Приче о Звездиним трофејима – Златни гол за освајање Купа

83

Црвена звезда је кроз богату историју освајала велики број значајних трофеја, а ми вам доносимо причу о једном занимљивом пехару из 1970. године.

У сезони 1969/70, Црвена звезда је у изузетно занимљивом финалном двомечу успела да освоји национални Куп. На путу до трофеја, црвено-бели су прво у осмини финала били бпљи од сарајевског Жељезничара резултатом 1:0. Потом је у четвртфиналу наш клуб гостовао градском ривалу, екипи ОФК Београда, а славили смо идентичним резултатом (1:0) и пласирали се у полуфинале. Противник у борби за финале био је нишки Раднички, који је гостовао на Маракани, а београдски црвено-бели су рутински победили резултатом 2:0, и тако дошли на корак од трофеја Купа.

Изабранике легендарног тренера Миљана Миљанића, у финалу је чекала Олимпија, а први меч одигран је управо у Љубљани. Тог 19. маја 1970. године, на стадиону „Бежиград“ присуствовало је око шест хиљада љубитеља фудбала, који су имали прилику да уживају у правом спектаклу. Меч је боље почео по црвено-беле, који су повели поготком Војина Лазаревића у 18. минуту, али су домаћи успели да поравнају преко Амершека у 23. минуту. Ипак, то није сметало нашим првотимцима, који су наставили у сјајном ритму и у другом полувремену и поново повели, када је погодио Трифун Михајловић, да би коначних 2:2, два минута пре краја поставио Бечејац.

Правила такмичења налагала су да уколико у финалу резултат буде нерешен, игра се и друга утакмица. Други меч је одигран 27. маја у Београду, пред око 30 хиљада верних заљубљеника у црвено-беле боје. Изабраници Миљана Миљанића су пружили сјајну партију, али и поред неколико изгледних прилика, након 90 минута на семафору је стајало 0:0. Победник се одлучивао правилом „златног гола“ у продужецима. Деловало је да ће и након два продужетка мреже мировати, али је на сцену ступио мађионичар у копачкама и трећа Звездина звезда – легендарни Драган Џајић и два минута пре краја погодио и довео Црвену звезду до овог престижног трофеја.

Претходни текстЗа трећи Куп у низу
Следећи текстМеморијални турнир „Драган Шакота Шале“ у петак и суботу у СЦ Вождовац на Бањици