Маракана – гарант за мирну мрежу

53

Црвена звезда је ремизирала у 167. вечитом дербију, а резултат после 90 минута гласио је 0:0. То је уједно била и пета узастопна утакмица против вечитог ривала на Маракани, коју је наш тим окончао без примљеног гола.

Сјајну партију су пружили пре свега дефанзивци нашег тима у 167. вечитом дербију, што је допринело да и пети пут у низу на нашем стадиону против вечитог ривала, мрежа црвено-белих остане нетакнута. Веза Ераковић – Драговић и овог пута је била на висини задатка, а млади дефанзивац је у тандему са старијим саиграчем био непремостива препрека за противничке нападаче. Томе су помогли и бекови Родић и Пићини, а касније и Гајић, који су концентрисано отклањали опасност, али и Звездина „хоботница“ Милан Борјан, који је у неколико наврата сјајно реаговао. Звезда је тако дошла до врло важног бода у борби за пехар националног шампиона, и са првог места дочекује предстојеће изазове.

Сви добро памтимо и претходни, 166. вечити дерби, на ком је наш клуб показао квалитет и рутински већ у првом полувремену решио питање победника, а на крају и тријумфовао са 2:0. Охи је у 29. минуту донео предност црвено-белима, након добре реакције пред голом гостију, а вођство је, три минута пре краја првог полувремена, дуплирао Катаи, закуцавши лопту након одбијанца у мрежу противника. Дефанзивна линија је поново била на висини задатка, а колико је добро функционасала говори и чињеница да су гости само једном озбиљније запретили, и то у првом полувремену.

Трећа у низу утакмица без примљеног гола на Мракани против вечитог ривала, било је финале Купа Србије које се одиграло 25. маја 2021. године, а наша екипа је том приликом славила након бољег извођења једанаестераца. После 90 минута, резултат је гласио 0:0, а исто је било и након продужетака, а након неизвесне пенал серију, трофеј националног Купа, припао је Црвеној звезди. И на том мечу истакнут је био Милан Борјан, који је у свих 120 минута био на висини задатка, а потом и одбранио два ударца са „беле тачке“, чиме је израстао у хероја нашег тима. Одбрамбени зид сачињен од бекова Гајића и Родића и штоперског тандема Милуновић – Панков, добро је читао игру, и дао значајан допринос у томе да мрежа Милана Борјана остане нетакнута.

Ни у 164. вечитом дербију, Звезда није примила гол, а крајњи резултат гласио је 1:0 у корист изабраника Дејана Станковића. Једини, а уједно и победоносни погодак постигао је Мирко Иванић, када је након сјајног центаршута Канге из угла, надскочио своје чуваре и главом погодио даљи угао. Поново је „икс фактор“ нашег тима био Милан Борјан, који је сјајним интервенцијама био најзаслужнији за то што је Звезда и тај меч завршила без примљеног гола. У неколико наврата Борјан је спречавао противничке нападаче да опасне прилике претворе у гол, чиме је дао велики допринос у победи црвено-белих.

Први у низу од пет мечева био је 162. вечити дерби, одигран првог марта 2020. године на стадиону „Рајко Митић“. Утакмица је завршена резултатом 0:0, а одбрамбени фудбалери нашег тима, поново су одрадили одличан посао. То потврђује и податак да је вечити ривал током свих 90 минута само једном шутирао у оквир гола Милана Борјана. Гобељић, Милуновић, Дегенек и Родић су правовременим стартовима и реакцијама прекидали нападе противника, што је довело до тога да гости упуте само један ударац ка голу наше екипе у првом полувремену.

Интересантан податак јесте и да је на свих пет утакмица на голу нашег тима стајао Милан Борјан, а сигурно је да је пред фантастичним навијачима и мотивација већа. Јасно је да Маракана носи посебан жар у сусретима са вечитим ривалом, а верујемо да ће се ова традиција без примљеног гола наставити и у будућности.

Претходни текстЕраковић: Подршка ме мотивише да напредујем
Следећи текстДва дербија – више од 85 хиљада људи