Друштвена одговорност – Нико као Звезда

60

Однос између Црвене звезде и њених навијача је посебан, а о свему томе најбоље сведоче бројне акције којима смо доприносили да њихова љубав према клубу само расте. И оно што је најважније, учинили смо да навијачи осете да не само да они воле Звезду, него и Звезда воли њих, као и да је увек ту. Наш клуб је и током 2022. године показао на делу друштвену одговорност и био пример како један великан треба да штити све слојеве друштва.

ДРУШТВЕНО ДЕЛОВАЊЕ И ХУМАНИТАРНИ РАД ФК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА У 2022.
ГОДИНИ:

– Традиционални летњи караван који организује Црвена звезда у сарадњи са компанијом “Моцарт” је и овог пута у периоду јуна, јула и августа долазио у градове широм Србије, Републике Српске и Црне Горе и увесељавао звездаше. О томе колико су наши навијачи уживали, говори податак да смо добили више од четири хиљаде нових чланова клуба. Караван је почео 5. јуна у Бару, да би се потом у двомесечном периоду посетио још 40 градова, то су: Будва, Котор, Херцег Нови, Требиње, Вишеград, Ужице, Ваљево, Ивањица, Пријепоље, Прибој, Чачак, Горњи Милановац, Апатин, Бачка Топола, Суботица, Кикинда, Сомбор, Бачка Паланка, Пожаревац, Петровац на Млави, Ниш, Врање, Лесковац, Пирот, Бијељина, Брчко, Зворник, Лозница, Власеница, Шамац, Бањалука, Теслић, Шипово, Приједор, Добој, Ћуприја, Параћин, Крушевац, Лазаревац и Београд.

– Акција под називом “Звезда је породица” у којој фамилијама које нису у могућности да приуште долазак на стадион “Рајко Митић”, то испуњавамо је и ове године побрала све симпатије међу онима којима је крв црвено-бела. Угостили смо укупно девет породица којима смо обезбедили превоз, обилазак стадиона и најбоља места за гледање утакмице.

– Једна од акција која је посебно обележила 2022. годину је управо – “Звезда игра за тебе”, у којој смо угостили шест удружења особа са инвалидитетом, а они су кроз жреб извлачили утакмице, чији део прихода смо усмеравали њима, све са циљем да помогнемо особама са сметњама у развоју.

– Љубав према животињама је као и према Црвеној звезди – ствар кућног васиптања, те смо организовали утакмицу између наше женске и кадетске селекције, а сав приход од улазница усмерен је за помоћ незбринутим животињама у волонтерској организацији “Бета”.

– Не постоје акције које су хуманије од других, али “Црвено-бела крв” је једна од оних која директно спашава животе. Прво у мају, потом у августу, а затим у децембру у Медија центру стадиона “Рајко Митић”, као и у градовима широм Србије и Републике Српске организовали смо 24, 25. и 26. “Црвено-белу крв”, а звездаши су још једном на делу показали да имају велико срце и прикупили 1483 јединице крви.

– И ове године, Црвена звезда је мислила на све оне клубове који немају финансијска средства за дресове у којима би играли утакмице, те смо поново у сарадњи са компанијом “Моцарт” били активни и на том пољу. Једини услов за клубове је био да учлане минимум 20 чланова у Црвену звезду. Обукли смо пет клубова: ФК Димитрије Туцовић, ФК Батовац, ФК Шумадија, ФК Ситница и ФК Црвена звијезда.

– Посетили смо највеће манастире на Космету и уручили донације у име ФК Црвена звезда. Наш клуб је још једном показао да чува српске светиње, а у склопу обиласка Косова и Метохије посетили смо Грачаницу, Високе Дечане, Пећку патријаршију, Свете Архангеле и Богородицу Љевишку.

– Организовали смо и “ђачке трибине”, када је улаз био бесплатан за основце, као и бројне попусте где смо награђивали оне најверније.

– Припремили смо и наградну игру у оквиру које смо срећне сезонце водили на европска гостовања, док су најбржи сезонци гостујуће утакмице са Пјуником и Макабијем могли да гледају на Маракани уз сјајан угођај.

– У сарадњи са клубом навијача из Шамца хуманим гестом обрадовали смо децу из “Удружења грађана за помоћ лицима са посебним потребама” из тог места. Деца су добила црвено-беле поклоне, у којима су били артикли нашег клуба, а њихови осмеси говорили су о љубави према Црвеној звезди.

– Црвена звезда је у сарадњи са компанијом “Моцарт”, сада већ традиционално, посетила Сигурну кућу 8. марта како би указали на важност борбе против насиља у породици и пружили подршку свим храбрим женама.

– Међународни дан особа са Дауновим синдромом је 21. март, а у складу с тим, угостили смо наше другаре из удружења који су имали прилику да се ближе упознају са Црвеном звездом.

– Није редак случај да наши ветерани гостују широм Србије и играју пријатељске утакмице како би помогли локалним клубовима, а највећу пажњу је скренуо меч против ОФК Београда. Играли су ветерани и против ФК Рајко Митић, па гостовали ОФК Трновици у Пожаревцу.

– Сарадња између Црвене звезде и удружења “Чеп за хендикеп” која је започета још пре три године, настављена је са једнаким ентузијазмом, а и овог пута су звездаши пунили кутије и рушили рекорде хуманости. У четири пресека колико се годишње прави, избројали смо више од тоне чепова.

– Наш клуб је организовао фан зону у Кнез Михаиловој улици у циљу прикупљања помоћи за лечење Вукана Стоиљковића који болује од спиналне мишићне атрофије.

– Поводом Међународног дана реке Саве који се обележава 1. јуна, Црвена звезда је у сарадњи са ЈВП “Србијаводе” организовала акцију чишћења приобаља ове реке.

– ФК Црвена звезда је уочи једног од највећих хришћанских празника – Васкрса, подржао акцију “Дечије васкршње чаролије” и тим поводом смо угостили децу из Скопља, Бањалуке, Ниша, Јагодине и са Косова и Метохије.

– Такође смо дочекали и малишане из “Центра за заштиту одојчади, деце и омладине из Београда”, Дома за незбринуту децу “Рада Врањешевић” из Бања Луке и Дома за децу и лица ометена у развоју “Др Никола Шуменковић” из села Стамница код Петровца на Млави. Деца су имала прилику да фарбају јаја са првотимцима, који су након тренинга дошли до главног терена и на атлетској стази подно северне трибине увеличали овај леп догађај.

– Првотимци Црвене звезде – Славољуб Срнић, Никола Станковић и Андреј Ђурић, изненадили су малишане који су чланови нашег клуба картама за представу у дечијем позоришту “Пуж”, поводом обележавања Светског дана позоришта.

– Клупска слава Црвене звезде је Ђурђевдан, а том приликом смо угостили основце са Косова и Метохије који су дошли у Београд на манифестацију међународног конкурса “Словенска писменост”.

– Наш клуб је на првенственој утакмици против ТСЦ-а угостио малишане из програма “Музика наде”, који су пред почетак меча извели химну Црвене звезде и на тај начин нам пружили подршку.

– Да је Звезда једна велика породица поново смо показали на делу, када су звездаши скупили гардеробу која је потом била однета у “Свратиште за децу улице”.

– У Медија центру стадиона “Рајко Митић” одржан је семинар тетовирања путем ког је прикупљен новац који је затим прослеђен у хуманитарне сврхе, а Црвена звезда се поново нашла као медијатор једног сјајног догађаја.

– ФК Црвена звезда је још једном показала хуманост на делу, с обзиром на то да смо потписали уговор до 30. јуна 2023. године и тако озваничили сарадњу са хуманитарном организацијом СОС Дечија села Србија, на основу које ћемо одређени приход од различитих артикала из Ред Стар шопа донирати за подршку деци и породицама којима је помоћ потребна.

– Угостили смо малишане са дијабетесом из удружења “Плави круг” који су у пратњи родитеља посетили Црвену звезду све са циљем промоције спорта и физичке активности која је од велике важности за све.

– Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама делегација нашег клуба, на челу са шефом стручног штаба Милошем Милојевићем је посетила Сигурну кућу и припадницама лепшег пола предала пригодне поклоне.
– ФК Црвена звезда је учествовао на турниру “Шта детету треба да расте до неба” одржаном у Петровцу на Млави који су организовали локални звездаши за помоћ предшколској установи “Галеб”.

– Делегација нашег клуба предвођена председником Светозаром Мијаиловићем је посетила Институт за онкологију и радиологију Србије и најмлађима поделила поклоне.

– Ветерани Црвене звезде већ дуги низ година традиционално организују новогодишњу прославу у част легенди нашег клуба. Слављу су као по обичају и ове године, као и свих претходних присуствовале супруге преминулих Звездиних фудбалера.

– Током утакмице Црвене звезда – Радник Сурдулица, редар који се налазио поред амбулатних кола се пожалио лекарима да се не осећа добро, а сама стручност лекарске екипе “Анлаве”, на челу са Миланом Селаком, била је кључна за спас живота младића.

Претходни текстДушица Поповски кадетски шампион Србије
Следећи текстПозив члановима ККЖ Црвена звезда мтс да предложе кандидате за Скупштину