Све Борјанове одбране

39

Милан Борјан је недавно обележио велики јубилеј, одигравши двестоту утакмицу у црвено-белом дресу, и тако још једном ушао у историју нашег клуба. Искусни чувар мреже је од 2017. године до данас постао један од најистакнутијих на Звездином шампионском путу, водећи својим одбранама наш тим до великих успеха из године у годину, а тако је било и у последњој европској утакмици нашег тима против Браге у којој су црвено-бели остварили историјски успех.

Сви звездаши ће сигурно заувек памтити меч са Краснодаром и историјски пласман у Лигу Европе, па тако и Милан Борјан. Канадски репрезентативац је на том мечу, поред сјајних интервенција током утакмице, пред сам крај сусрета невероватним рефлексима одбранио шут Гранквиста и тако спречио да руски тим стигне до другог гола и изједначења.

Већ наредне сезоне, црвено-бели су наставили да пишу историју, пласиравши се у Лигу шампиона након незаборавног дуела у Салцбургу. Том сусрету је претходио меч против Спартака из Трнаве, а наш голман је поново показао све своје квалитете и сјајним реакцијама током целе утакмице био један од заслужнијих за пролаз у плеј-оф и двомеч са аустријским представником. Сигурно је да ће сви заљубљеници у Црвену звезду памтити ту утакмицу до краја живота, јер је она златним словима уписана у богату историју нашег клуба. Борјан је у оба меча био један од истакнутијих на терену, и својим одбранама, искусни чувар мреже, дао је велики допринос пласману у групну фазу најјачег европског клупског такмичења.

Током читаве групне фазе, чувар мреже нашег тима био је један од најзапаженијих појединаца у црвено-белом дресу, и сјајним партијама на голу показао да је голман светске класе. Није се Борјан зауставио на томе, јер су наши фудбалери и наредне сезоне наставили да пишу историју. Уследио је двомеч са Копенхагеном и незаборавна пенал-серија у Данској. Борјан је блистао током оба сусрета, али је оно најбоље сачувао за пенале, и са три фантастичне одбране био један од најзаслужнијих за пласман црвено-белих у плеј-оф за Лигу шампиона. Истакао се Борјан и у групној фази, где је са 35 одбрана био један од најбољих голмана, у веома јакој конкуренцији. Сјајно је бранио и наредне сезоне, када је Звезда поново играла групну фазу Лиге Европе. Капитен нашег клуба био је прави вођа током целе групне фазе, и поново дао велики допринос сјајним резултатима црвено-белих против Хофенхајма, Слована и Гента, а касније и против италијанског Милана. Томе у прилог иде и чињеница да је Борјан са 21 одбраном био најбољи голман групне фазе Лиге Европе, а био је изабран и у идеални тим кола.

Ове сезоне, Борјан је један од важних шрафова машинерије Дејана Станковића, а капитенска трака на његовој руци то додатно дочарава. Поред сјајних партија у домаћем шампионату, искусни чувар мреже поново је један од запаженијих на Звездином европском путу. Доказао је то Борјан против Мидтјиланда и Лудогореца, али и против португалске Браге. Фудбалери Црвене звезде изборили су историјски пласман у осмину финала другог по јачини европског клупског такмичења као првопласирана екипа групе, а Милан Борјан је био један од истакнутијих у мечу последњег кола у Португалу. Сјајно је реаговао Звездин голман у последњим минутима утакмице и фантастичном одбраном спречио да португалски представник стигне до вођства и првог места у групи. Црвено-беле на пролеће очекује нова европска авантура, а верујемо да ће Милан Борјан наставити да са капитенском траком око руке води наш тим до нових европских успеха и нових тренутака за историју.

Претходни текстКатаи: Хајде да видимо колико ће нас бити у понедељак
Следећи текстЗвездина одбрана четврта најбоља у Лиги Европе