“Ноћи за памћење” – Петарда против Либереца

41

Претходне сезоне Црвена звезда је играла одлично у Лиги Европе, а најубедљивију победу у групној фази наш тим је остварио против Слована из Либереца где смо тријумфовали са 5:1 пред празним трибинама стадиона “Рајко Митић”. Феноменалну партију црвено-белих су украсили головима двоструки стрелац Ел Фарду Бен, Милан Гајић, Александар Катаи и Дијего Фалћинели.

Тада у другом колу групне фазе Лиге Европе Звезда је играла код “куће”, а велики жал је остао због празних трибина, услед пандемије корона вируса, које би биле сигурно пуне до последњег места. Такође, наш тим је имао императив победе на овом сусрету због пораза у претходној рунди на гостујућем терену од стране Хофенхајма. Велики хендикеп за наш клуб била је суспензија Дејана Станковића, па је тако први помоћник Небојша Милошевић водио утакмицу крај аут линије. Без обзира на то комплетан стручни штаб је припрепио тим тактички готово до савршенства.

Леви бок нашег тима је “плесао” тада маестрално на “тепиху” Маракане, а први гол на сусрету је дошао управо са те стране терена у раној фази меча. У седмом минуту је прошао Катаи по левом боку и одиграо оштар пас у петерац, што је дефанзивац Слована успео да изблокира, али је лопта дошла до Родића који је из прве центрирао, право на главу Бена, а наш нападач је рутински матирао Енгуена за први гол у Лиги Европе претходне такмичарске године. Нисмо дуго чекали на други погодак нашег тима пошто је репрезентативац Комора дошао до још једног гола у 22. минуту меча. Родић је „избацио“ Иванића самог на левом боку, он је наставио продор, одиграо оштру лопту за Бена који је са десетак метара погодио рашље гола. Међутим, гости су успели да смање предност пред крај првог дела игре, па се са резултатом од 2:1 на семафору отишло на петнаестоминутну паузу.

У наставку утакмице Звезда је кренула максимално офанзивно, као што је то био случај на самом старту сусрета. Играо се 50. минут када су црвено-бели опет погодили. Сјајно је Катаи одиграо за Бена у 50. минуту, најбољи страни стрелац у историји Звезде се одлучио за дриблинг, али је дефанзивац гостију то неутралисао, међутим само на кратко, јер је лопта стигла до Милана Гајића који је пратио акцију од самог почетка и онда рутински успео да је смести лопту у мрежу. Од трећег гола нашег тима па до магије Александра Катаија чекали смо наредних 17 минута. Прихватила је Звездина десетка лопту на центру игралишта, а потом је “протутњала” кроз одбрану Либереца. За Катаијем су остала чак тројица дефанзиваца екипе из Чешке, а потом је повремени репрезентативац Србије био више него сигуран у ситуацији један на један са Еугеном. Да су трибине нашег стадиона биле пуне сигурни смо да би Катаи добио велике овације од стране дванаестог играча Звезде.

Нису се на томе зауставили црвено-бели момци, а у 70. минуту је пукла “петарда”. Бен је упутио оштар центаршут из корнера на прву стативу, Фалћинели се одлично кретао и потом главом из тешке позиције погодио за 5:1. Овим тријумфом Црвена звезда је отворила низ сјајних партија у Лиги Европе те сезоне где смо на крају као друга екипа у групи са чак 11 освојених бодова обезбедили још једно европско пролеће и исписали још једну сезону за историју.

Црвена звезда: Борјан, Гајић, Милуновић, Дегенек, Родић (од 75. Гобељић), Саного, Николић, Иванић (од 83. Петровић), Бен (од 83. Гаврић), Катаи (од 88. Панков), Фалћинели (од 88. Вукановић).

Стрелци: Бен у 7. и 22, Гајић у 50, Катаи у 67. и Фалћинели у 70. минуту за Црвену звезду, а Матушек у 41. минуту за Слован Либерец.

Претходни текстПриче о Звездиним трофејима – Малтешки витез
Следећи текстЗвездаши питају | Секу Саного