Терзић: Циљеви су испуњени, али желимо још да растемо

50

Данас је у Медија центру стадиона Рајко Митић одржана редовна четврта седница Скупштине ФК Црвена звезда, а тим поводом говорио је генерални директор нашег клуба Звездан Терзић, чије Вам обраћање преносимо у целости.

Поштовани чланови Скупштине,

Драги пријатељи,

Дозволите ми пре свега да вас поздравим и да вам пожелим успешан рад на данашњој седници.

Скупштина Црвене звезде као највиши орган клуба је усвојила основне циљеве и са посебним задовољством могу да кажем да смо их испунили и у протеклој години.

Први циљ је – остваривање спортских резултата, што подразумева шампионску титулу и стално играње у групној фази УЕФА такмичења;
Други циљ је – финансијска стабилност и несметан рад клуба;
Трећи циљ је – улагање у развој инфраструктуре;
Четврти циљ је – даљи развој Омладинске школе.

1. Имали смо одлицне спортске резултате и имамо се чиме похвалити. Црвена звезда наставља да расте као клуб у свим сегментима и то је наш примарни циљ. Углед клуба је подигнут на европски ниво и то морамо одржавати. Освојени коефицијенти су олакшали улазак у УЕФА такмичења, а на основу насих резултата шампион Србије ове године има директан пласман у групну фазу Лиге шампиона. То је резултат нашег рада у протеклих ево скоро девет година.

У мају месецу прошле године смо се радовали петој узастопној шампионској титули и освојеном Купу. А били смо у ово време други на табели са пет бодова заостатка у односу на Партизан. Веровали смо у себе и тада смо обећали шампионску титулу. И освојили смо је.

Спремали смо се за квалификације за Лигу шампиона и нисмо успели да се пласирамо. Иако смо сачували комплетан играчки кадар из претходне сезоне и довели пет нових квалитетних играча (Пешић, Митровић, Милуновић, Букари и Кангва). Испали смо од Макабија из Хаифе. Ово сматрам неуспехом, јер смо били фаворити по свим параметрима. Аутогол у последњим секундама двомеча нам је срушио снове. Мислим да је негде и срећа која нас је пратила у претходним сезонама, посебно против Краснодара и Салцбурга, окренула леђа.

Играли смо групну фазу лиге Европе где смо имали изузетно тешку групу (Монако, Трабзон и Ференцварош) у којој смо освојили шест бодова. Имали смо велике осцилације у игри. Од сјаја у утакмицама на нашем стадиону у сва три меча до изузетно лоших мечева на страни, посебно у Трабзону и Монаку.

Црвена звезда је данас 41. клуб Европе на УЕФА ранг листи, а желим да поновим да се не заборави да је 2014. клуб био на 210. месту у Европи.

Данас се наставља пролећни део првенства. Имамо десет бодова предности у односу на најблизег пратиоца и без обзира што се нећемо опуштати, реално је очекивати нову сампионску титулу, шесту узастопну. Имамо најбољи тим и најбољи стручни штаб. И уз максималну посвећеност свих у клубу, морамо остварити зацртане спортске циљеве. А то је освајање дупле круне и што бољу припрему за септембарску групну фазу Лиге сампиона.

2. Што се пословних тиче, зелим да кажем да смо омогућили несметано функционисање клуба. Све обавезе испуњавамо у року, никада ниједан дан нам рачун није био у блокади, УЕФА лиценцу добијамо као потврду доброг пословања.

Иако нам није било лако. Морам да истакнем проблеме са којима се суочавамо ево већ девету годину. Главни извори прихода свих клубова Европе су ТВ права, спонзорства и улазнице. И то ТВ права око 40%, спонзорства око 30%, улазнице око 20%, о остали приходи око 10%.

Црвена звезда има приход од ТВ права у симболичном износу који је годинама био испод 1% у структури прихода, а сада је око 2%. То је недопустиво и док се год то не исправи имаћемо проблем са стабилним финансирањем клуба. Знате добро да нам је ФСС сопственом одлуком отео власништво над ТВ правима и ту одлуку инкорпорирао у свој статут и располаже њима већ годинама уназад.
Предстоје нам озбиљни разговори са надлежним институцијама и та ТВ права морамо вратити у наше власништво да би након тога могли да преговарамо са заинтересованим телевизијама по реалним тржишним условима.

Компративном анализом, имајући у виду величину и значај Црвене звезде дошли смо до сазнања да је вредност наших ТВ права између 5-10 милиона евра на годишњем нивоу. Осим спонзорства од Газпрома који је од прошле године увећан са 4 на 5 милиона евра и Телекома у износу од 1.2 милиона евра, Црвена звезда нема значајније стабилне изворе прихода. Уверени смо да смо ове компаније својим резултатима достојно представљале и на домаћој и на европској сцени и да смо итекако оправдали сваки њихов улозени евро.

Илустрације ради напоменућу да Бајерн из Минхена има годишње приходе од ТВ права 215 милиона евра, а да је ове сезоне потписао спонзорски уговор са немачким Телекомом вредан 50 милиона евра годишње.

Нама преостају два алтернативна извора прихода који су несигурни извори и зависе од многих чиниоца. То су приходи од трансфера и приходи од УЕФА бонуса. Приходи од трансфера су били ниски, јер је је због короне трансфер трзисте потпуно стало у једном периоду, али из разлога сто смо често одбијали понуде јер нисмо хтели да продајемо најбоље играче да би сачували тим. Продајом најбољих играча једемо сопствену супстанцу и из сезоне у сезону би имали све слабији тим, а на тај начин и слабије резултате. Приходи од УЕФА бонуса директно зависе од остварених резултата, а резултати зависе од играчког квалитета који имамо.

Црвеној звезди да би била доминантна у Србији и делимично конкурентна у Европи потребно је и до 50 милиона евра. Од сигурних прихода имамо само ово горе наведено од спонзора у износу од непуних 7 милиона евра. Напомињем да ТВ права немамо а приход од улазница се остварује само од европских утакмица које су опет зависне од спортских резултата.

Није нам лако, али се боримо и успевамо, али дугорочно гледано мораћемо неке ствари другачије стратешки поставити. Имамо план и радићемо на томе да га спроведемо у дело веома брзо.

Ја сам и на прошлој Скупштини рекао једну важну чињеницу. Морамо бити свесни да ако желимо бити конкурентни у Европи, не можемо смањивати наш буџет, већ морамо повећавати своје приходе. То је основни постулат фудбалског бизниса, кога смо се држали све ове године иза нас и тога ћемо се држати и у будућности.

(Дуже време нето новчане обавезе клуба су у нивоу годишњег прихода клуба).

3. Рекао сам и на прошлој Скупштини, нисам задовољан у једном делу, а то је да смо морали храбрије да форсирамо младе играче у првом тиму. Без обзира на императив остваривања спортских резултата био нам је потребан и баланс у екипи са младим играчима. Сви знамо да европско тржиште има своја правила и да хоће да плати само младе играче са ових простора и ми се морамо прилагодити тржишту од кога живимо.

Имамо квалитетне младе играче, али их морамо храбрије форсирати и стати иза њих. Исправљањем уочених грешака морамо повећати тржишну вредност наше екипе и максимизирати приходе о којима сам говорио. У том случају Црвеној звезди предстоји стварно сјајна будућност.

4. Што се тиче инфраструктуре, могу да кажем да смо улозили много новца из текућег пословања и подигли услове за рад наших играча и запослених, као и комфор наших навијача. Стадион је данас у складу са стандардима УЕФА за одигравање утакмица Лиге шампиона.

Али смо сигурни да ако желимо да се Црвена звезда развија као клуб морамо јој понудити нешто стратешки ново. А то је нови стадион. Не бих желео да улазим у детаље нити да данас отварам расправу. За то ће бити времена. Желим само да вас информишем на који начин размишља руководство клуба. А коначну одлуку на тему изградње новог стадиона донеће ова скупштина као највиши орган клуба. Наравно, тој одлуци ће претходити разговори са свим релевантним структурама. Пре свега са навијачима, стручним службама, урбанистима, архитектама, девелоперима и свим осталима које треба саслушати да би Скупштина на крају донела одлуку која је најбоља за Црвену звезду.

Овај стадион, за који смо сви емотивно везани и на који смо поносни због славне историје, саграђен је 1963. године радном акцијом у складу са тадашњим временом. Од тада је прошло 60 година и свет се од тада драстично променио. Променили су се и захтеви људи. Сведоци смо да су стадиони попут нашег отишли у историју, а да су широм Европе саграђени нови стадиони. Да би људи дошли на утакмицу није више довољна само љубав према клубу. Сведоци смо колико проблема имамо да доведемо људе на утакмице, упркос сјајним спортским резултатима, разним маркетиншким акцијама и клубаи наше навијачке групе.

Морамо да схватимо да је ово 2023. година и да се свет непрестано мења. Да људи тразе несто ново. Нови дозивљај, нови угођај, ново искуство. Сведоци смо да су сви клубови у Европи који су саградили нове стадионе вишеструко повећали број гледалаца, посебно број сезонских карата. Притом, драстично су повећани приходи клуба као стабилни и сигурни извори прихода.

Оно што је јако важно рећи то је да је ФК Црвена звезда овде власник 16 хектара земљишта на једној од најскупљих локација у Београду и да тај наш капитал стоји потпуно неискоришћен.

Планирамо куповину 20 хектара земљишта близу аеродрома где би изградили најмодернији тренинг камп за први тим и Омладинску школу, а ову локацију овде развили у складу са предлогом девелопера и урбаниста, а са циљем да Црвена звезда има у свом власништву некретнине које би рентирали и од тога имали дугогодишње стабилне приходе.

Нови тренинг центар је неопходан клубу јер је постојећи увелико већ испод потребних капацитета. Немамо на тренутној локацији могућност даљег развоја, а земљише на којем се налазимо је превелике вредности да би на тај начин његова вредности била неискоришћена.

Стадион сигурно остаје на истој адреси, Љутице Богдана 1а. Остављамо простор да се реконструише постојећи стадион. Ако будемо могли да постигнемо исти ефекат и функционишемо као са новим стадионом, то би вероватно било најбоље решење.

Све остало остаје за дискусију и расправу. Сигурно је да ја нисам тај који ће о томе донети коначну одлуку. Одлуку ће донети ова скупштина, надам се у наредних шест месеци, али тек после много разговора, квалитетне анализе и сагледавања ста је најбоље за Црвену звезду.

На крају бих желео да се захвалим свим спонзорима нашег клуба а пре свега компанијама Газпром и Телеком, свим члановима Скупштине који су дали свој немерљив допринос раду, комплетном Управном одбору, својим најближим сарадницима али и свим запосленима на несебичном труду и великом залагању да Црвена звезда буде ово што јесте и да остварује зацртане циљеве.

Ми смо шампиони, ми смо велики европски клуб, и морамо учинити све да то будемо и у будућности.

Хвала вам на пажњи.

Претходни текстЦрвена звезда Меридианбет дочекује Игокеу (недеља, 16.30)
Следећи текстВИП Запад добија име по Синиши Михајловићу