Станковић: Финала су за побеђивање

65

Црвена звезда сутра од 18 часова спушта завесу на сезону утакмицом са вечитим ривалом у оквиру финала Купа Србије. Шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић који је данас потписао нови трогодишњи уговор са клубом, изнео је очекивања пред утакмицу.

Црвена звезда ти даје обавезу да будеш прави, не бира ни тренутак, ни моменат да будеш уморан, тако ће бити и сутра. Сезона је била веома тешка и исцрпљујућа, на моменте си био сатеран уза зид, ниси смео да изгубиш ниједну утакмицу, а тај стрес који смо прошли смо изнели јуначки, пре свега момци, заједно са клубом и навијачима, уз чувену паролу да заједно можемо све. Сигурно да су уморни, али имају проблем што имају једног лудог тренера који не жели да одустане и не жели да то прихвати као разлог. Моменат за славље је био и прошао. За клуб, навијаче и нас саме, очекује нас јака и важна утакмица – дерби, а он је специфичан сам по себи и то смо видели у овој години, играли смо их три. Детаљи, ситнице, моменти, дуели одлучују утакмицу и сигуран сам да ће тако бити сутра. Истрчаћемо на терен у најјачем саставу. Извукли смо максимум из сезоне, одиграли највећи могући број утакмица и испунили скоро све циљеве – титула, групна фаза, осминала финала Лиге Европе и ово може да буде јагода на торту, да заокружимо сезону најпозитивније могуће. Играјући 37 утакмица у првенству је доста теже него пет у купу да се освоји трофеј, али то ништа не мења, јер су наши циљеви јасни и сутра идемо на победу – почео је Станковић.

Цитирао је Станковић свог некадашњег тренера Жозеа Муриња са којим је неретко играо финала.

– Сигурно ће бити напета и неизвесна утакмица, јер се игра директно за трофеј и нема поправног. Финала су за победити, а не за играти, то је нама Мурињо рекао пред Мадрид, тако да делим мишљење с њим.

Говорио је и Мистер о здравственом билтену.

– Нисам калкулисао против Вождовца. У датом моменту сам проценио да је неко више или мање уморан, али су сви сем Пићинија на располагању. Он је осетио предњу ложу пре седам дана и нисмо успели да га опоравимо за овај меч, али имамо спремну екипу за сутра.

Продужетак сарадње на још три године показатељ је обостраног поверења и задовољства.

– Ја бих да идемо корак по корак, јер у мом карактеру није да гледам превише унапред, већ да будем стабилан у датом тренутку. Ову сезону желимо позитивно да приведемо крају и већ смо почели да правимо план и програм за наредну. Самим потписивањем уговора на обострано задовољство смо доказали да се мисли и на сутра. Фокусиран сам на годину која долази.

Навикли су наши првотимци да се носе са притиском…

– Саживели смо се с притиском и ако га је било, било га је ове године. Неће бити ни мањи, ни већи сутра, али имамо обавезу да у утакмици као што је дерби, највећем мечу српског фудбала будемо прави. То нам да је обавезу и притисак, али то није мерило, тога је било на претек. Што се састава тиче, видећемо после данашњег тренинга.

Није желео превише да се бави тиме ко ће бити арбитар на сутрашњем мечу, као што то наш Мистер никада није ни чинио.

– Не могу да одговарам у име судије како ће се носити с притиском. Утакмица је велика и ако желиш да будеш актер дербија, мораш да будеш спреман на то.

Дотакао се и потенцијалне пенал серије која би на сутрашњем мечу дошла у случају тога да и после 120 минута буде нерешено.

– Борјан неће бити међу првих пет извођача. Свакако, ми пенале и слободњаке вежбамо на тренинзима и имамо момке који то добро изводе, а имамо и оне који добро изводе, па промаше. Све је то ствар карактера и момента. Спремни смо на 90 и 120 минута, на пенале, шта год да буде, само да се трофеј освојио. Ако дође до пенала, не знам ко ће да буде уморан, одморан… У већини држава у Европи се финале купа не игра на крају сезоне и мислим да је то једна од ствари које би требале да се погледају другим очима. Да ли је утакмица финала купа нешто чиме треба да се заврши сезона, јер свуда у лигама се одигра пре последњег меча у првенству. Мислим да је првенство оно с чим сезона треба да се заврши.

Осврнуо се Станковић и на претходне дербије одигране ове сезоне…

– Направили су нам проблем са притиском у прошлом дербију, чврстином, фаулом, агресивном игром на коју нисмо имали одговор, поготово у првом полувремену. Исто тако је био и дерби који смо добили са 2:0, они нису имали одговор на све то од нас. Очекујем да то буде слично, видећемо ко ће да одговори како на агресију. Голови су ти који се у дербију броје, али победу донесе добијени дуели, одузете лопте, друге лопте, концентрација при прекидима, то су детаљи који доносе превагу. Битно је да се уђе од првог минута како треба.

Планови за наредну сезону су увелико почели да се праве.

Радимо консултације и скаутинг, сигуран сам да ћемо бити још бољи следеће сезоне, јер морамо да будемо такви из године у годину. Не треба да се задовољавамо учињеним, него треба тежити бољитку. Надам се да ћемо успети то да урадимо, имамо кратак одмор, две недеље, то је мало после овакве сезоне, тако да ћемомци морати да од једног дана направе два када је у питању одмор. Све лиге крећу доста раније, тако ћемо и ми, прва утакмица у првенству је 9. или 10. јула, а у Европи – 2. или 2. августа. Направили смо план припрема, остаје нам да збијемо редове до новембра, када нас чека мало дужи одмор у зимској паузи – подвлачи Станковић.

Претходни текстТерзић: Презадовољни смо Станковићем, бићемо још бољи
Следећи текстТодоров : Честитке Вујку и Терзићу