Свечано отворена изложба поводом 100 година од рођења Рајка Митића

17

Фудбалски клуб Црвена звезда је поводом 100 година од рођења прве Звездине звезде и човека по коме је назван стадион нашег клуба Рајка Митића у музеју припремио изложбу, која је данас свечано отворена и биће доступна свим звездашима који у наредним данима буду желели нешто више да сазнају о каријери Звездине легенде.

Свечаној церемонији отварања присуствовали су званичници клуба, али и ветерани Црвене звезде који су се са радошћу присетили играчких момената прве Звездине звезде. Рајко Митић је рођен 19. новембра 1922. године у Белој Паланци, а с обзиром да је званично обележевање стогодишњице планирано да се одржи управо у месту из којег потиче Звездин великан, наш клуб је изложбу отворио дан раније.
На самом почетку присутнима се обратио председник Фудбалског клуба Црвена звезда Светозар Мијаиловић који је говорио о величини и значају Рајка Митића за наш клуб.

Један број овде присутних је био савременик Рајка Митић и играо са њим. Обележавамо значајан јубилеј, стогодишњица његовог рођења, наше прве легенде клуба, који је на неки начин и утемељио звање легенди клуба. Рајкове заслуе су огромне, он је симбол нашег клуба и садашња генерација на овај начин жели да ода то признање, да га и све будуће генерације звездаша памте, али и да буде инспирација у њиховом раду, да постигну оно што је наша прва легенда остварила у Звезди. Желим да се присутни савременици подсете тог времена, а млади да погледају и да науче како се некада играло, радило и водило у Црвеној звезди – поручио је Светозар Мијаиловић.

Значајне податке о каријери прве Звездине звезде присутни су били у прилици да чују од биографа Рајка Митића и фудбалског историчара – Бранислава Јоцића, чији говор преносимо у целости.

– Поштовани скупе, драги гости, даме и господо, ветерани, звездаши и запослени у ФК Црвена звезда, поштоваоци лика и дела Рајка Митића. Данас обележавамо стогодишњицу рођења наше легенде, који је то постао још за живота.

Много је того речено и написано о нашем чика Рајку или како су га популарно звали његови саиграчи (Бата Рале), био је један од најпопуларнијих, ако не и најпопуларнији послератни фудбалер у Југославији.
Данас ФК Црвена звезда може с поносом да се одужи, једној од највећих легенди југословенског, српског и београдског фудбала, овом пригодном прославом. Да се одужи човеку који је у играчкој каријери донео 10 пехара својој Звезди и две сребрне медаље са Олимпијских игара у Лондону и Хелсинкију… Као вођа технике комисије Црвене звезде, донео је и једну титулу првака и један куп Југославије у сезони 1963/64. За репрезентацију Југославије освојио је и једну сребрну медаљу са купа нација Европе 1968. у Риму, као селектор.

Рајко Митић је својим односом према фудбалском клубу, подстакао руководство клуба да на јединствен начин прогласи званично свог капитена, у прву Звездину звезду. Овај спортиста увео је неписане стандарде и мерила у фудбалској игри, по коме су, све будуће Звездине звезде морале да заслуже то признање. Рајко је то први започео и то је јединствен случај у фудбалском свету, да се заслужни спортисти промовишу генерацијски у спортску звезду клуба.

Децембар месец 2014. године свакако ће ући у анале и биће записан у историји ФК Црвена звезда, као дан када се сврстала у онај ред европских и светских стадиона кои су имали ту част, да име стадиона понесе истинска легенда клуба. Такође Градска управа је на иницијативу навијача и ветерана ФК Црвена звезда преименовала улицу крај западне стране стадиона 19.11 2015. у ул. Рајка Митића, такође од 19.11.2017 плато испред западне трибине краси скулптура, једне од највећих личности клуба бата Ралета и тиме је са наше стране генерацијски дуг према чика Рајку завршен.

У том периоду 2014 – 2017. дошло је до препорода ФК Црвена звезда и самих резултата на свим пољима, ново руководство је с поносом истицало сваком приликом, да се захваљујући новој енергији, стратегији и визији, Црвена звезда вратила на стазе старе славе, која јој је с правом припадала, од оснивања до дан данас.

У историји ФК Црвена звезда биће забележено, да је у клубу као играч, Рајко имао најдужу непрекидну каријеру, 13 година и 9 месеци, да је најдуже био капитен свога тима, 12 година и 4 месеца и да је највише одиграо утакмица-дербија против ривалског Партизана: 41, од тога (првенствених 19, куп 6 и пријатељских 16 утакмица), са 9 постигнутих голова. Капитенску траку носио је на 40 утакмица, само на првом пријатељском дербију на Ускрс 21. априла 1946. није био капитен, капитен је био Милован Ћирић.

Дрес националне селекције носио је на 59 утакмица, постигао је 32 гола (незваничних сусрета за А тим: 10 утакмица и 11 голова по статистици ФСЈ). За репрезентацију Београда одиграо је 28 утакмица и постигао 15 голова.

Мало је познато јавности, да је Рајко Митић био јединствени фудбалер, био је инспирација београдском новинару Васи Стојковићу да после повратка из Бразила напише књигу „Милиони на крампонима Рајка Митића“ давне 1951. године. Међутим из непознатих разлога забрањено је штампање ове књиге, оштар ветар је дувао из правца врха власти и неких моћних људи из генералштаба војке Југославије. Рукопис је предат редакцији „Ревија СД Црвена звезда“ 1954. али се упркос потрази, овај рукопис загубио и нестао.

Иако је показао велики патриотизам и љубав према домовини, својој репрезентацији и Црвеној звезди ,чуло се званично у неколико наврата, да су „крампони прљави и да их је новац упрљао“, алудирајући на тренера Црвене звезде Банета Секулића и играча Рајка Митића.

Рајко Митић је још за време играчке каријере, написао 4 књиге-публикације, две као као аутор и две као коаутор. После рата, прво је студирао ветерину, а касније се пребацио на државни институт за фискултуру ДИФ, где је дипломирао 1961. У Немачкој је 1960. завршио престижну школу фудбала и специјализацију код чувеног селектора немачке репрезентације Сепа Хербергера у Келну.

„Слава и богатство није само у новцу. Зашто би се потуцао по белом свету, када овде имам све: Породицу, стан, Звезду, људе које волим и који воле мене“… Овако је говорио Рајко Митић.
Оно што свима нама данас, оставља наду за боље сутра је енергија, професионалност и истрајност младих људи из ФК Црвена звезда, који су учествовали у овој данас прослави и доказали нам, да и у будућности можемо да рачунамо на њих, јер нас очекује још доста пројеката и изазова у наредним годинама, међу којима је и капитално дело „Монографија ФК Црвена звезда“ која ће бити издата на прослави осамдесетогодишњице оснивања Црвене звезде 2025 – закључио је Бранислав Јоцић.

Претходни текстИвановић: Гледамо само напред, морамо бити спремни за Цибону
Следећи текстЛегенде Црвене звезде о Рајку Митићу