Спектакл и драма: Одбојкаши после пет сетова у вођству у полуфиналној серији

134

Одбојкаши Црвене звезде савладали су Спартак из Суботице у спектакуларној и драматичној првој утакмици полуфиналне серије плеј-офа БПШ Суперлиге на Бањици – 3:2, по сетовима 25:23, 20:25, 25:22, 19:25, 25:23.

После десет дана паузе Звездина екипа је поново била на терену. И старт полуфиналне серије је оправдао сва очекивања плеј-оф утакмице. Велика борба током свих пет сетова, током два сата и двадесет минута игре и до последњег поена, заиста. Иако се чинило да ће наш тим у петом сету стићи до победе, Спартак је успео да спаси четири меч лопте, а затим да у наредних седам сервира за победу и брејк. На крају је, ипак, пресудио Андреј Ристић.

Сервис је битан сегмент игре који ће морати да поправе изабраници Игора Жакића у другом мечу у суботу.

Велики број грешака на обе стране у почетном сету, на страни Спартака већи број. Црвено-бели су боље ушли у утакмицу и до средине сета користили сваку грешку противника. Капитен Станковић је био одличан мрежи, управо је после његовог другог поена из блока, тренер гостију из Суботице затражио тајм-аут, (7:3). Звезда је контролисала разлику у наставку, али су и грешке постале учестале, па је Игор Жакић морао да реагује два пута у кратком року. Први пут на 14:10 после неуспелог напада Скакића, други пут после серије поена и повратка Спартака у меч, (17:16). Уследио је период игре поен за поен, Суботичани су успели да стигну до изједначења, и после два везана поена Мељанца, на крају је пресудио већи број грешака противника. Оба тима су имала по четири сервис грешке, али Суботичани су имали дупло више грешака у нападу. Милош Арсеноски је донео 23:22, затим је Жугић погрешио за две Звездине сет лопте, исправио је своју грешку у следећем нападу, али је поново лопту послао у аут за 25:23 и 1:0 за наш тим после 27 минута игре.

Чедомир Станковић је наставио у истом ритму и на старту другог сета, нови поен из блока пратио је још један „први темпо“. Спартак није дозвољавао нашем тиму да у раној фази сета направи разлику и искористио је две везане грешке црвено-белих да серијом поена направи преокрет, (7:10). Игор Жакић је реаговао одмах тајм-аутом, затим и изменом у примачкој дијагонали, након што је Тадић наставио низ екипних грешака, у игру се вратио Стефан Скакић. Црвена звезда је имала три грешке из напада целом првом сету, исти број је направила већ у почетној фази другог. Спартак је био сигурнији и у сервису и у пријему, а чим је ушао у серију грешака, наш тим се примакао на 18:20. Ипак, одговор је био исти, нажалост. Ристић и Милић су грешили са сервис линије, Скакић у нападу, бивши играч Црвене звезде, Немања Павловић користи другу од пет сет лопти за изједначење – 1:1, 20:25.

Било је јасно да ће бољи и прецизнији сервис бити пресудан у првој полуфиналној битки. Црвена звезда је имала почетну предност, као у прва два сета поен из блока Станковића, видели смо три изједначења, резултатска клацкалица је трајала до 9:9 када је Спартак преузео вођство, а Игор Жакић затражио нови предах за савете. У тим тренуцима одбојкаши Спартака су добро сервирали, што им је донело 10:13, али од тада су направили пет сервис грешака, укупно шест у трећем сету, што је донело излаз нашем тиму. Звезда је то умела да искористи, били потребни поени Николе Мељанца, који је оправдао очекивања са девет поена у трећем периоду. Ивица Јевтић је реаговао два пута тајм-аутом између једног поена, Звезда одговорила са две везане грешке, али је Мељанац био присебан када је био најпотребнији, а одбојкаши Спартака три пута грешили за 25:22 и 2:1 за црвено-беле.

Борба за сваки поен се наставила и у четвртом сету. Доста опрезније и сигурније се заиграло, Спартак имао почетну предност а Андреј Ристић се разиграо и донео преокрет, (7:6). Резултатска клацкалица је потрајала до 13:13, када је две везане грешке Звезде покушао тајм-аутом да прекине Игор Жакић, али је Вуликић наставио серију блокирањем Ристића, а потврдио Никола Жугић са два везана ас сервиса за 13:18. Између два тајм-аута два тренера Звезда је успела да узврати преко Мељанца, а Јунгић је преузимао одговорност у редовима Спартака и одржавао разлику. Деловало је да ће црвено-бели после успешног блока Душана Николића да се у финишу врате у меч, али су истом мером одговорили Павловић и Кан са три поена после блока и реализовали пету од шест сет лопти за пети сет после сервис грешке Николића – 19:25, 2:2.

Звезди је пресудну предност и победу у петом сету донела боља игра на мрежи. Четири од седам поена Звезда је освојила у блоку, Ивица Јевтић је реаговао тајм-аутом у жељи да пробуди своју екипу у кључним тренуцима, (7:4). Вуликић је највише поверења имао у Кана, који је освајао поене, али је Никола Мељанац на другој страни стигао до нове утакмице са 30 поена. Милош Милић је новим поеном у блоку, петим у сету, својим другим, потврдио Звездино вођство, а Мељанац обезбедио четири меч лопте, (14:10). Ни то није био крај, ни близу. Кан је спасио једну меч лопту за Спартак, Игор Жакић затражио тајм-аут, а после грешке Ристића и блока Павловића, био приморан на још један. Павловић је новим поеном из блока спасио и четврту меч лопту, а Мељанац погрешио за 14:15. Уследила је драма. Пет меч лопти за Спартак не користе редом Јунгић, Павловић, Кан и Жугић после везаних сервис грешака, а Звезда успева да остане у игри поенима Милића и меч винера Ристића. Андреј Ристић је преузимао одговорност, спасио меч лопту, донео предност, а после поена Мељанца за 24:23 ас сервисом, коначно, донео и победу – 3:2, 25:23.

– Очекивали смо да ће се вечерас играти више од три сета. Мислим да смо утакмицу могли и раније да завршимо и помислили смо да је готово пре времена. Спартак је данас још једном доказао да је екипа која се неће лако предати и честитам им на томе. Нама остаје да се регенеришемо колико можемо до суботе. Покушаћемо да се емотивно вратимо и да одемо у Суботицу растерећени. Сигурно да ће они бити под већим притиском, али на нама је да се добро припремимо за меч – закључио је Жакић после утакмице.

Најефикаснији у Црвеној звезди био је Никола Мељанац са 31 поеном, Андреј Ристић је освојио 15, Скакић 9, Станковић 8 поена.

Други меч је на програму у суботу од 20 часова у суботичкој Хали спортова „Дудова шума“.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – СПАРТАК 3:2 (25:23, 20:25, 25:22, 19:25, 25:23)
Београд, хала: УСЦ „Водовац“. Гледалаца: 320. Судије: Мирко Јанковић и Предраг Баланџић. Трајање меча: 141 минута.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Милић 6, Јевтић (либеро), Станковић 8, Тадић 1, Даца, Николић 2, Арсеноски 3, Поповић, Ристић 15, Мељанац 30, Миленковић (либеро), Скакић 9, Илић. Тренер: Игор Жакић.

СПАРТАК: Миловић (либеро), Марковић, Јунгић 10, Томчић, Пеић (либеро), Лечић 7, Вуликић 5, Кан 32, Дулић, Коне, Павловић 13, Жугић 18, Тумбас. Тренер: Ивица Јевтић

Претходни текстТема дана | Звездина хуманитарна утакмица за помоћ псима
Следећи текстДве титуле првака Београда за црвено-беле