Катаи европска талија

50

Прелепи голови и велемајсторски потези колико у Србији толико и у Европи заштитни су знак Александра Катаија, једног од најбољих фудбалера Црвене звезде у 21. веку.

Наиме, наша „десетка“ се голом против Трабзона уписала у златну историју, постигавши свој 15. европски погодак у црвено-белом дресу, јер је на тај начин престигла легендарног Дарка Панчева на вечној листи. Занимљива чињеница је да када је год Звездин Магико погађао на међународним мечевима, наш клуб је остајао непоражен. Ова лепа традиција стартовала је у квалификацијама за Лигу шампиона у сезони 2016/17, када је Александар Катаи у другом колу погађао у победама Звезде против Валете од по 2:1. Затим се у трећем колу квалификација за најелитније европско клупско такмичење наш клуб се састао са Лудогорецом. Први меч у Бугарској је завршен резултатом 2:2, а Катаи је феноменалним соло продором и ударцем левом ногом постигао први гол за наш тим. Црвена звезда је исте сезоне у плеј-офу за Лигу Европе укрстила копља са Сасуолом, дуел у Београду је завршен резултатом 1:1, а једини погодак за нас дао је Магико.

Остварење сна да са Звездом игра у групној фази неког европског такмичења, Александар Катаи је испунио у свом другом мандату у нашем клубу, у сезони 2020/21, када је у плеј-офу за улазак у Лигу Европе био прецизан у победи нашег клуба од 2:1 против Арарата на Кипру. Исте сезоне, Магико је погађао два пута у групној фази и то на какве начине – први гол је дао Словану из Либереца, соло продором којим је подсетио на легендарног Дејана Савићевића, у највећој победи Црвене звезде у историји групних фаза – 5:1, док је други погодак из слободњака био одлучујући у победи против Гента од 2:1.

Сезона 2021/22 била је најуспешнија за Црвену звезду у 21. веку. Први пут у историји смо изборили прво место у групној фази неког европског такмичења, а велику улогу у том достигнућу имао је Звездин Магико. Он је погађао два пута против Каирата у победи од 5:0, затим у победама против Клужа од 4:0 и 2:1, као и у победи (2:1) и ремију (1:1) против португалског представника Браге.

Када додамо Катаијеве поготке из овосезонских европских дуела против Ференцвароша (4:1) и Трабзона (2:1) долазимо до скора од 11 победа и три ремија у утакмицама у Европи у којима је Магико био прецизан. Заиста импозантан учинак једног од најбољих фудбалера Црвене звезде у 21. веку.

Претходни текстЗвездина ревија | Највећа посета на Маракани у историји клуба
Следећи текстСтартовао Божићни турнир на теренима Звезде