Ераковић: Звездаши без бриге, бићемо спремни за пролеће

45

Данашњи гост у студију „Звезда ТВ-а“, био је најталентованији српски штопер Страхиња Ераковић.

Одиграли смо добро против Нефчија, мада мислим да резултат није био реалан, јер смо се испромашивали, али опет, биле су тешке ноге, радимо квалитетно и сигуран сам да ће то све бити добро за меч са Војводином којим почињемо пролећни део сезоне – рекао је Ераковић.

Пре Нечфија (1:0), савладана је и Лехија (3:1), тако да је Звезда у добром залету.

– Две различите екипе, али смо оба пута играли онако како смо замислили, тако да све иде по плану. Резултат је мање битан, али увек идемо на победу, чак и кад су припремне утакмице у питању. Међутим, прави резултати ће доћи када буду највише требали.

Иако има 21 годину, не осећа се Ераковић као јуноша у Звезди.

– Не осећам се уопште као млад играч. И по броју утакмица, и припрема и свега, па и по стажу у Звезди, више сам пензионер, него млад играч.

Уз Ераковића стасава и његов наследник, још једно Звездино дете – Стефан Лековић.

– Лека и ја се одлично слажемо, он је момак за пример и будућност клуба. Драго ми је што смо јуче заиграли у тандему и мислим да има све предиспозиције да буде врхунски штопер.

Навикао је Ераковић на притисак у Звезди.

– Дуго сам већ у клубу и овде је притисак нормалан. Сваки дан се у Звезди живи са притиском. Мени је драго кад могу да помогнем млађима као што је Лековић, али не правим разлику с ким ћу играти у тандему. Знају млађи да сам ту и за савет, ако им затреба, тако да сарађујемо одлично.

Цимери му се ротирају, једне године је то Гордић, друге Николић.

– Прошле године ми је Горда био цимер у Калисти, сад је Веља, с њима се увек мењам, то су моји цимери. Често кажем да сам више рођендана провео у Калисти него код куће. Ево поново ћемо овде бити три недеље, али навикли смо на то.

Тренинзи су изузетно напорни…

– Не разликују се много тренинзи из прве недеље, у односу на ове које смо имали током друге. Ради се квалитетно између утакмица и мало времена имамо за одмор, али такве су припреме, стручни штаб је тако зацртао и ми то поштујемо. Наместимо главе пре него што дођемо овде, јер знамо да нас чека предан рад. Желимо да све што шеф каже спроведемо у дело и сигуран сам да ћемо против Војводине бити прави.

Тимска кохезија се огледа и тренинзима.

– Бодримо се међусобно, поготово кад је суво трчање. Кад је игра са лоптом, онда је ту лакше, сви су одлични играчи, тако да нема потребе да ту помажемо, али зато кад се трчи и кад нам мало фали да од умора паднемо на земљу, онда буде подршке. А онда ме после тренинга Тамара чека за неку изјаву или снимање, тако да и ту гледам се ишуњам, те применим још мало тактичког тренинга. Шалу на страну, не замерите кад се не јавим после тренинга, јер стварно будем уморан.

Упознати су већ првотимци са захтевима шефа Милоша Милојевића, иако су му ово прве припреме као главног тренера Звезде.

– Знамо шта шеф Милојевић тражи од нас. Ту је већ дуже време, тако да смо свесни очекивања и онога што се тражи од нас. Радили смо тако и сад, у мечевима са Лехијом и Нефчијем, видело се шта и како желимо да играмо, тако да нам преостаје само да се што боље спремимо, а за остало не бринемо.

Прија Ераковићу рад са лоптом.

– Волим рад са лоптом, могу рећи да ми је „шева“ омиљена вежба. Увек бројим, чак и кад сам унутар „шеве“, бројим и саиграчима олакшавам, а себи отежавам… Заиста ми прија што радимо са лоптом, као и сваком фудбалеру, међутим, прихватам и суво трчање, свестан сам колико је и оно важно.

Фудбалере Звезде у наредних седам дана очекују четири утакмице…

– Очекују нас две утакмице за викенд, па још две следеће недеље. Мало више него иначе, али стручни штаб је направио план и мислим да ћемо ми имати добру прилику да се уиграмо, те да ће сви моћи да се покажу и буду задовољни минутажом.

Фокус је на Копару, иако се наравно размишља о свему што нас чека на пролеће.

– У Звезди кажемо да је свака следећа утакмица најбитнија, тако да смо фокусирани на Копар. Има времена до Војводине, али нормално је да се размишља и о томе, и о дуплој круни и свему.

У слободно време – серије.

– Тамара нам је донела „Уно“, тако да ћемо вечерас Лека, Веља и ја да играмо. Мислим да ћу победити, скроман сам као и увек. Сем тога, гледамо серије Веља и ја у слободно време. Одмарамо, лежимо и гледамо. Сад је актуелан „Ел Драгон“, али мислим да смо цео „Нетфлиx“ одгледали. Толико припрема је иза нас…

Уследила је и рубрика „Занимљива питања“.

Да ли је тачно да ти највише недостаје твој пас Токио?

– Он, девојка, породица, али и Токио спада у фамилију. Променила ми је живот, она ми је као члан породице, буквално. Додуше, 20 од 24 сата спава, у слободно време једе и ништа не ради, тако да живот за пожелети. Кад смо хтели да је узмемо, мама и тата су се противили, али ево сад малтене спава с њима у кревету.

Да ли је тачно да си у овом тренутку уместо на припремама са Звездом могао да будеш на „Аустралиан Опен-у“.

– Уф, не знам баш дал бих догурао дотле, јер нисам никад тренирао тенис, али сам га увек добро играо. Ни сад баш дуго нисам играо, али могу да одиграм, па да видим где сам. Све у свему, пратим тенис и надам се да ће Новак Ђоковић освојити „Аустралиан Опен“.

Да ли постоји трофеј у Србији који ниси освојио?

– Не постоји. Чак сам и Прву лигу Србије освојио са Графичаром. Тако да, шта год сам играо – освојио сам.

За Звезду си дебитовао кад?

– На припремама 2018. године, против Динамо Бреста, били смо у хотелу „Риксос“ у Анталији. Ушао сам уместо Фримпонга, мислим да је 25. минут био, тако нешто, али сећам се као да је било јуче.

Да ли си тад могао да претпоставиш да ћеш пет година касније седети овде у оваквом статусу?

– Јесам, искрено. Мислим, ако сам био 2018. године на припремама, логично је да сам мислио да ћу пет година касније бити мало бољи првотимац.

Колико си одиграо утакмица у Лиги Европе, а да си на терену провео свих 90 минута?

– Лудогорец, Ференцварош, Трабзон, Монако и Ренџерс по два пута, и Хофенхајм и Брага по једном. То је 12, а укупно сам одиграо 16 мечева. Није мала ствар, добра је бројка.

Која ти је најдража утакмица у Лиги Европе?

– Против Браге у гостима кад смо прошли у осмину финала Лиге Европе. То ми је остало у најдражем сећању, иако нисмо победили, било је као да јесмо.

Навијачи су поново били инспиративни у рубрици „Ви питате“.

Какав је осећај носити капитенску траку у Звезди?

– Фантастичан осећај. Поникао сам у Звезди и волео бих да свако дете сазна какав је осећај бити капитен у првом тиму.

Зашто број 25?

– Били су слободни 18 и 25, тако да сам бирао између та два броја. Ипак, сад мислим да ћу 25 носити и у будућности.

Да останеш до краја каријере у Звезди или да не можеш да се вратиш када одеш?

– Да останем, наравно.

У ком клубу си почео да тренираш фудбал?

– У ШФ Лола у Батајници. Тамо сам био две године, па сам дошао у Звезду.

Ко ти је био узор кад си почињао да играш?

– Видић, Рамос, Роналдо.

Да ли си осетио страх и нервозу кад си схватио тежину Звездиног дреса?

– Већ 13 година сам у клубу, тако да добро сам упознат с тим. Не може много играча да се похвали таквим стажом у Звезди, а на притисак сам се навикао још у пионирима. Ово све је надоградња у односу на то.

Где видиш себе за пет година?

– Волео бих да то буде нека од „Лига петица“, а после да се вратим у Звезду.

Зима или лето?

– Рођен сам на зиму, тако да бирам лето.

Претходни текстЗвезда у Анталији – Пресинг на последњу линију
Следећи текстТема дана | Митровић и Азаров међу ТОП 10 на свету на својим позицијама