Звездина пролећа – Четвртфинале против Интера

61

Црвена звезда је у сезони 1980/81. наступала у Купу европских шампиона, и сјајним партијама стигла до још једног европског пролећа.

Црвена звезда је такмичење започела гостовањем у Норвешкој, екипи Викинга. Први меч је одигран 17. септембра 1980. године, пред нешто више од 7 хиљада гледалаца. Домаћи су повели голом Свендсена у 29. минуту, па је и прво полувреме завршено резултатом 1:0. Себе је дуплирао предност у 49. минуту, и већ тада је деловало да ће домаћи мирно привести меч крају. То није омело наше фудбалере, те је Петровић смањио на 2:1 у 69. минуту, а седам минута касније, Звезда аутоголом Брекеа стиже до изједначења. У 79. минуту уследио је комплетан преокрет наше екипе, након што се у стрелце уписао и Репчић. Резултатом 2:3 завршена је прва утакмица у Норвешкој, па су црвено-бели уз позитиван резултат исчекивали реванш у Београду. Реванш сусрет је одигран 1. октобра, на Маракани, пред око 25 хиљада верних љубитеља фудбала. Наши играчи су и упркос позитивном резултату играли нападачки од самог старта, па је тако у 21. минуту Ђуровски погодио за 1:0. Три минута касније, предност Звезде је дуплирао Јањанин, а већ у 29. минуту погодио је и Петровић, за великих 3:0. Питање победника је било решено, али је наш тим наставио са нападима, па се тако у листу стрелаца уписао и Стаменковић у 56. минуту. Минут касније, Бреке је смањио на 4:1, што је, испоставиће се, био и коначан резултат ове утакмице, те су тако црвено-бели прошли у наредну фазу.

Наредни противник изабраницима Бранка Станковића био је швајцарски Базел. Први меч је одигран у истоименом граду 22. октобра, пред око 30 хиљада гледалаца на Сент Јакоб – Парку. Једини гол на мечу виђен је у 33. минуту, када је Лојшер погодио за 1:0, а тим резултатом је и завршена утакмица. Реванш меч је одигран 5. новембра на пуној Маракани, пред око 80 хиљада заљубљеника у црвено-беле боје. Наши фудбалери су одлично отворили меч и повели голом Репчића у 6. минуту. Велику радост свима присутнима донео је Јањанин у 17. минуту, када је погодио за 2:0, а тим резултатом је и завршен меч, те су тако наши фудбалери прошли у наредну рунду укупним резултатом 2:1.

Уследило је још једно Звездино пролеће, а противник је био италијански Интер. Први сусрет против Интера, одигран је 4. марта 1981. на стадиону „Ђузепе Меаца“, пред 90 хиљада људи. Домаћи су стигли до вођства пред крај првог дела игре, након поготка Каза. Звезда је до изједначења стигла у 75 минуту, голом Репчића, те је тако први меч окончан резултатом 1:1. Реванш сусрет је одигран 18. марта 1981. године пред 100 хиљада навијача на Маракани. Једини гол је постигао Мураро у 13. минуту, што је било довољно за пролаз италијанске екипе укупним резултатом 2:1. Наш клуб је тако заустављен у четвртфиналу престижног континенталног турнира.

За Црвену звезду су наступали: Живан Љуковчан, Драган Симеуновић, Горан Живановић, Златко Крмпотић, Зоран Јеликић, Драган Милетовић, Бошко Ђуровски, Славољуб Муслин, Иван Јуришић, Миленко Рајковић, Здравко Боровница, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић, Недељко Милосављевић, Рајко Јањанин, Милко Ђуровски, Љубиша Стојановић, Милан Јанковић, Милош Шестић, Сребренко Репчић, Србољуб Стаменковић, Слободан Горачинов, Здравко Чакалић.

Тренер: Бранко Станковић.

Претходни текстПроглашење најуспешнијих атлетичара, тренера и клубова Београда
Следећи текстАНГТ: Убедљива победа у дербију, са Тофашем за финале