Да јулска ноћ постане новембарска

58

Црвена звезда ће сутра од 18 часова и 45 минута дочекати Лудогорец, уз подршку са трибина састављену искључиво од деце до 14 година. Прва асоцијација? Каират, јулска ноћ за памћење и убедљива победа.

Многим звездашима је прва асоцијација на топле јулске и августовске ноћи – Црвена звезда и европске квалификације. Ништа другачије није било ни 28. јула када нам је на Маракану дошао стари дужник – Каират и то после 1:1 у Казахстану. Реванш меч пред трибинама које су могла да испуне само деца до 14 година и потпуна непознаница како би све то могло да изгледа…

А како је било? Победа од 5:0, више од 20 хиљада малишана који нису престајали да певају током свих 90 минута и одушевљење наших фудбалера после меча који су остали у позитивном шоку атмосфером коју су направила деца. Деловало је као да је стадион испуњен, а енергија малишана се трансмитовала на терен и као да су играчи баш у том хуку налазили додатно гориво за тај спринт вишка у моментима када делује да је умор потпуно превладао. Наравно, за Маракану је синоним најбоља атмосфера на свету, што је плеоназам када су узме у обзир да имамо најбоље навијаче на свету, али тада је ситуација била спефицична, а резултовала је тиме да деца надмаше сва очекивања.

Гол Катаија у деветом минуту распламсао је још више све на трибинама. Шут са више од двадесет метара и потпуна екстаза на трибинама, а потом и Диноијев спринт у 21. минуту и рутинска егзекуција најавили су да ће ово бити једно срећно вече за све оне којима је црвено-бела крв у венама.

Сада нам остаје да све то поновимо у четвртак од 18 часова и 45 минута и да на крилима малишана обезбедимо европско пролеће. Из ове перспективе то делује као једини могући исход, јер је та јулска ноћ оставила тако јак утисак на све да се просто о другом сценарију и не размишља. Слободњак Катаија у последњим тренуцима првог дела игре одвео нас је на миран одмор, а до краја меча погађали су још Иванић и Фалко за још једну европску “петарду”.

У 21. веку, укупно смо осам пута играли пред условно речено “празним” трибинама, које су у четири наврата биле условљене и ситуацијом са корона вирусм. Сутра ће бити други пут да је ситуација специфична и да ће на трибинама моћи да буду само деца до 14 година. Биланс је позитиван, с обзиром на то да смо остварили четири победе (Европа, Гент, Слован, Каират), три ремија (Салцбург, Хофенхајм, Милан) и само један пораз против Базела.

Претходни текстДецо, понесите навијачке реквизите за Лудогорец
Следећи текстМитровић за Евролигу: Нови почетак