Терзић: Резултати које постижемо су изванредни, али направићемо додатни искорак

61

Генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић сумирао је све оно што је урађено у фудбалској години која је за нама и уз то изнео планове за све оно што очекује наш клуб у наредном периоду.

И ова сезона је као и неколико претходних била изузетна успешна и биће уписана златним словима у историју Црвене звезде. На минус пет сам рекао да одлазим ако не будемо шампиони и веровао сам да хоћемо и да можемо и хтео сам да сви око мене верују и да ме прате. Успели смо и доказали да је Звезда велика и увек ће бити велика. Већ смо почели да се понављамо набрајањем успеха које смо остварили, али не могу да не поменем – пет узастопних титула, одбрана дупле круне, по пети пут пласман у групну фазу УЕФА такмичења, после 30 година изборен пласман у осмину финала УЕФА такмичења. Сведоци смо сви да смо одиграли сјајан двомеч против Ренџерса и заслужили много више од часног пораза у двомечу, а видели сте да су играли финале Лиге Европе и тек после пенала – изгубили. Посебно сам, осим освајања шампионске титуле која је сан сваког звездаша, поносан на успехе које смо остварили у претходне две године, а односи се на 22 освојена бода у груупној фази Лиге Европе и то у групама са екипама из озбиљних земљама као што су Португал, Данска, Белгија, Немачка, Чешка и Бугарска. Оба пута по 11 бодова и пласман у “нокаут” фазу такмичења, те остварен историјски успех. Највећи бенефит тога осим радости навијача су коефицијенти које смо остварили и који нам дају за право да верујемо у будућност Црвене звезде. Дугорочно, за нас више нема проблема финансијске природе, јер је коефицијент највећи бенефит. Донели су нам 34. место на УЕФА ранкинг листи, што нам гарантује да смо слободни у прва два кола, а потом повлашћени. Имамо отворен пут ка Лиги шампиона или бар до Лиге Европе и надам се да ћемо учинити све да искористимо шансу за коју смо се сами изборили. Мислим да је Звезда близу да из године у годину успева да генерише приходе између 40 и 50 милиона евра, у зависности од успеха и резултата у Европи. Звезда је оспособила себе да тржишно послује и да има озбиљан приход из године у годину, те да додатно улажемо у играчки кадар. Свесни смо великих очекивања навијача, циљеви које смо поставили су високи, али подижемо лествицу и свесни смо упркос слављима ових дана које су мањкавости тима, те да морамо да освежимо екипу са три, четири млађа и бржа играча. Најважније је да имамо костур од осам, девет сигурних стартера и то је богатство, јер имамо базу и темељ. Искористићемо прелазни рок на прави начин, скаутирали смо шпица, везног, десно крило, можда ће доћи и штопер, у зависности од неких ствари – почео је Терзић.

Честитке се нижу, али време је за нови искорак.

– Уморио сам се од примања честитки и сад треба каменчић да уђе у ципелу и да жуља, те да подсети да нема опуштања. Свесни смо величине имена Црвене звезде, те да нема опуштања и минулог рада, а да су циљеви и захтеви све већи. Циљ је групна фаза Лиге шампиона или Лиге Европе, под обавезно освајање титуле и наредне сезоне. Задржали смо комплетан тим, најбоље играче, шефа стручног штаба са којим смо потписали нови уговор, чиме смо показали стабилност и послали поруку свима да знамо шта радимо и да смо на добром путу. Потписали смо уговоре са носиоцима игре, урадићемо то са још неколицином, и нема бојазни да ћемо бити бољи из сезоне у сезону.

Марко Марин ће и званично од 10. јуна постати шеф наше скаутинг службе.

– Тада ће Марин и званично бити промовисан у директора скаутинг тима Црвене звезде, али он је већ два, три месеца активно укључен у процес скаутирања, где је организовао свој тим и вредно ради са спортским директором Митром Мркелом, а то је право освежење које нам је недостајало. Имали смо резултате и успехе, али је скаутинг морао да се подигне на виши ниво. Марин је неко ко има богату каријеру, кроз суживот који смо имали овде, видели смо да много добро гледа на фудбал и играче. Поклопило се са жељама да се врати у Београд и живи с породицом овде, али време које је пред нама ће говорити о свему.

Открио је Терзић да је Црвеној звезди понуђен нови уговор од Газпрома.

– Имамо понуду наших спортских пријатеља из Русије, од Газпрома да потпишемо нови уговор. Уговор се подиже са четири на пет милиона, што је за 25 посто више, и за две године бисмо инкасирали 10 милиона укупно. Такође, заказали смо и пријатељску утакмицу са Зенитом која ће највероватније бити одиграна у Сочију 3. јула, што би била и генерална проба екипе пред почетак сезоне. Пратимо државну политику Србије и у складу с тим смо донели одлуке, те смо поносни што можемо да одржимо контакте са браћом у Русији.

Утврђени буџет за обештећења када је реч о прелазном року износи четири милиона, али тога се не треба држати стриктно, јер је прелазни рок жива ствар.

– По финансијском плану који је усвојен на Скупштини још у фебруару смо утврдили да је четири милиона предвиђено за плаћање обештећења у овој години, али не бих се држао тога, јер то да ли ћемо потрошити толико, или три, или шест, или осам, то је жива ствар. Учинићу све да Звезда из сезоне у сезону има боље играче, јер у том случају се праве резултати, а они генеришу огромне приходе. Никада више нећемо дозволити 2014. годину и изгубљену сезону када сам тек дошао у клуб и када је био став да нико не може да има већу месечну плату од пет хиљада евра. То није решење. Наша мисија је да Звезда остварује резултате, осваја титуле и да народ оде задовољан са стадиона, те да сви навијачи буду задовољни Црвеном звездом. Познајем фудбалски бизнис и знам шта треба да радимо и веома смо свесни шта нам недостаје да бисмо напрвили још боље резултате. Нама Лига шампиона ове сезоне доноси 25 милиона, плус бонуси, коефицијент, бодови и све што иде уз то. То је новац који је на дохват руке, а прошле године смо инкасирали 12,5 милиона евра, захваљујући добрим резултатима. Управо зато, резултати доносе приходе и зато морамо да улажемо у тим. Држимо се оквира, тих четири милиона, али имамо три пика која желимо да доведемо како бисмо освежили тим. То су играчи на позицијама где наши и грачи улазе у залазак каријере и хвала им на свему што су урадили, али нама требају бржи играчи. Свесни смо да је веома тешко доћи до квалитетних брзих и младих играча, то кошта много. Ми се на путу до Лиге шампиона сударамо са екипама које годишње троше од 80 до 150 милиона евра и свесни смо да не треба да смањујемо расходну страну, већ да подижемо приходну. То ћемо моћи само добром екипом и резултатима. За Звезду нема зиме, у следећу сезону улазимо са највећим амбицијама и то није само још једна шампионска титула, већ и директан пласман у Лигу шампиона. Од 2024. године УЕФА креће у нови трогодишњи циклус где увећавају бонусе од 30 до 50 посто и томе нема краја. Свесни смо економског амбијента у ком егзистира фудбалска ера и свесни смо шта Црвена звезда може.

Открио је Терзић и како теку преговори око продужетка уговора са фудбалерима којима истичу 30. јуна.

– Разговарали смо са Гајићем, Гобељићем и Панковим и то су играчи који су себе уткали у ове успехе. Причали смо са њима, видећемо. Тражимо шпица, десно крило, задњег везног и штопера. Желимо да се у свакој линији појачамо младим и брзим играчима. Годишње имамо 56 утакмица, сведоци смо да је неопходан велики ростер квалитетних играча да би се одговорило на захтеве тренера Станковића.

Математика пословања Црвене звезде је јасна.

– Звезда мора да подиже свовје циљеве, а то је могуће само уз боље играче. Наша математика је јасна и пословање је транспарентно. Годишње од Газпрома и Телекома, те осталих спонзора имамо 10 милиона евра, милион од ТВ права, пет милиона од улазница, све то је 16 милиона евра укупно. Такође, измежу 10 и 15 милиона евра пројектованих годишње у оквиру излазних трансфера и између 12 и 25 милиона евра од УЕФА бонуса. Долазимо до бројке између 38 и 56 милиона евра очекиваног прихода у наредној сезони.

Говорио је и о статусу младог Страхиње Ераковића, али и о додатним финансијским појединостима.

– Нисмо у ставу за Ераковића, али не може да иде, поготово не док се заврше квалификације за Лигу шампиона, а после ће тржиште да одреди то. Приход за њега који очекујемо је између 12 и 15 милиона евра. Ипак, Ераковић нам је потребан, он је бонус и следеће сезоне и добро би нам дошао. Такође, долазе још два млада штопера у лику и делу Ђурића и Лековића и потенцијалним одласком Ераковића се отвара простор за њих. За сад је једина опција да остане, иако имамо много интересовања, али кад добијемо понуду, можда и променимо мишљење. Све зависи од много ствари, и да ли ћемо играти Лигу шампиона или Лигу Европе, те да ли ћемо имати довољно новца да и без трансфера “затворимо” финансијску конструкцију. Не морамо да зарадимо од 10 до 15 милиона од трансфера, ако зарадимо од УЕФА бонуса 25 милиона. У супротном, окрећемо се трансферима. Такође, ако уђемо у Лигу шампиона, то је 25 милиона евра. Мој сан је да Црвена звезда толико такмичарски напредује да нам приход од трансфера уопште не треба као приход. Борусија прода Халанда, али за тај новац доведе три нова играча и одмах га потроши. Новац од трансфера управо томе треба да служи, да куб буде конкрурентан. Само се у Србији прави прича колико је клуб зарадио, али фудбалски бизнис је другачији. Желимо да приходујемо, али ако морамо да из године у годину продајемо најбоље играче, мораћемо да доводимо још боље, потенцијално ћемо бити слабији и тркаћмо се са временом. Очекујем да будемо шампиони и следеће сезоне, и оне тамо, и сваке следеће и да ћемо стално добијати новац од УЕФА такмичења, те да нећемо бити у обавези да продајемо најбоље играче. Ако се то деси, доводићемо нове који испуњавају захтеве Звезде.

Од недавно, Звездан Терзић је и председник Управног одбора СД Црвена звезда.

– Нећу бити укључен у оперативно функционисање СД, али већ дуго времена егзистира идеја да се ФК укључи у рад. И већ два или три месеца траје убеђивање осталих клубова да преузмем поменуту функцију. Пристао сам на то, то је лепа ствар, признање друштвеног статуса, али је и обавеза јер знамо колико клубови унутар СД имају проблема. Сигурно ће бити чекаоница испред канцеларија у ФК, али смо били конкретни и дефинисали шта могу да очекују од нас. Даваћемо 500 хиљада годишње клубовима, наћи ћемо им генералног спонзора, отворићемо Звезда ТВ за промоцију њихових спортова и за експонирање спонзора. Трудићемо се да будемо и на свим осталим пољима кичма и локомотива која покреће СД. До сад нисмо учествовали у раду, осим што смо финансијски помагали.

Прво појачање Црвене звезде у летњем прелазном року је Кингс Кангва.

– Пратили смо га последња три месеца и он је неко ко је експлодирао у Русији. Имали смо информације о њему и довели га, да смо чекали, изгубили би га. Стандардан је репрезентативац Замбије и најбољи играч Арсенала из Туле, предложили су га скаути, а на крају сам звао Грофа Божовића који је рекао да уколико га ми не доведемо, отићи ће у неки од највећих клубова из Русије, те истакао да гарантује за њега. Кангва је права “осмица”, али може да игра све позиције у везном реду, и офанзивније, и дефанзивније, прави “бокс ту бокс” играч. Такав профил смо тражили. Што се тиче Адоа из Шерифа, видећемо, тражимо још нека решења и са Марином сагледавамо све опције. То што смо заинтересовани, не значи да смо заинтересовани само за њега на тој позицији.

Терзић изузетно цени квалитете Секу Санога.

– Није време за растанак, јер је он изузетно захвалан играч, професионалац и неко ко је потребан клубу. Преговарамо са његовим агентом око новог уговора и верујем да ћемо наћи заједнички језик.

Са Марком Марином долазе и контакти, као и велика скаутинг мрежа.

– Не ограничава се Марин само на Немачку, играо је и у Енглеској, Шпанији, Турској, Грчкој и фудбал је његов живот. Невероватна је мрежа коју има, познанства, контакти, посвећеност фудбалу 24 сата дневно. Имаћемо велику корист од тога и сигуран сам да ће Звезда профитирати од тога.

Наш генерални директор сматра у Суперлиги нема играча који могу одмах да одговоре на захтеве Црвене звезде.

– У овом тренутку заиста нема оних који могу одмах да одговоре ономе што тражимо. И ти млади играчи који се појаве, увек поставимо питање да ли су бољи од оних које имамо у Графичару. Звезда је довела све што је квалитетно у Омладинску школу, и већ после стажа у омладинцима, иду у Графичар. Да ли су ови који играју Суперлигу бољи од Лучића из ИМТ-а или Бабића, браће Митуљикић и Лековића из Графичара? У овом тренутку нема играча у Суперлиги који може да одговори нашим захтевима, а причамо о Лиги шампиона. Ми толико доминирамо да освојимо 100 бодова, и то смо испустили поене против Радника и Војводине и то нашим грешкама, слабим даном, потцењивањем противника. Не сме то више да нам се дешава, да дозволимо Партизану да има седам бодова предности. Срећом, нису то знали да искористе.

Говорио је и о српским фудбалерима који играју у иностранству и могућности да се врате или дођу у Црвену звезду.

– Имали смо контакте са Ристићем, али он је завршио у Бенфици. Оно што нама треба, траже и велики европски клубови. Важно је да имамо костур од осам, девет домаћих играча и да имамо простор за четири странца на терену, с обзиром да Канга који је сигуран, има српски пасош. За Охија имамо понуде, а неки странци нису задовољили и тражимо модел да се разиђемо. Када сам првог дана дошао у Црвену звезду, научио сам од Драгана Џајића да је у Звезду најскупљи неуспех. Зато могу да кажем да је прошло време када је Звезда доводила просечне играче, и сада је моменат да се искорачи и да се додатно појачамо. Ако хоћемо да имамо епитет најбољег клуба у региону и да превазиђемо Олимпијакос и Динамо који плаћају обештећења од два милиона евра без проблема, онда морамо да искорачимо. Свесни смо да са нашим буџетом који је од 35 до 40 милиона евра, правимо нестварно добре резултате.

Већи део сезоне због повреде пропустио је и млади Николић, који ће бити спреман за наредну сезону.

– Вељко Николић је за мене најбољи играч Црвене звезде. Он је вукао повреду од наше генералне пробе у Аустирји, а медицинска служба на време није констатовала то и тек је 18. фебруара оперисао оно што је „вукао“ од јуна, код врхунског стручњака у Лиону, тако да у припреме улази са великим амбицијама.

Фокус је на довођењу играча, а не на продајама.

– Не размишљам о томе кога ћемо продати, већ о томе ко ће доћи, јер имамо новца на рачуну и исплатили смо све што смо требали да исплатимо. Фокус је на 12. јун и почетак припрема, те да се што боље спремимо за Лигу шампиона. Не можемо да се одрекемо Охија, без обзира на понуду коју имамо за њега, док не доведемо замену, али интензивно радимо на решењу и довођењу доброг шпица. Не чекамо никакве одлуке ФИФА везане за Русију, јер можемо да платимо обештећења, као што смо и за Кангву платили.

О томе ко ће од младих играча направити искорак наредне сезоне као што је Ераковић то учинио ове, зависиће од Дејана Станковића, али и припрема које следе.

– Зависи све од тога за кога се Станковић одлучи кад је реч о младим играчима. Можда Ераковић поново остане као бонус, за сада је став да остаје. Не верујем да ће бити ту много простора за младе играче, али има бонуса који су прошли период адаптације, ту пре свега мислим на Мотику и Станић, али и на оне који долазе, попут Лековића. Све зависи од њих, водићемо доста младих играча на припреме, имаће шансу и на њима је да искористе.

Профил шпица који се тражи – млад и брз.

– Што се Дзјубе тиче, постојала је идеја, али нико из клуба није разговарао са њим. Када смо анализирали дошли смо до закључка да нам треба другачији профил играча, млађи и бржи, тако да смо одустали од тога и више су се руски меиђи бавили доласком Дзјубе.

Још пре три године, Звезда је расписала конкурс за идејно решење новог стадиона.

– Наш тим интензивно ради на свему томе, али је комплексна правна регулатива. Расписали смо конкурс још пре три године и награду је добила италијанска државна компанија која припада железницама Италије. Стадион би био са атлеском стазом, то је 65 милиона евра и водило би се као реконструкција, али биће потпуно нови стадион. Желимо да на квалитетан начин подигнемо комфор гледаоцима и интезивно радимо на томе да купимо земљиште близу аеродрома где хоћемо да градимо модеран тренинг камп са девет терена.

Недавно се на једној прослави сусрео са великим бројем звездаша који играју у иностранства.

– Није реално да причамо о повратку. Били су ту – Грујић, Младеновић, Лазовић, Коларов,Тошић и још многи, али сви су у озбиљним клубовима и није реална прича. Више смо кроз шалу причали о свему. Долазили су и поједини играчи Партизана да се јаве, а хтео сам да донесем оба пехара на сто, да им дозволим да их пипну и да се сликају са њима, јер ко зна кад ће имати прилику следећи пут.

Говорио је Терзић и о томе колико је реално да се Немања Радоњић врати у Црвену звезду овог лета.

– Размишљали смо о тој опцији, али смо више окренути својим играчима. Када немате потпуну контролу над играчем који је капитал клуба и ког не можете да продате, већ је ту као позајмљен, једноставно то се није показало као добро решење. Међутим, Радоњић је профил играча који нам треба. А што се тиче Олимпијакоса и играча из тог клуба, разговарао сам са Маринакисом, није лак преговарач, само ћу то рећи.

Повукао је Терзић паралелу између Црвене звезде и вечитог ривала.

– Наравно да смо у великој предности у односу на вечитог ривала и заиста не волим да коментаришем Партизан. Они су нам највећи ривал, имају богату историју и нико нема право да прича негативно о њима. Ипак, Звезда се у претходним годинама показала као озбиљан клуб са озбиљним руководством. Освојили смо пет титула у низу, доминирали, сада и продужили уговор на још три године са нашим успешним тренером. Ту су и продужеци уговора са носиоцима, имамо „костур“ тима. То је све што они немају, већ у наредну сезону улазе са новим тренером, играчима, у лошем амбијенту. Сведоци сте колико нам народ верује, када на последњу утакмицу у Суперлиги која одлучују о прваку, ФСС постави бине на оба стадиона, код нас дође 43 хиљаде људи, а тамо три хиљаде. То показује да јавност и народ верују Звезди, а у ову сезону ћемо учи још јаче, моћније и доминантније, без опуштања које нас је скупо коштало против Радника и Војводине. Навијачи су на минус пет донели транспарент – „Минус пет – ми верујемо“, а ја сам два месеца пре тога у јутарњем програму рекао да одлазим из клуба, ако не будемо шампиони. По командној одговорности – ја сам крив, јер сам имао одрешеен руке да се окружим бољим сарадницима, а чим нисмо шампиони, значи да нисам добро радио свој посао. Многи су ми рекли да не може Звезда стално да буде шампион, али ја то хоћу и за мене и моје сараднике – Звезда стално мора да буде шампион.

Играчи уживају у Звезди, не размишљају о одласку.

– Некад се из Звезде бежало, а данас играче „пушком“ не можемо да „отерамо“, ето тако се данас осећају у клубу и то је за нас који смо ту највећи комплимент. Добра атмосфера, добра примања, где играчи овде имају веће плате него у иностранству, али они су зарадили сваки динар.

Све инсинуације око одласка тренера Дејана Станковића, решене су потписивањем новог трогодишњег уговора.

– Клуб је жив организам и сви имамо фазе. Звезда је тежак клуб, најлепше је кад се побеђује и најтеже кад се губи, све то носи огроман притисак и Станковићу није лако. Сви који смо овде смо убеђени да смо рођени за велике ствари, а бити у Звезди је то. Притисак морамо да изнесемо као мушкарци и професионалци, и све те фазе тренера Станковића гледам на тај начин. Он је потписао нови уговор, задовољан је овде и надам се да ће остати дуго ии заједно се радовати. Презадовољни смо његовим радом, он је срећам овде, а када клуб ретко мења тренере то показује стабилност.

Осврнуо се Терзић и на дуговања Црвене звезде.

– Увек када причам о дугу, то се злоупотреби. Не дугујемо ништа што нас обавезује, да дугујемо – платили бисмо. Сваки озбиљан бизнис на свету функционише кроз кредите од банака и фондова. Успешност Звезде се мери тиме да ли народ задовољан оде са стадиона, и тиме да ли смо шампиони. Чим сваког тромесечја од УЕФА добијамо позитиван извештај, то је доказ да добро послујемо. Имамо дугове, али мени је битно да не оптерећујемо редовно пословање клуба и да извршавамо текуће обавезе. Неке дугове које имамо регулисаћемо на основу пројектованог прихода који очекујемо у наредним месецима.

Планирају се појачања, иако Звезда већ сада има комплетан тим.

– Очекујем три појачања до почетка првенства, мада ми већ сада имамо комплетиран тим и доминантни смо. Имамо срећу да због резултата које смо постизали и коефицијента крећемо тек 2. августа да играмо Европу. Кангва нам је био важан, јер да смо закаснили, он би отишао негде другде. После њега, приоритетни су нам – десно крило, шпиц и задњи везни, тим редоследом. Најбоље је да дођу што пре, али није лако, јер многи играчи чекају 31. август да виде шта ће и како ће. Ипак, да будем прецизнији, у наредних 15 до 20 дана мислим да ћемо привести крају прелазни рок, најкасније до краја јуна.

Терзић би волео да Милан Павков до краја каријере остане у Звезди.

– Искрено, волео бих да Павков остане у Звезди до краја каријере. Лепо зарађује и задовољан је, али ако му се укаже шанса да реши егзистенцију породице, изаћићемо му у сусрет. Он је један од најкориснијих играча Звезде у историји клуба када узмемо у обзир улагања, уласке с клупе и број „решених“ мечева. Добрица и квалитетан играч, уопште није случајно што је симбол навијача.

Дотакао се наш генерални директор и Кристијана Пићинија

– У Пићинија верује селектор Италије Манћини који га је звао у репрезентацију. Довољно сам рекао.

Говорио је и о странцима који нису оправдали очекивања.

– Причао сам колико је Звезда тежак клуб и да многи добри играчи који су дошли нису успели да се снађу. Фалко је један од њих, све зна, изванредан играч, али се није снашао и видећемо током лета да нађемо решење да се врати у Италију. Са Бакајоком се разилазимо, а Живковић има уговор. Искрено, очекивао сам више од њега, али то је ствар карактера, где није успео да се избори са притиском који носи Звезда.

За Бена увек има места у Црвеној звезди.

Бен је најбољи странац у историји Црвене звезде и то званично. Оставио је велики траг, и за њега има места, конкурисаће равноправно за тим. Не треба причати о њему, много је дао Звезди. Имамо 56 утакмица у сезони и не може 11 играча да изнесе то, због тога морамо да на свакој позицији имамо два квалитетна решења – закључио је Терзић.

Претходни текстТема дана | Звездини бисери учествовали у акцији чишћења приобаља Саве
Следећи текстСаопштење КК Црвена звезда – Доста више лицемерја!