Звездани моменти – „Четворка“ против Карл Цајса

37

Црвена звезда се у четвртфиналу Купа европских шампиона 1971.године састала са шампионом ДР Немачке Карл Цајсом из Јене. Након пораза у првом сусрету у Јени од 3:2, изабраници Миљана Миљанића су пред 100.000 гледалаца на „Маракани“ победили са 4:0 и пласирали се у полуфинале.

Црвена звезда је под вођством Миљана Миљанића свој европски пут у сезони 1970/71 започела против елиминацијом мађарске Ујпешт Доже, а потом и румунског УТА Арада, а жреб у четвртфиналу за противника јој је доделио екипу Карл Цајса.

Утакмица у Јени завршена је тријумфом домаћих од 3:2, а голове за црвено-беле постигли су Слободан Јанковић и Драган Џајић. Остаће упамћен црвени картон који је Џајићу дао ирски судија Карпентер, чиме је трећа Звездина звезда био суспендован на три меча неиграња.

Сусрет у Београду црвено-бели су отворили голом Милована Ђорића из једанаестерца, а мрежу немоћних гостију тресли су и Зоран Филиповић, Стеван Остојић и Станислав Караси за коначних 4:0 и пласман Црвене звезде у полуфинале најјачег клупског такмичења на „старом“ континенту.

Ми смо били једна другачија екипа и били смо селектирани по укусу навијача Црвене звезде. У Јени смо имали један прави рат. Скоро цела екипа Карл Цајса је била у саставу репрезентације Источне Немачке. Доживели смо много неправди, Џајић је искључен, судија је измислио пенал и победили су нас 3:2 код куће. Њихови навијачи су после меча ушли у терен, тукли нас, јурили и једва смо ушли у свлачионицу. Реванш у Београду нећу никад заборавити. Остао ми је урезан један детаљ, када су играчи Карл Цајса требали да изађу на загревање, публика је гласно реаговала и они су се од страха вратили назад и нису изашли да се загреју. Сама утакмица текла је како се само може пожелети. Дали смо рани гол из једанаестерца и до краја сусрета дали још три поготка, тако да се ниједног тренутка није доводила у питање наша победа – рекао је Караси.

Црвена звезда је наступила у саставу: Дујковић, Ђорић, Кленковски, Новковић, Павловић, Богићевић, Јанковић, Караси (од 83. Михајловић), Филиповић, Аћимовић, Остојић. Тренер: Миљан Миљанић.

Претходни текстИза југа Маракане – Звездина делегација посетила академију Зенита
Следећи текстКахвић међу најталентованијим играчима света