Ноћи за памћење: Буђење европске Звезде против Спарте

46

У рубрици “Ноћи за памћење” представићемо вам петнаест европских утакмица које је Црвена звезда одиграла у претходних пет година и у којима је остварила невероватне успехе и резултате. Први од тих мечева јесте дуел против Спарте из Праге на Маракани када је наша екипа са 2:0 савладала тим из Чешке у оквиру трећег кола квалификација за Лигу Европе 2017. године. Била је то прва утакмица, а захваљујући головима Ричмонда Боаћија и Гелора Канге наш клуб је започео феноменалан низ тријумфа у највећим европским такмичењима.

Топле јулске ноћи 2017. године Звезда је дочекала чешког представника екипу Спарте из Прага. Владан Милојевић је полако склапао “коцкице” тима, а играчки кадар је током прелазног рока те сезоне доживео доста промена. Уз играче који су наступали под тренерском палицом Миодрага Грофа Божовића црвено-бели су добили неколико одличних појачања. У наш клуб су пристигли Милан Борјан, Милан Родић, Филип Стојковић, Марко Гобељић, Вујадин Савић, Немања Радоњић, Рикардњо, Александар Пешић и Бранко Јовичић. Управо је наш актуелни капитен уз Милана Родића дебитовао на стадиону “Рајко Митић” у црвено-белом дресу против Спарте, а ова двојица фудбалера уз Марка Гобељића и Гелора Кангу који је тада наступао у нашем клубу у првом мандату у Љутице Богдана, су протагонисти европских успеха нешег тима у претходних пет година.

Црвено-бели су ушли сјајно у меч, а готово 33 хиљада навијача је скочило на ноге у 13. минуту утакмице. Слободан ударац, позиција из које се очекивао центаршут, али не и од Гелора Канге. Габонац је искористио успаваност одбране гостујуће екипе и веома прецизним додавањем у казненом простору пронашао Боаћија, који је “побегао” дефанзивцима Спарте и на крају врхом копачке послао лопту у мрежу иза леђа Мартина Дубравке. Иако је екипа из Чешке била фаворит на овом сусрету и имала реноме тима који је уложио преко 10 милиона у појачање тог лета, хук са трибина нашег стадиона давао је “гориво” играчима на терену који су приказали сјајну партију.

Питање победника решио је асистент првог поготка на сусрету. Прихватио је Канга лопту у 65. минуту сусрета на раздаљини преко 25 метара од гола гостију, а потом пребацио лопту на десну ногу, распалио и погодио. Лопта је имала невероватан пад и на крају се од пречке одбила у мрежу, а парада Мартина Дубравке је само додатно улепшала гол који је наш везни фудбалер прославио у свом стилу урадивши салто.

До краја меча наш тим је могао и до још једног поготка, али је статива била савезник чешког представника. Те вечери црвено-бели момци су били одлични сви почевши од Борјана па до Боаћија у врху напада. Вујадин Савић и Ле Талек су уз Стојковића и Родића поставили непробојан штит, док су Доналд и Јовичић уз Кангу маестрално маневрисали везним редом. Играчи који су добили шансу са клупе унели су свежину и дали додатан квалитет нашем тиму, а свакако је највећи утисак оставио брзоноги Немања Радоњић који је већ тада дриблинзима и спринтевима ушао у срца свих навијача.

За седам дана од тог сусрета Звезда је гостовала у Чешкој, а изабраници Владана Милојевића су потврдили сјајну игру из Београда. Боаћи је поново био стрелац, овога пута на асистенцију Славољуба Срнића. Укупним скором од 3:0 наш тим је прошао у плеј оф за Лигу Европе где смо се састали са Краснодаром. Победа над екипом Спарте је поново дала веру свим навијачима Црвене звезде да наш тим може да се врати на стазе старе славе што су црвено-бели момци урадили те сезоне и наставили наредних година да побеђују велике европске тимове, а сигурни смо да нас прелепа европска будућност очекује у наредним изазовима и сезонама.

Подсећања ради Црвена звезда је у сезони 2017/18 успела да се пласира у Лигу Европе од првог кола квалификација, а тиме је наш клуб посао једина екипа којој је то пошло за руком. Пре Спарте успешно смо елиминисали представника са Малте екипу Флоријане укупним скором 6:3, а након тога и казахстански Иртиш где је резултат после двомеча гласио 3:1.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Ле Талек, Савић, Родић, Доналд, Јовичић, Канга, Милић (Гобељић), Рикардињо (Радоњић), Боаћи (Пешић).

Стрелци: Боаћи у 13. и Канга у 65. минуту.

Претходни текстНиколић: Опоравак по плану, увек сам уз екипу
Следећи текстПриче о Звездиним трофејима: „Митропа куп“ у Болоњи