Пет година у дербију – Маракана неосвојива тврђава

58

Црвена звезда тачно пет година не зна за пораз на Маракани у вечитим дербијима! Укупно девет мечева са највећим ривалом одиграно је у том периоду, а фудбалери нашег тима забележили су пет победа и четири ремија.

Блиста Црвена звезда у вечитим дербијима, и већ шест утакмица у низу, рачунајући и финале Купа Србије, не знамо за пораз. Низ је још већи, ако се гледају само утакмице одигране на нашем стадиону, с обзиром на то да смо последњи пораз доживели 18. априла 2017. године, пре тачно пет година, а од тада па до данас – Маракана је неосвојива тврђава за вечитог ривала. Гол разлика је 8:3, а Партизан на Маракани није постигао погодак у последњих пет утакмица, пуних 480 минута (рачунајући и продужетке у финалу Купа Србије). Резултати су били различити, а најубедљивији дерби био је 166. када смо славили са 2:0 головима Охија Омојуанфоа и Александра Катаија. Мрежу вечитог ривала на Маракани су у претходних пет година тресли још: Мирко Иванић, Ел Фарду Бен, Алекса Вукановић, Милан Павков, Немања Радоњић и Александар Пешић, док су у пенал-серији били прецизни – Милан Родић, Радован Панков, Никола Крстовић и Вељко Николић. Дакле – 12 стрелаца.

Неко ко је синоним за овај импозантан податак је Милан Борјан, који је чувао мрежу нашег тима у свих девет мечева, што га чини јединим фудбалером Црвене звезде са таквим учинком. Још занимљивије је то да Борјан пуне три године на Маракани није примио гол у вечитом дербију!

Када је реч о Звезди и Маракани, актуелан је још један низ, с обзиром на то да пуних 89 утакмица нисмо поражени у првенству на нашем стадиону, по чему смо без премца у Европи од када је Ливерпул поражен на Енфилду од Барнлија у Премијер лиги, а наредне сезоне би могли и лични рекорд да срушимо. Он износи 96 и остварен је када је тим водио Славољуб Муслин, а до краја сезоне, уколико тријмфујемо у свим мечевима на нашем стадиону бићемо на коти 92.

167. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 0:0 (-)
166. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 2:0 (Охи и Катаи)
Финале Купа Србије – Црвена звезда – Партизан 0:0 (4:3 после пенала, Родић, Панков, Крстовић, Николић)
164. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 1:0 (Иванић)
162. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 0:0 (-)
160. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 2:1 (Бен, Вукановић)
159. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 1:1 (Павков)
157. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 2:1 (Радоњић, Пешић)
155. вечити дерби – Црвена звезда – Партизан 0:0 (-)

Претходни текстЗвездине шампионке пред пуном Мараканом за крај сезоне
Следећи текстЗвезда поново боља од вечитог ривала