Михиних 90 као пример многима

61

Наши првотимци ће у суботу од 16 часова истрчати на терен против Војводине са подигнутим крагнама на дресу, чиме ће започети још једно, сигурни смо успешно, Звездино пролеће, а утакмица носи посебан значај јер је посвећена Синиши Михајловићу.

Улаз је бесплатан, капије стадиона „Рајко Митић“, биће широм отворене за све навијаче Црвене звезде који желе да се још једном опросте од легенде која не умире – Синише Михајловића. С обзиром на то да у 21. веку на отврању пролећних дела сезоне немамо пораз, те да имамо све тријумфе када је реч о мечевима на Маракани, као и да је просечна посета 18.330, верујемо да ће додатни мотив надахнути звездаше да трибине нашег стадиона испуне у потпуности.

Иако је Михајловић у Црвеној звезди провео сезону и по, тачније од децембра 1990. до јуна 1992. године, реч је о идолу једне читаве генерације и вечном амбасадору нашег клуба. Емоција са којом је Синиша причао о ономе шта Звезда представља за њега, као и подигнута крагна, што је мотив којим ће и наши првотимци истрчати на терен у суботу, али и слободни ударци, означавају есенцију најважније споредне ствари на свету, а једног хероја какав је Миха стављају на листу бесмртних.

Миха је, дакле, у Звезду стигао у децембру 1990. године, на полусезони, и чинило се био последњи шраф победничког тима, и баш оно што је нашем клубу у том тренутку недостајало. Прва утакмица коју је икад одиграо за наш клуб била је пријатељска против Београда, а резултат је гласио 2:6 у корист Звезде. Михи је свега 10 минута било довољно да у омиљеном дресу постигне гол, и тако најави успешан играчки боравак у Звезди. Симболично, прва такмичарска утакмица била му је против Војводине, а резултат је гласио 1:1, с тим да се за разлику од меча који нас очекује у суботу, дуел играо у Новом Саду.

Синиша је у сезони 90/91 на 23 утакмице постигао три гола. У сва три такмичења која је играо је постигао по гол, а у лиги је наступио 15 пута, у Европи у пет наврата, док је у купу одиграо три меча. Погађао је против Вележа, Бајерн Минхена и ОФК Београда.

У наредној такмичарској години је на 44 утакмице постигао 15 голова. Када је реч о Лиги на 24 меча се осам пута уписао у стрелце (Пролетер Зрењанин 3, Слобода Тузла, Партизан, Будућност Подгорица, Рад), у Европи је то учинио четири пута на 12 утакмица (Портудаун 2, Панатинаикос, Сампдорија), а у купу је мрежу ривала нашао у три наврата, на осам сусрета (Рад, Напредак, Партизан).

Ипак, Црвена звезда у званичне утакмице убраја и пријатељске, а Михајловић их је одиграо 23 и на њима се пет пута уписао у стрелце. Бивао је прецизан против Политехнике, Верона, Сегеда, Сарајева, као и поменутог Београда на дебију.

Синиша Михајловић је дакле на 90 утакмица у дресу Црвене звезде постигао 23 гола, а меч у суботу биће права прилика да се још једном опростимо од легенде чија ће емоција остати заувек уткана у зидине нашег стадиона.

Претходни текстСинанчевић, Буквић и Бидојковић најбољи у Србији
Следећи текстНаграда за наше кошаркаше у колицима