Тема дана | Звездино лице ћирилице

54

У новој епизоди емисије „Тема дана“ доносимо вам дружење за малишане организовано од стране СД Црвене звезде у Медија центру стадиона „Рајко Митић“, све са циљем промовисања ћирличног писма под слоганом – Ја сам звездаш, ћирилицом пишем, за Звезду навијам, за Звезду дишем!

Важност саме акције истакао је и председник нашег клуба – Светозар Мијаиловић.

– Ово је изванредна ствар за нашу звездашку породицу. Величанствен повод везан за наше писмо – ћирилицу, уз гостовање истакнутог звездаша и песника – Љубивоја Ршумовића, који је аутор Звездине химне, све нас старије враћа у детињство. Освежило нас је све и ово је један од најбољих путева популаризације спорта и кроз то значајног националног питања – употребе нашег ћириличног писма. На овај начин излазимо из оквира спорта, али показујемо да је спорт саставни део нашег живота. Верујем да ће ово бити надахнуће за све наше спортисте, као и за нас старије да кроз енергију деце постижемо још боље резултате. Верујем да ће овакве акције бити допринос, а на који начин су деца одговорила постављеном задатку, увера нас да смо на правом путу.

Песник Љубивоје Ршумовић дао је веома занимљив задатак малишанима – да напишу писмо себи у будућности.

– Намерно сам им дао такав задатак, како би апстрактно, али психолошки веома убедљиво кренули да размишљају. Да обећају сами себи то што напишу и потпишу. То је ветар у леђа за оно што су почели да раде, уз вољу да истрају у томе. Када је реч о ћирилици, сам слоган, као и то да је у Медија центру Звездиног стадиона све исписано ћирилицом довољно говори. Увек сам говорио да деца не могу да читају, ако немају књиге у кући, а сличан случај је и са ћирилицом – важно је да она буде око њих. Тако је и за читање, треба бебама давати књиге у руке још док су у колевци, јер фасцинација из детињства траје целог живота и одређује човека. Дуго нисам био на Маракани, али сам и даље звездаш и навијач и помажем колико могу. Мој спорт је сада шах, имам другаре са којима то редовно играм. Што се поруке за децу тиче, верујте у црвено-беле боје и верујте да сте делије, ма колико год година имали. Делије су кршни, добри и здрави момци.

Малишанима се обратио и чувени проф. др Сокол Соколовић уз поруку да треба волети Црвену звезду.

– Желим да похвалим функционисање маркетинга Црвене звезде. Велика ствар је децу навикавати даа воле живот, а ситница у животу према којој нико није имун, за кога год навијао, је фудбал. Поручио сам деци да им желим да буду моји студенти, али и то да треба навијати за Црвену звезду, јер је то највећа и најтрофејнија породица у Србији. Овакве иницијативе ниједан спортски клуб или спортско друштво у нашој држави не покреће.

Претходни текстПораз црвено-белих у Монаку
Следећи текстУ сусрет противнику – Младост Лучани