Терзић: Време је за нови искорак, бићемо још квалитетнији

84

Црвена звезда је започела припреме за нову сезону, а играчима се на прозивци обратио генерални директор Звездан Терзић.

Чека нас велики изазов, али навикли смо на то. Понављамо се, али оно што је најбоље, понављамо се резултатима. Честитао бих вам још једном дуплу круну и на сјајним резултатима које смо остварили прошле сезоне и у Србији и у европским такмичењима. Нема минулог рада и старе славе, чекају нас кратке и жестоке припреме. Већ 9. јула креће Суперлига, а 2. августа квалификације за Лигу шампиона. Очекивања су велика, већа него прошле године, оне следеће ће бити још већа, али то је увек тако. Ова година је специфична, јер нам прво место доноси директан пласман у Лигу шампиона и немојте никада више да дозволимо седам бодова минуса која су дошла непажњом. Никад више. Квалитет је био на нашој страни, зато смо и шампиони, али немојте да гледамо у леђа ником. Биће теже првенство него што је било, дуго сте већ ту, имамо костур тима, истог тренера и руководство. Добро се познајемо и улазимо у сезону као никад јачи фаворити – истакао је Терзић.

Пред Црвеном звездом је сезона која може много тога да донесе.

– Пред нама је сезона у којој можемо два пута да изборимо у Лигу шампиона. Први пут у августу, а онда и током првенства за наредну сезону. Очекивања јавности и навијача су из године у годину све већа и то је нормално, јер клуб расте из дана у дан, што показује и УЕФА ранкинг листа. Данас смо 34. клуб у Европи, са добрим коефицијентом и то је наш највећи капитал и генеришемо озбиљне приходе кроз УЕФА бонусе. То је огроман капитал који Звезда има и дугорочно гледано не можемо више никада да имамо финансијске проблеме. Све зависи од нас, играчи су свесни тога. Припреме ће бити кратке. Максимална озбиљност од почетка. Квалитет је на нашој страни, у првенство улазимо као фаворити и немам дилему да ли ћемо бити шампиони и ове сезоне.

Не говоре челници нашег клуба о именима, али Црвена звезда је врло близу ангажовања новог појачања.

– Десно крило пре шпица и надам се да ће све када је реч о том фудбалеру бити завршено следеће недеље.

Поуздани бек Милан Гајић напустио је наш клуб…

– Гајић је отишао, уговор му је истекао и да је овако играо претходне две и по године, добио би понуду за продужетак раније. Захваљујем му се на свему што је учинио за Црвену звезду, али је чињеница да је одиграо много боље ова два, три месеца и показао зашто смо га довели, док иза себе има и период где смо очекивали више. Звезда је тешка, носи притисак и страх. Гајић има 26 година и свестан је био да је у овом моменту Пићини прва опција код тренера Станковића, а у том случају је тешко задржати играча. Ми опет у сезону улазимо само са Родићем на левом беку, и са Радуловићем као алтернативом, а чујем коментаре због чега не доведемо новог играча на том месту? Тешко је довести доброг играча који је свестан да је Родић неприкосновен и да ће од 56 утакмица играти бар 45. Није то ствар новца, већ спортски мотив, једноставно добар играч неће доћи да буде алтернатива Родићу. Тако је и Гајић одлучио, свестан да Пићини има предност. Верујем у Пићинија, имао је тежак период иза себе, али је шест месеци адаптације прошло. Враћа се из тешке повреда и после припрема ће бити онај Пићини ког је Манћини позвао на шири списак репрезентације Италије.

Рачуна Дејан Станковић на Секу Санога, али се разматра и појачање на позицији задњег везног.

– Рачунамо на њега, он има уговор до децембра, али и 33 године. Разматрали смо продужење уговора, али мислим да нам можда ипак треба подмлађивање са бржим и младим играчима. Имамо добар тим и костур, али морамо да мислимо и на будућност. Не говорим о именима, иако разговарамо и рачунамо. Јесмо заинтересовани за Ада, али нисмо само за њега. Разматрамо да ли можемо да доведемо бољег играча за мање новца. За сваку позицију имамо више опција, а ми смо ти који одлучујемо. Спремни смо да инвестирамо, Звезда је достигла тренутак када мора да направи озбиљан искорак у квалитету. Није нам жао да инвестирамо озбиљан новац, али морамо да добро проценимо све. Позиција задњег везног и два милиона? Можда је боље тај новац инвестирати у нападача. Мислим да смо завршили велики посао довођењем Кангве и надам се десног крила. То су два озбиљна млада и брза играча који ће допринети убрзању игре. Биће сигурно још два играча.

О одласцима се и не размишља.

– Не разматрамо ништа када је реч о одласцима. Јун је и размишљамо о уласку у Лигу шампиона, што доноси између 25 и 30 милиона евра и неозбиљно је да причамо о одласцима најбољих играча. Шта нам значи да за Иванића и Катаија добијемо три или пет милиона евра? Не размишљамо о пуштању било ког играча, иако је за Ераковића далеко највеће интересовање, али смо свима рекли да не може да иде у овом тренутку. Наравно пратићемо ситуацију, али дошао је тренутак за искорак што се тиче квалитета. Желимо да доводимо квалитетније играче него што смо доводили и фокус је на томе.

Плејада наших бисера браниће боје репрезентације Србије на Европском првенству.

– Планирали смо и да они иду на припреме, али сплетом срећних околности иду на Европско првенство. Све зависи од резултата које постигну тамо колико ће остати, ко ће се прикључити, отићи на позајмицу… Имамо времена, пратимо ситуацију, прелазни рок траје до августа. Ценимо те младе играче, али је питање шта је најбоље за њихов развој. У јануару су у тиму остали Радуловић, Ђурић и Станковић, па смо сведоци да нису имали довољну минутажу и да је можда боље и да су овог пролећа имали 15 утакмица у ногама. Видели смо на примеру Лековића шта значи 15 утакмица у Графичару и ми у клубу озбиљно рачунамо на њега. За младог играча је важније да игра где год, него да тренира са Звездом. Седење на клупи није добро ни за играча ни за клуб.

Говорио је Терзић и о правилу „бонус“ играча.

– Мислим да је ФСС погрешио што је укинуо два „бонус“ играча и сматрам да наша лига треба да буде развојна. Већина клубова се финансира од стране градова, а имају маторе играче. Суперлига треба да буде развојна, да млади добијају шансу и да то дугорочно донесе много користи, тако да сматрам да је грешка што је то смањено. Више бих волео да се „бонус“ играчи повећају на три, на тај начин би мотивисали све клубове да више улажу у омладинску школу.

Изузетно је тражен млади Мустафа Ибрахим, бројни клубови желе да га доведу на позајмицу.

Пола Суперлиге тражи Ибрахима да га пошаљемо на позајмицу. Звао ме је и Лалатовић, причали смо о његовом одласку у бањалучки Борац, али видећемо да ли је боље за њега да буде овде у Звезди, да оде на позајмицу у Суперлигу да нам буде ближе очима или да га пустимо код наших пријатеља у Борац. Први део припрема ће одрадити, па ћемо донети одлуку – закључио је Терзић.

Претходни текстМркела: Циљ прелазног рока – да се подмладимо и убрзамо
Следећи текстУжице потврдило епитет звездашког града