„Ноћи за памћење“ – Историјски пласман у Лигу Европе

43

После победе над прашком Спартом 2017. године, Црвена звезда се пласирала у плеј-оф, а противник је била екипа Краснодара. Након првог меча, у ком је наш тим поражен са 3:2, пред изабраницима Владана Милојевића није био лак задатак. Тог 24. августа, црвено-бели фудбалери су пружили фантастичну партију, и победили резултатом 2:1, те тако због правила „гола у гостима“, укупним резултатом 4:4, успели да изборе историјски пласман у групну фазу Лиге Европе, чиме је започео феноменални петогодишњи низ наступања у групним фазама неког европског такмичења.

Те августовске вечери, преко 50 хиљада заљубљеника у црвено-беле боје, било је уз наше првотимце, пред којима је био тежак изазов. Ипак, резултатски заостатак из првог меча, није омео црвено-беле да од самог старта крену силовито ка голу противника. Већ у седмом минуту, уследила је права „експлозија“ на препуним трибинама Маракане, након што је Звезда стигла до вођства. Немања Милић је добро шутирао из доста тешке позиције, Синицин је само одбио лопту у страну, а на њу је налетео брзоноги Немања Радоњић, и из трка, ударцем из прве под пречку савладао противничког голмана, и довео наш тим до заслужене предности.

Пуни самопоуздања, наши играчи су отишли на паузу, а онда је уследило оно што комплетна звездашка заједница добро памти. Само што је главни арбитар дунуо у пиштаљку, и означио почетак другог полувремена, уследио је делиријум свих присутних на стадиону „Рајко Митић“. Лопта је стигла до Гелора Канге, који се наместио, погледао, и са преко тридесет метара „испалио“ далекометни пројектил и погодио сам десни ћошак гола на ком је стајао Синицин, за великих 2:0, чиме је ушао у срца многобројне армије Звездиних навијача.

У наставку меча се са неколико сјајних интервенција истакао актуелни капитен нашег тима Милан Борјан, који је и тада био један од важних шрафова црвено-беле машинерије. Осам минута пре краја утакмице, после гужве у шеснаестерцу нашег тима, главни арбитар је показао на белу тачку, а Гранквист је преузео одговорност, и погодио, чиме је завршница меча постала прилично напета. У надокнади времена, поново се сјајном рефлексном интервенцијом истакао Борјан, а након последњег судијског звиждука, уследило је велико славље свих присутних.

Црвена звезда је тако остварила историјски успех, изборивши групну фазу европског такмичења, први пут после сезоне 2007/08. Подсетимо, наш клуб се након победе над Краснодаром нашао у групи Х, где је у историјским мечевима одмерио снаге са Арсеналом, Бате Борисовим и Келном. Једно је сигурно – тог 24. августа на Маракани, почео је повратак Црвене звезде тамо где јој је и место – међу најбоље европске клубове. Историја је написана, а сигурни смо да нас очекује још светлија будућност.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Фримпонг, Савић, Родић (Гобељић), Канга, Доналд, Срнић, Милић (Рачић), Радоњић (Пешић), Боаћи.

Стрелци: Радоњић у 7. и Канга у 46. минуту, за Црвену звезду, а Гранквист у 82. минуту за Краснодар.

Претходни текстДва прва места Звездиних бициклиста на Првенству Београда
Следећи текстЦрвена звезда дочекује Крку (понедељак, 18 часова)