Приче о Звездиним трофејима – Дунав куп из 1958. године

35

Црвена звезда је у својој богатој историји освајала прегршт важних трофеја, а ми вам доносимо причу о пехару Дунав куп који су црвено-бели донели у наш музеј давне 1958. године савладавши у финалу Руду Хвјезду из Брна укупним резултатом 7:3. На тај начин је наш клуб први пут освојио овај трофеј, а исти успех пошао је за руком Црвеној звезди и десет година касније.

Дунав куп тадашње 1958. године је било незванично издање клупског фудбалског такмичења Митропа купа. Такмичење је трајало од 24. маја до 12. јула 1958. године, а учествовале су екипе из Чехословачке, Мађарске, Југославије, Румуније и Мађарске.

У осмини финала овог такмичења Црвена звезда се састала у двомечу са чехословачким представником екипом Дукла Пардубице. Звезда је прошла у даљу фазу укупним резултатом 2:0, а тај скор су наши тадашњи првотимци понели из Београда головима Боре Костића и Ранка Борозана што је на крају било довољно за пласман у наредну рунду где смо се састали са Локомотивом из Софије. На првом мечу у Бугарској блистао је Бора Костић са четири поготка, а крајњи резултат гласио је 4:4, да би исти фудбалер био стрелац за наш тим у Београду, а управо тим поготком су се црвено-бели пласирали у полуфинале.

У полуфиналу Звезда се састала са београдским Радничким, а резултат на стадиону „Земун“ пред четири хиљаде гледалаца гласио је 2:1 у корист нашег тима. Стипић је био двоструки стрелац у 17. и 58. минуту меча, док у реванш утакмици није било голова. Занимљивост овог тунира јесте да су се у финалу играла два меча, тако да је наш тим прво као домаћин дочекао Руду Хвјезду из Брна и убедљиво славио пред 22 хиљаде гледалаца са 4:1. Бора Костић се два пута уписао у стрелце на том дуелу, а поред њега су погађали још Милошевић и Милановић. На реваншу у Брну поново је наш тим однео победу, овога пута са 3:2 головима Костића, Шекуларца и Милановића. Тиме су црвено-бели славили укупним резултатом 7:3 и у витрене по први пут донели пехар Дунав купа.

На турниру су наступали: И. Поповић, Зековић, В. Поповић, Д. Стојановић, Спајић, Гајић, А. Стојановић, Радуновић, Томић, Стипић, Борозан, Костић, Шекуларац, Милановић.
Тренер: Милорад Павић.

Претходни текстВатерполисти у Сплиту на првом турниру Регионалне лиге
Следећи текстТема дана | Звезда подиже коефицијент за домаћи фудбал