Звездина пролећа – Драма, преокрети и „Безбијеве бебе“

49

Црвена звезда у својој богатој историја је провела много година у европским и светским такмичењима, а ми вам доносимо причу о сезони 1957/1958, када је наша екипа играла у Купу европских шампиона.

Сада већ давне сезоне 1957/1958, Звезда је одиграла друго по реду европско пролеће у својој историји, које је било и друго заредом, након дебија претходне сезоне – 1956/1957. Наш тим је у овој „европској авантури“ био предвођен првом Звездином звездом – Рајком Митићем. Први двомеч црвено-бели одиграли су против екипе Стад Диделанж из Луксембурга. Наши фудбалери су у гостима, пред 8000 гледалаца, сјајно одиграли први меч и феноменално отворили „европску турнеју“, Звезда је савладала противничку екипу резултатом 5:0. Већ у 11. минуту су повели наши фудбалери голом Костића, а пет минута касније исти стрелац удвостручио је предност гостију. Почели су наши момци друго полувреме још боље него прво, јер је Рудински постигао поготке у 47. и 55. минуту. Тачку на ову утакмицу ставио је Рајко Митић голом у 87. минуту. Иако делује невероватно, Звезда је у реванш утакмици била још убедљивија против луксембуршког клуба. Наши играчи затресли су противничку мрежу чак девет пута, а коначан резултат на овом сусрету био је 9:1. Интересантно је да су на овом мечу била само три стрелца за наш тим. Наиме, по четири гола су дали Костић и Цокић, а један гол постигао је Митић. Утешни погодак за госте постигао је Ронгони, те је укупан скор на овом двомечу био невероватних 14:1 у корист нашег тима!

У осмини финала Купа европских шампиона црвено-бели су имали неоспориво тежи задатак, пошто је противник био шведски Норчепинг. Пред око 11 хиљада навијача, поново је наша екипа била гост, а сви голови на овом дуелу виђену су у завршници меча. Домаћини су повели преко Хакансона и Калгрена у 75. и 85. минуту, те се пет минута пред краја утакмице чинило да ће наша екипа бити поражена. Међутим, наши играчи су и овог пута показали да се никада не предају, и са два брза гола стигли до изједначења. Прво је Топлак у 88. минуту смањио резултат на 2:1, а затим је Костић у последњем минуту регуларног времена донео изједначење црвено-белим фудбалерима, па је Звезда у драматичном финишу стигла до повољног резултата пред дуел у Београду. На стадиону ЈНА, пред 20 хиљада гледалаца, очекиван је прави спектакл, налик првом сусрету. Поново је шведски тим повео, голом Бакмана у 16. минуту, а све до 75. минута се резултат није мењао, када је изједначио Спајић. Драма је поново уследила, када је наша екипа преокренула другим поготком потпуног хероја ове утакмице – Спајића. Звезда је до вођства дошла у 88. минуту, те су црвено-бели стигли до четвртфинала захваљући две узбудљиве завшнице и једног невероватног преокрета, укупним резултатом 4:3.

Противник наше екипе у четвртфиналу КЕШ-а био је велики Манчестер Јунајтед! Први меч игран је у Енглеској, пред 60 хиљада навијача, што говори да је поново очекиван одличан сусрет. Тасић је донео радост нашој екипи голом у 35. минуту. Иако су се наши фудбалери храбро борили, домаћин је дошао до изједначења у 63. минуту преко Чарлтона. Овог пута у финишу утакмице срећа је окренула леђа нашим момцима, када је у 81. минуту утакмице гол за преокрет постигао Колман. У другој утакмици Звезда је имала тежак задатак испред себе. Поново је меч одигран у сјајном амбијенту, јер се на стадиону налазило око 50 хиљада гледалаца. Манчестер је кренуо изузетно офанзивно, и већ након 35. минута гости су водили са 3:0. Виолет је начео мрежу наше екипе већ у 2. минуту, а након тога Чарлтон је са два поготка, у кратком временском размаку, у 30. и 31. минуту и задао готово немогућ изазов за наше фудбалере, који су желели пролаз у полуфинале. Наравно, наши играчи поново нису одустајали, а показатељ тога био је гол на самом почетку другог полувремена, када је мрежу затресао Костић. Тасић је голом са беле тачке у 50. минуту смањио предност енглеског клуба на 3:2, а осам минута касније, изједначење је другим поготком на мечу донео Костић.

Резултат је до краја меча остао 3:3, те наши фудбалери нису стигли до потпуног преокрета и пролаза у полуфинале, али су показали апсолутну храброст и величину након ове утакмице. Нажалост, по завршетку овог меча догодила се једна од највећих трагедија у светском фудбалу. Наиме, при повратку у Енглеску, авион у коме су се налазили играчи Манчестера Јунајтеда се срушио, и у несрећи погинуло седам фудбалера „Црвених ђавола“. Упркос фудбалском ривалству, Црвена звезда ће заувек памтити „Безбијеве бебе“.

За Црвену звезду су наступали: Беара, Томић, Станковић, Зековић, Поповић, Митић, Спајић, Тасић, Срдић, Борозан, Шекуларац, Топлак, Костић, Дурковић, Рудински, Илић, Цокић.

Претходни текстСаопштење БВК Црвена звезда
Следећи текстИН МЕМОРИАМ – др Миодраг Митић