Милојевић: Имамо квалитет и навијаче уз нас, желимо да их усрећимо

31

Фудбалери Црвене звезде ће сутра од 19 часова одмерити снаге са вечитим ривалом, а очекивања пред највећу утакмицу српског фудбала, изнео је шеф стручног штаба Милош Милојевић.

Очекујем да наставимо добар тренд игара и резултата. Поштујемо ривала, као и увек, он је наш највећи противник, а упркос њиховој ситуацији, сматрам да Партизан никада не треба потценити, јер имају традицију, инат и понос који ће приказати и сутра. Верујемо у себе и оно што радимо, играмо на нашем терену, пред нашом публиком и не могу да прихватим да они имају већу мотивацију од нас, без обзира на бодовну предност и ситуацију на табели. Не мислим да се ишта решава сутра, има још много да се игра до краја, пуно бодова је на столу, али све то нам даје самопоуздање. Морамо да играмо до краја, имамо обавезу према навијачима и нама самима да оправдамо очекивања и побеђујемо, а тако ће бити и сутра – почео је Милојевић.

Прихвата шеф стручног штаба нашег тима улогу фаворита пред меч, иако истиче да се то потенцира превише.

– Фаворити смо, али се то потенцира превише и мислим да је последица последње две, три утакмице. Не бежимо од одговорности, али се у фудбалу никад унапред не добија ништа, већ постоје први и последњи минут и морате да имате добар однос и залагање како би изашли као победници.

Када је реч о здравственом билтену…

– Пар знакова питања је око неких играча, пре свега због вируса, али то су нормалне ствари у овом периоду. Имам велику групу квалитетних играча и не волим да то потенцирам као недостатак. Тих 11 играча, и још 10 на клупи, то је најбоље за сутра и морају да одговоре свим захтевима.

Вечити ривал у меч улази са новим тренером.

– Не бих рекао да ми олакшава припрему, јер су променили тренера и то често зна да буде шок терапија, када екипа мало збије редове, затегне се, одговори на захтеве. Знамо њихове најквалитетније играче, који су профили и како играју, али тренер са собом доноси енергију, виђење и приступ. Не гледам бодовну разлику, нисам је пратио ни када је била мања, већ је фокус на приступу из меча у меч. Некад играмо доста добро, некад нам услови не дозволе да будемо такви, и зато се надам да ће терен бити спреман за сутра, да неће бити кише и да ћемо сви уживати, те из квалитетног перформанса доћи до резултата.

Милојевић је свестан да дерби носи велики притисак.

– Осећам се као да сам у Звезди од 2019. године, без обзира на то што сам у међувремену био у иностранству. Притисак је увек већи на шефу, него на помоћницима, али свестан сам да се направи атмосфера као да је утакмица „на живот или смрт“, и бодовна разлика нема везе с тим. Дерби је утакмица престижа, за народ, и много пута изостане представа, јер се играчима стави оптерећење да нешто морају. Ја мислим да мора само да се роди и умре, а све остало би било добро. Имамо квалитет, треба да будемо спремни на рововску борбу, јер то носи дерби, али морамо да играмо фудбал. Нисам неко ко се крије иза одговорности, играли смо офанзивно и у Европи, неко каже да нас је то коштало, али не може да радите на један начин, а играте на други. Хоћемо да играмо наш фудбал, знамо квалитете, морамо да будемо обазриви, али сам за то да се игра добар фудбал и навијачима понуди задовољство, а они су најсрећнији када је ту резултат.

Недостаје Звезди више квалитетних утакмица у Суперлиги.

– Не можемо да се спремамо за Европу овде. Ми се спремамо за Лигу шампиона и која год група да дође, ти си подређен, а овде то ниси, нисмо били ни на припремама, већ смо ми контролисали све. Фале нам квалитетније утакмице, а видећемо колико ћемо их имати, очекујем доста од плеј-офа, када ће остати осам најбољих тимова, међутим, ни то није реално. Требају нам на лето, четири јака противника из најбољих лига на свету, да видимо врлине и мане, те да се спремимо. Међутим, не размишљам о томе, већ ми је фокус на дербију, па на ТСЦ-у и тако даље.

Задовољан је залагањем Пешића и очекује да се нападач ускоро распуца.

– Кад радиш и залажеш се, врати се, постигнеш гол као против Јавора. Искуство ми каже да је са шпицевима тако и кад је серија, да се онда ређају голови, али када се охладе, да то баш и не иде. Презадовољан сам колико простора креира, како улази у пресинг и само је питање кад ће ефикасност подићи на виши ниво, а онда ће и неки шутеви, који можда не би требали, да заврше у мрежи. Битно је да екипа игра, а то ко је стрелац је мање важно.

Милојевић тражи баланс одговорности и залагања, без стреса за играче.

– Кад сам долазио, било је да могу да изгубим предност у односу на ривала, ево и сад је исто тако. Нема ту разлике, и мени и Дуљају је исто, имамо одговорност према свом тиму и својим навијачима. Он је неко ко је одиграо пуно дербија, зна шта они носе, ја сам био саучесник у првом мандату, сад сам као тренер водио екипу, тако да знам шта и како. Треба нам добар баланс одговорности и залагања, али да не буду играчи под стресом, јер онда ће опет бити коментара да дерби није био добар. Кад утакмица крене, мало шта можете да промените, од три до пет посто ствари, и то неким изменама, све остало решавате кроз припрему мечу и тренинге. Ако погледате кроз историју, дерби је тренутак инспирације индивидуалца и на то мора да се рачуна.

Неће му утакмица Партизан – Младост ГАТ (0:4), бити репер у припреми дербија.

– Младост је имао, за нас неприродан, систем игре против Партизана. Не можемо ми да играмо на контру у дербију и то на нашем терену, то просто није опција. Не можеш да будеш брод предводник српског фудбала и да играш реактивно. Можемо да се мало подредимо ако нас неко притисне, али желимо да диктирамо темпо. Знамо да имају добар контранапад, и генерално смо сви гледали ту утакмицу, али није нам она репер.

Звезда чека дерби у добром расположењу.

– Свестан је Дуљај ко су му најквалитетнији играчи. Можда мало промени систем и још неке финесе, али знам тренера са којим је радио у Шатхјору, знам како размишља и шта ради и мислим да инспирацију вуче одатле. Може да нас изненади, али у припреми утакмице морате да ставите акценат на себе и да се наметнете, без обзира на то против кога играте. Може сигурно нови тренер да енергијом и познавањем дербија направи шок терапију, ту је задњих неколико година, познаје играче, али мало је то времена за наметање визије. Смернице ће сигурно стићи да уведе, али не може за пар тренинга све да се пренесе. Опет кажем, мене радује што добро радимо у сјајној атмосфери и што очекујемо дерби пред пуном Мараканом, да можемо да покажемо да се ми питамо у нашој кући, уз дужно поштовање свих.

Не калкулише Милојевић.

– У Италији се каже да се утакмица почиње са бодом у џепу, и да ако можеш да зарадиш три, да је то добро, али само немој да губиш. Не волим да калкулишем. Хајде да играмо фудбал и победимо, а ако буде нерешено – ником ништа, није смак света, међутим, то нам заиста није мотив и циљ у припреми утакмице. Нама то није циљ ни у Европи на гостовану, а камоли у Суперлиги код куће. То је можда моја фалинка, јер не калкулишем, али волим да имам ствари у својим рукама.

Титула је ту као ултимативни циљ за ову сезону.

Не би све осим победе било неуспех, али би био горак укус, зато што свакако желимо да добијемо. Имам јасан циљ од клуба, а то је да будемо прваци 26. маја, идем ка томе и желим да победим сваку утакмицу. У последњих неколико година смо размазили јавност, јер стално побеђујемо, али то је добра навика и надам се да ћемо је задржати – подвукао је Милојевић.

Претходни текстКарте за утакмицу са Анадолу Ефес-ом у продаји од петка
Следећи текстЗвездини првотимци знају како у вечитом дербију