Звездани моменти – Пад “вучице” на Маракани

75

Црвена звезда је кроз историју имала много незаборавних момената, а један од оних који ће се дуго и вечно памтити јесте тријумф над Ромом у тадашњем Купу УЕФА-а на препуној Маракани.

Црвена звезда је дочекала италијанског представника екипу Роме 1.децембра 2005. године пред 40 хиљада гледаоца на Маракани. У четвртом колу Купа УЕФА-а нашем тиму је била потребна победа, а те хладне ноћи небо се поново отворило. Црвено-бели су славили са 3:1, а јунак меча био је Никола Жигић који је био тада незаустављив за дефанзивце “вучице” из Рима. Актер меча Милан Дудић, фудбалер који је имао троцифрен број наступа за наш клуб, присетио се саме утакмице и тог времена.

Италијанска лига је била једна од најјачих, ако не и најбоље првенство тада у Европи. Како су медији тада преносили италијанско првенство је било веома популарно, пошто су тамо играли “највећи” играчи. Традиција се задржала да ми као Срби волимо да гледамо и пратимо италијански фудбал. Од свих “лига петице” показало се временом да се најбоље сналазимо у том шампионату, а на то указује и играње наших репрезентативаца. Утакмица против Роме је наишла у зимском периоду, а на нама је био императив победе да би остали у трци за пролаз даље после групне фазе. Последњи меч нас је чекаао у Француској против Стразбура. Рома је имала страшно добар тим, дошли су на Маракану са циљем да нас победе и пласирају се директно у нокаут фазу – рекао је Дудић.

Више од 20 година Звезда се загревала на главном терену, али тадашњи шеф стручног штаба нашег тима Валтер Зенга је ту „традицију“ променио и образложио ту одлуку жељом да се појача атмосфера пред утакмицу. Управо је тај моменат био незабораван за некадашњег штопера црвено-белих.

Детаљ који ми је остао у сећају јесте да се први пут Црвена звезда загревала на главном терену, мислим да и садашње генерације, као и претходне то нису радиле. Пет година сам провео у Звезди и то никада није био случај, али наш тренер тада Валтер Зенга је инсистирао да нас публика прихвати и подржи, јер смо били млада екипа. То је био циљ који је на крају успео.

Гости су први стигли до предности у 23. минуту меча, а стрелац је био Нонда. Није дуго требало од вођства Роме да навијачи Црвене звезде виде једну од најлепших акција на мечу. Играо се 37. минут када је Бошко Јанковић упутио одличан центаршут са левог бока, а Жигић је у свом стилу главом донео изједначење. До краја првог дела игре није било голова, да би у наставку игре виђен прави спектакл. Милан Пуровић је у 78. минуту заменио Дејана Миловановића. Управо та измена је била прави погодак, јер је управо Пуровић довео наш тим у предност веома снажним ударцем на асистенцију Жигића. Фантастични Никола Жигић, некадашњи центарфор репрезентације Србије, дигао је целу Маракану на ноге у 86. минуту. Прво је освојио лопту порет чак тројице фудбалера Роме, а потом прелепим ударцем са 30 метара погодио саме ракље гола. Након само два минута од трећег поготка нашег тима, Рома је могла да смањи предност са беле тачке, али Касано није био прецизан.

Утакмицу смо одиграли феноменално. Како тенесери кажу за Новака Ђоковића “само да је здрав”, тако смо и ми говорили за Николу Жигића – “Само да је Никола здрав”, пошто је увек решавао европске утакмице. Трећи погодак на утакмици, односно његов други на мечу, показује да је био несвакидашњи играч, пре свега због висине, а наравно због фудбалског умећа и знања. Рома је имала и пенал у самом финишу меча, који је извео Касано, међутим није успео да “превари” нашег голмана. Тада је настала ерупција одушевљена, ово је била утакмица о којој се и дан данас прича. Говорило се да смо срушили “велику Рому” која је увек имала добре играче. Тренер је био Спалети, а играли су Панући, Мексес, Нонда, Кафру, Касано, Де Роси. Утакмица нам је доста значила пошто су сви тада млади играчи имали интерес и отишли су касније у Италију, а међу њима су Александар Луковић и Душан Баста. Бошко Јанковић је отишао у Шпанију, такође добре карије су направили Ненад Ковачевић и Дејан Миловановић. Драган Младеновић је поред мене био један од искуснијих играча у тиму. Та утакмица била дипломски рад да се млади играчи после отисну у иностранство – закључио је Дудић.

Састави екипа:

Црвена звезда: Стојковић, Луковић, Дудић, Бишевац, Баста, Ђокај (Мудринић), Јанковић, Ковачевић (Јоксимовић), Миловановић (Пуровић 58), Младеновић, Жигић.

Рома: Чурчи, Панући, Куфур, Мексес, Алварез (Роси), Аквилани, Харжа, Де Роси, Касано, Куфре (Тадеи), Нонда.

Претходни текстТринаести тренинг у Анталији | Лучић и Бакајоко се прикључили припремама
Следећи текстЦрвено-бели допутовали у Љубљану, следи меч са Цедевита Олимпијом