ИН МЕМОРИАМ – др Мирослав Поповић

280

Оснивач клуба Црвена звезда Гинис и легенда професионалног бокса др Мирослав Поповић преминуо је у 76. години у Београду.

Некадашњи боксер, тренер, селектор репрезентације Југославије и дугогодишњи истакнути спортски радник рођен је 4. августа 1946. године на Цетињу.

Као такмичар панчевачког Динама био је шампион Војводине, а као тренер са екипама и појединцима на разним међународним такмичењима освојио је око 200 медаља, од тога 34 златне.

У јануару 1976. проглашен је за најбољег тренера у Југославији за младе боксере, а већ годину касније био је тренер првог састава београдског Радничког са којим је четири године узастопно био шампион државе.

Многи љубитељи племените вештине сматрају да је највише постигао са Вукашином Добрашиновићем, који је успео да освоји бронзане медаље на Европском и Светском шампионату, а такође био је и освајач Златне рукавице, док је његов Дамир Шкаро на Олимпијским играма у Сеулу стигао до бронзаног одличја.

Био је помоћник Бруна Храстинског кад је Слободан Качар освојио златну олимпијску медаљу у Москви, а у низу многих врхунских такмичара треба поменути да је тренирао Мирка Пузовића и Љубишу Симића.

Био је селектор Југославије, али и Европе, што му је била једна од највећих части која му је била указана у каријери, на ревијалном сусрету „Старог континента“ и Америке у Лас Вегасу.

Поповић је 2012. године изабран за председника Здружених независних и словенских земаља, једне од десет конфедерација Светске боксерске федерације (ВБЦ), а био је и члан борда најјаче боксерске организације у свету (ВБЦ).

Оснивач је клуба Црвена звезда Гинис 24. децембра 1997. године који у својој делатности обједињује професионални бокс, ултимат фајт и кјокушинкај карате.

Докторирао је у Софији на тему „Фактори такмичарске ефективности врхунских боксера“ 1999. године.

Поповић је био председник Савета СД Црвена звезда у периоду од 2006. до 2018. године. Добтиник је Награде за животно дело Спортског друштва Црвена звезда која му је уручена на прослави 65. рођендана црвено-беле породице 2010. године.

Претходни текстСтефан Марковић ново појачање Црвене звезде мтс!
Следећи текстЗвездини бисери – Кадети за десет