Приче о Звездиним трофејима – Од Лестера сребрна лисица

84

Црвена звезда је у својој богатој историји освојила пуно трофеја који данас красе витрине музеја на стадиону „Рајко Митић“, а ми вам овог пута доносимо причу о једном другачијем, али прелепом пехару, који је наш клуб добио као успомену након сусрета са Лестером у Купу УЕФА 2000. године.

Црвена звезда се први пут сусрела са екипом Лестера у сезони 2000/01, али је до самог дуела са овом екипом прешла дуг пут. Након освајања титуле државног шампиона 2000. године, наш клуб је заслужио место у квалификацијама за Лигу шампиона.Поход на пласман у најелитније клупско европско такмичење, Звезда је започела у првој рунди квалификација, где јој је противник био Ки Класквик, тим са Фарских острва. Звезда је показала надмоћ у оба меча и забележила доминантну победу укупним резултатом 5:0. У наредном колу, црвено-бели су били бољи од грузијског клуба Торпедо, а победник је одлучен већ у првој утакмици, када су наши фудбалери на Маракани славили резултатом 4:0. У реваншу противник је дао свој максимум како би дошао до почасне победе и тријумфом од 2:0, смањио укупан резултат од 4:2 у корист нашег клуба. Наредни Звездин ривал био је Динамо из Кијева, који је успео да спречи црвено-беле да дођу до пласмана у Лигу шампиона. Након 0-0 у Украјини, и 1:1 у Београду, Динамо је прошао даље због правила гола у гостима, али се Црвена звезда након испадања у трећем колу квалификација за Лигу шампиона, директно пласирала у Куп УЕФА.

Управо у првом колу Купа УЕФА, Звездини фудбалери састали су се са екипом Лестера. Ипак, дигла се прашина пре првог меча, пошто су челници енглеског клуба тражили да се реванш измести из Београда, због тада нестабилне политичке ситуације у СР Југославији. Након великог притиска, УЕФА је донела одлуку да ће се друга утакмица одиграти у Бечу, што је изазвало велику буру у фудбалској јавности и донело огроман хендикеп за наш клуб. Ово је био први сусрет Црвене звезде и Лестера у историји ова два тима, што су челни људи енглеског клуба обележили не само контроверзним захтевом о реванш утакмици, већ и лепим трофејом, који је остао као успомена на овај двомеч. Пехар представља лисицу, која симболише грб и надимак Лестера, а овај трофеј се и данас налази у витринама музеја Црвене звезде.

Прва утакмица напокон је одиграна у Лестеру, 14. септембра 2000. године, а резултат је био равноправних 1:1. Наша екипа је повела већ у првом минуту сусрета, када је Аћимовић сјајним ударцем са око 30 метара, послао лопту под пречку и донео славље црвено-белима, а изједначење и коначан резултат, поставио је Тагарт у 43. минуту меча. У реванш утакмици, Лестер је горко зажалио због своје одлуке о премештању утакмице у Беч, јер је Звезда свакако имала велику подршку, а навијачи су помогли да Звезда дође до пролаза у наредну рунду такмичења. Поново су наши фудбалери повели, овог пута преко Друлића у 22. минуту меча, а Лестер је изједначио голом Изета, као и у првој утакмици, мало пре краја полувремена, тачније три минута пре краја првог дела игре. У наставку, наши играчи су заиграли још боље, и већ у 47. минуту поготком Гвозденовића на асистенцију разиграног Друлића, дошли до нове предности. Друлић је постао потпуни херој ове утакмице када је у 71. минуту затресао мрежу Енглеза, и на тај начин ставио тачку на ову узбудљиву причу.

Иако је у наш клуб стигао након пометње и помало неспортског потеза челника Лестера којим су отежали победу Црвене звезде, овај пехар је лепа успомена, а свакако је један од трофеја са најспецифичнијом причом у историји црвено-белог клуба!

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Драган Симанић
Следећи текстМилосавић за преокрет омладинаца