Звездино пролеће, још од 1984.

41

Израз Звездино пролеће се одомаћио у фудбалској јавности и означава период године у коме Црвена звезда традиционално игра феноменално, а он вуче корене још из сезоне 1983/84, из једног од најнеизвеснијих првенстава у Југославији, чији се епилог није знао да последњег тренутка. Од озбиљне кризе коју је Црвена звезда имала током јесени, до волшебног пролећа и освајања укупно 16. титуле првака државе.

Била је то прва титула за нашег спортског директора Митра Мркелу, који се радо присећа тога, али и чувеног израза – Звездино пролеће.

Тај израз се прво везује за нашу генерацију. Имали смо траљаву јесен, чини ми се да смо на шестом месту завршили полусезону, а онда је кренуло фуриозно пролеће где смо почели да растурамо све противнике. Последња утакмица у Сарајеву је завршена 2:2, а нама је то било довољно да будемо шампиони. Моја прва титула шампиона Југославије у каријери и то је нешто што ћу носити у себи цео живот – рекао је Мркела.

Пролећна фаза је донела велики преокрет и једну нову, радикално измењену, Звезду. Била је то хомогена, разиграна, максимално мотивисана и борбена чета, пуна снаге и воље и напослетку веома убојита. Силовит старт је уследио у прва четири пролећна кола, уз фантастичну гол разлику 14:2. Бодови су вредно скупљани и после тријумфа над директним ривалом за трофеј, Жељезничаром на Грбавици (3:1), у 26. колу, Црвена звезда је први пут избила на чело табеле. Упркос томе што је претрпела седам пораза, Црвена звезда је херојском борбом стигла до 16. титуле, са по два бода више од Партизана, Жељезничара и Ријеке, пет од Хајдука…

Од те године чувено Звездино пролеће било је пресудно и у надолазећим сезонама, па је тако небројано пута до сада наш клуб успевао да преокрене стање на табели у своју корист, иако је имао поприличан заостатак након јесење полусезоне. Последња титула потврђује да је Црвена звезда најбоља кад је најтеже, па је тако предвођена Дејаном Станковићем одиграла можда и најбоље пролеће у 21. веку и домогла се пете узастопне титуле тако што је надокнадила пет бодова у односу на вечитог ривала.

Претходни текстСписак тренера Омладинске школе
Следећи текстОсвојено 15 медаља на јуниорском Првенству Србије