„Ноћи за памћење“ – Историјски бод

45

Црвена звезда је након епског двомеча са Салцбургом изборила пласман међу 32 најбоље екипе Старог континента, а жребом је одлучено да се наш тим нађе у групи Ц, заједно са ПСЖ-ом, Ливерпулом и Наполијем. Управо италијански представник, био је прва препрека за чету Влада Милојевића, која је успела да врати Црвену звезду тамо где јој је и место – у врх европског фудбала. Тог 18. септембра, црвено-бели војници, показали су пожртвованост, и ношени хуком са трибина препуне Маракане, резултатом 0:0 стигли до историјског, и важног бода у најјачем европском клупском такмичењу.

Пред сам меч, владала је велика еуфорија, како међу навијачима, тако и међу свима у клубу. Екипа коју је предводио Владан Милојевић се златним словима уписала у историју Црвене звезде, али то је био само почетак Звездине европске авантуре. Тежак изазов је био пред црвено-белим момцима, али то их није омело да против фаворизованог и знатно скупљег противника, пруже сјајну партију и остану непоражени. Један од најистакнутијих на терену од самог почетка, био је актуелни капитен наше екипе – Милан Борјан.
Претили су гости из свих позиција, али дефанзивна линија нашег тима коју си чинили Филип Стојковић, Вујадин Савић, Милош Дегенек и Милан Родић, сјајно је сарађивала, и отклањала опасност. Велико узбуђење виђено је средином првог дела игре, када је Инсиње „опалио“ са дистанце, али је пречка била савезник наше екипе, те се резултат није мењао. Претио је и Милик у првом полувремену, али је Милан Борјан фантастично скратио угао и рефлексном одбраном ногом зауставио шут нападача гостујућег тима.
Покушавали су гости из Италије и у другом полувремену да угрозе гол Милана Борјана, али је Звездина „хоботница“ била на висини задатка. Сјајну утакмицу је пре свега тактички и дефанзивно, припремио стратег Владан Милојевић, али и комплетан стручни штаб, а наши првотимци, постарали су се да испуне све захтеве. Пред крај меча, још једно велико узбуђење, али је Милан Родић био на правом месту, и са гол линије „скинуо“ лопту, што је додатно распламсало атмосферу на трибинама.
Када је судија Марчињак дунуо у пиштаљку, и означио крај утакмице, цео стадион је „скочио“ на ноге, како би поздравио сјајну партију Звездних првотимаца, који су храбром и концентрисаном игром, успели да остану непоражени. Милан Борјан је израстао у правог хероја, и својим одбрана је и током даљег такмичења у групној фази био један од предводника добрих партија, против много скупљих екипа. Тако су наши фудбалери стигли до првог бода у групној фази Лиге шампиона, што је била само покретачка снага за оно што се касније дешавало.
Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Дегенек, Савић, Родић, Јовичић  (Јованчић), Крстичић, Бен, Чаушић, Марин (Симић), Боаћи (Павков).
Претходни текстУчинак Звездиних репрезентативаца
Следећи текстТема дана | Звезда и Моцарт поклонили дресове ФК Батовац