Букари у конкуренцији са Крупниковићем

61

Фудбалери Црвене звезде су ремизирали у 168. вечитом дербију резултатом 1:1, а крилни нападач нашег клуба Осман Букари, заувек се уписао у историју постигавши један од најлепших погодака у досадашњим дуелима са највећим ривалом.

Најлепши детаљ 168. вечитог дербија, потпуно заслужено је дело Османа Букарија, који је на феноменалан начин постигао водећи погодак за наш тим. Играо се 26. минут, када је „одбијанац“ пао на ивицу казненог простора, а брзоноги крилни нападач пореклом из Гане је захватио лопту на феноменалан начин и волеј ударцем, из колена, од стативе послао у мрежу иза немоћног голмана противничке екипе. Букари се тако златним словима уписао у дугу историју вечитих дербија, постигавши један од најлепших погодака који су икад виђени на дуелима нашег клуба и вечитог ривала.

Овај маестрални погодак многе је подсетио на 149. вечити дерби и сјајан гол Хуга Виеире. Португалски интернационалац је такође прихватио одбијену лопту ван казненог простора и атрактивним полу-волеј ударцем је „закуцао“ под пречку за потпуни делиријум на пуним трибинама Маракане. Свакако, један погодак који ће звездашка јавност вечно памтити, а поготово они старији навијачи, јесте феноменални гол Небојше Крупниковића у 99. вечитом дербију. Те сада већ далеке 1995. године, Крупниковић је постигао један од најлепших и најатрактивнијих погодака икада у вечитим дербијима, када се у 16. минуту невероватно снашао и „маказицама“ погодио мрежу противника.

Многи памте и легендарни гол из корнера, који је дело пете Звездине звезде – Драгана Стојковића Пиксија. Тог 6. септембра 1987. године, Пикси је у 81. дербију изненадио голмана вечитог ривала и из корнера „сместио“ лопту уз даљу стативу, за вођство нашег тима 1:0. Роберт Просинечки такође може да се похвали са једним од најлепших голова икада постигнутих против вечитог ривала. Играо се 86. вечити дерби, када је Просинечки постигао легендарни „гол са Аутокоманде“. Примио је лопту на преко тридесет метара од гола, направио корак у десно и „распалио“, а чувар мреже вечитог ривала само је беспомоћно испратио како лопта одлази иза његових леђа.

Памтиће се Букаријев гол као и погоци Кадуа Мендеша, Марка Перовића, Дејана Миловановића и многих других…

Претходни текстЏајиних 60 година – стаж за понос и историју
Следећи текстСнежа Чолић поново у црвено-белом!