбалери, Лековић, Пруцев, Мијатовић много боље… Не убрајам у млађе Митровића и Ераковића, јер су они доказани на суперлигашкој сцени. Такође, у Миладиновићу имамо најталентованијег голмана ког сам видео у каријери, која није дуга, од 2008. је, али свакако. Имамо доста потенцијала, али нећемо ништа радити науштрб резултата. Неко сам ко воли младе играче и ако се погледа конструктивно, у екипама где сам играо, фудбалери који су добијали шансу су одлазили за више од пет милиона. Немамо никаквих проблема док је њихов однос и залагање на овом нивоу. Предност од 16 бодова нам даје мишиће и простора да играмо, а желим и да интензитет буде пун, па да 30 минута против Војводине буде 85, да играчи с клупе задрже ритам и принципе, да се приближимо најбољим лигама. Радићемо на свему томе… Не мислим да је титула освојена, математички није решено, имамо 48 бодова у оптицају и не треба нам опуштање, већ само да наставимо истим темпом, и онда када теоријски успемо да је обезбедимо рећи ћу – браво, сад смо прваци.

Са емотивне стране, ово је највећа тренерска победа за Милојевића.

– Инстинктивно радим неке ствари, тако сам и отишао испод северне трибине после меча… Није ми највећа тренерска победа, али емотивно, субјективно као навијачу Звезде – јесте, и могу сутра да престанем да се бавим овим послом. Постојала је жеља да као дечак играм у Звезди, па нисам био квалитетан, а потом и да будем тренер и победим у дербију. То се и остварило, тако да нема сумње да ми је ово са емотивне стране највећи тријумф.

Није Милојевић желео да му екипа ни у једном трентку игра реактиван фудбал.

– Није то био план, не могу никог да кривим, јер смо хтели да у друго полувреме изађемо као и прво. Више је то била нека психолошка баријера, ово је пети, шести дерби у ком сам актер на нечи начин. Није био план да будемо реактивни, против тога сам, имамо квалитетнији тим, нашу публику, моментум, бодовну предност, али када сте у кожи играча, они осете да мало треба да се чува уместо да се напада још више. Не могу да им замерим, јер сам задовољан победом, али треба да радимо на томе и не правдам се, преузимам одговорност због тих седам, осам реактивних минута.

Јунак 169. вечитог дербија је Виго.

– Нисам могао да претпоставим да ће да буде јунак, да јесам, био бих видовит. Обично нападач или неко ко је добар на прекиду реши, тако је било 10 дербија уназад, али он је неко ко је дошао са добром енергијом, игра нападачки фудбал, схвата кад треба да се брани, квалитетан је, игра мушки и то му се вратило, тако да верујем да ће му то бити подстрек за још боље партије. Што се славља тиче, чуо сам да извинио због поступка и драго ми је што је тако. Поштујемо ривала, треба нам јак Партизан да видимо где смо, али хоћемо да их победимо. Међутим, нема потребе за тим, нема потребе ни за оним инцидентом кад је Рикардо добио црвени. Треба држати све у оквирима фудбала, не могу да утичем на неке ствари, драго ми је што се извинио и што има људе око себе као то је Ибањез да га посаветује. Причаћу с њим и опоменућу га да се не понавља.

Бираним речима је говорио о беспрекорном Драговићу.

– Не бих заборавио ни Драговића када говоримо о похвалама. Велики моменат клуба је да процени да је добро да Драговић остане јер нам је веома битан. Причао сам да је максималан професионалац, подигао је Ераковића на виши ниво и он је све бољи. Мислим да је сад зрелији и да је добро што није отишао зимус, да је сад зрео за неку озбиљнију лигу и Драговић је неко ко може и Лековића да подигне на тај ниво. Значе Драговић и Борјан својим партијама, за момке који дођу, они су бедем и лакше је да се игра. Не волим да издвајам играче, али били су феноменални и добро је што је остао, верујем да му је вечерас драго због тога.

Осврно се и на опаску да се врло мало ефективног фудбала играло.

– Не знам тачан податак, али субјективни осећај јесте такав да се нигде не игра мање него код нас. Није то само дерби, већ и друге утакмице. Нисам гледао ефективно време, али није велико, међутим то је нешто што сви морамо да развијамо, сви који смо у фудбалу. Менталитет, радна навика, однос према играчима и навијачима. Не волим да критикујем, али то зависи и од судија колико пусте да се игра. Разлике у лигама су огромне и нешто што негде важи, не важи овде и морате да се адаптирате као тренер и као играч, ал треба нам више ефективног времена у фудбалу.

Победу посвећује играчима и навијачима.

Неко ко највише испашта због мог посла су супруга и син, јер нисмо заједно. Међутим, подела улога у живот је таква да победу посвећујем прво играчима и навијачима, јер се играчи труде због свих навијача. Људи се поистовећују са Звездом, имамо армију навијача и драго ми је да могу да будем фактор да усрећим све те даље. Није ми нико честитао на титули још увек, знају да би их блокирао – уз осмех ће Милојевић.

Претходни текстОдбојкаши Црвене звезде у дербију бољи од Војводине
Следећи текстБукари: Победа за фантастичне навијаче