Потписан „Звездин Кодекс“

467

Историјски чин, званично потписивање „Звездиног Кодекса“ од стране представника свих клубова црвено-беле породице и Спортског друштва Црвена зевзда одржано је данас у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“.

„Звездин Кодекс“ је документ етичких норми, понашања, стандарда организације и комуникације чланова – клубова СД Црвена звезда, руководства, органа и тела клубова са називом Црвена звезда и осталих спортских радника унутар спортско-пословног система СД Црвена звезда.

Након интонирања химне Црвене звезде присутнима се обратио Звездан Терзић, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

Задовољство ми је што смо се данас окупили овде да поставимо чврсте темеље даљем расту и развоју наше Звездине породице. Основ сваке снажне породице су кодекси које сваки члан у свакој ситуацији мора да поштује. Што кодекси имају већу моралну вредност та је породица снажнија и успешнија. А ми смо једна огромна породица са 1.000 спортиста, од најмлађих до ветерана који у сваком моменту, на сваком борилишту морају да воде рачуна који грб и име носе. Зато смо одлучили да те вредност преточимо у писани документ који ћемо данас сви јавно потписати и на тај начин се обавезати да ћемо их примењивати и у пракси, као и да ћемо бити спремни да се боримо за те вредности. Данас формиран „Звездин Кодекс“ који ће бити звезда водиља сваком спортисти Црвене звезде и који ће сигурно ојачати нашу породицу како би била још успешнија. Чуваћемо једни друге, али и наше писмо, и нашу веру. Чуваћемо све оне вредности које су Звезду учиниле да данас буде то што јесте, најбоља и највећа у овом делу Европе. Биће сваки навијач поносан на клуб коме припада и ми ћемо побеђивати. Побеђиваћемо уз те вредности. Зато сам поносан што потписујемо овај Кодекс јер морамо бити свесни имена и грба који носимо. Срећно нам било – рекао је Терзић.

Званице је поздравио и Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда, који је образложио идеју за стварање „Звездиног Кодекса“

Данас потписујемо наш заједнички кодекс – „Звездин Кодекс“. Већ 78 годину СД Црвена звезда на један добар, миран, континуиран и стабилан начин развија име које је познато и препознатљиво широм света. Данас се то у модерном свету зове бренд и кажу да је бренд Црвене звезде један од највећих на нашим просторима, па и много шире. На састанку Управног одбора 6. октобра смо се одлучили да направимо један писани документ који ће сви клубови који су тренутно у породици Црвене зевзде потписати. То је кодекс који ће на једној страни давати права и обавезе, као и одговорност шта значи носити овако цењено име, на који начин ћемо га чувати пазити, како ћемо га развијати и како ће Црвена звезда из дана у дан, надамо се, бити све боља и већа. Црвена звезда није само Фудбалски клуб, није само Кошаркашки клуб, није само један од осам оснивачких секција, Црвена звезда је 34 клуба у њеној породици, а надамо се да ће од данашњег дана другачије гледати на себе и своју улогу у друштву и своју улогу у породици Црвене звезде. Добро је имати визију , добро је имати снове, а ми сањамо и верујемо да ће са Црвеном звездом многе ствари бити боље и да ће дечаци и девојчице из свих спортова знати да захваљујући менаџменту својих клубова да морамо много са њима и да ћемо у будућности, која је одређена овим потписом, знати ценити Црвену звезду и да ћемо бити спремни на то се Црвена звезда воли и поштује, али свака љубав има двосмерну улицу. Формираћемо и етички комитет за имплементацију „Звездиног Кодекса“ у којемби предложио да буду Михајло Срдић, председник Надзорног одбора СД Црвена звезда, Стефан Мрљеш, директор маркетинга ФК Црвена звезда, Јанко Станковић, директор маркетинга КК Црвена звезда, Владан Ковачевић, председник Веслачког клуба Црвена звезда и ја. Мислим да је имплементација Кодекса јако важна. Драго ми је да данас седимо у оваквој атмосфери овде и што сте показали озбиљност својим присуством – истакао је Аврамовић.

Председник Надзорног одбора СД Црвена звезда Михајло Срдић објаснио је колико је битан „Звездин Кодекс“ за црвено-белу породицу.

Некада давно један француски академик Бифон је рекао да је човек стил. Ми желимо да заштитимо Звездин стил, као особену и непоновљиву спортску и националну вредност. Ми желимо да заштитимо сва она нематеријална добра која нас чине Црвеном звездом, сав наш идентитет, наш грб, нашу химну и оно што нас представља и чини најважнијом спортском породицом у држави. Сам Кодекс у правном смислу представља један акт, такозваног меког права који углавном поседују високо регулисане организације које препознају да желе да својим правним актима допринесу високом степену одговорности, заједништва, солидарности према организацији којој припадају. На овај начин показујемо да Звезду волимо, да смо јој одани и да смо за њу спремни да учинимо све – рекао је Срдић.

За реч се јавио Владан Ковачевић, председник Веслачког клуба Црвена звезда Београд који је још једном подсетио на важност овог догађаја и чувања оних вредности које чине Црвену звезду.

„Звездин Кодекс“ су потписали представници свих клубова црвено-беле породице, а испред Спортског друштва Црвена звезда Звездан Терзић, председник Управног одбора, који је потом свима пожелео све најлепше у 2023. години.

Мислим да је ово био најбољи начин да се опростимо од старе године и да дочекамо нову. Надам се да ће, без обзира на све успехе које смо направили у претходној години, нова бити још боља и успешнија. Уверен сам да смо и до сада овај кодекс од срца примењивали и у претходном периоду. Он нас само обавезује и подсећа да у сваком тренутку морамо бити свесни грба, имена, величине Црвене звезде, све оно што су претходне генерације урадиле својим пожртвовањем и посвећеношћу да створе овај грб који ми сада имамо привилегију да носимо са великим поносом. Желим свима вама, вашим клубовима, породицама много среће, здравља и да будемо још успешнији у следећој години, а на крају 2023. године да се поново окупимо и будемо поносни на све оно што смо урадили. Хвала вам – закључио је Терзић.

Уследила је заједничко фотографисање за успомену и коктел за успешан завршетак 2022. године.

Претходни текстНикола Матијашевић заменио Игора Жакића
Следећи текстТема дана | Звезда угостила децу из Вуковара и околине