Приче о Звездиним трофејима – Ђита Ди Верона

27

Црвена звезда је током своје богате историје освајала бројне трофеје широм света, а наш тим је 1991. године поред пехара Лиге шампиона и светског клупског првака успео да освоји и донесе у витрине црвено-белог музеја и трофеј из Ђита Ди Верона.

У августу 1991. године одигран је фудбалски турнир у Верони у коме је учествовала и наша Црвена звезда. Прва утакмица је одиграна против домаћина Хелас Вероне и то на чувеном стадиону Бентегоди који је отворен још давне 1963. године. Пред 20.000 гледалаца Верона је повела у 12. минуту голом Серене, а после девет минута игре резултат је поравнао Дарко Панчев. Упрскос доброј игри нашег тима, популарни жуто-плави су поново дошли до предности голом Стојковића у 37. минуту, а само минут касније Синиша Михајловић је изједначио за 2:2. Пошто до истека регуларног дела утакмице голова није било прешло се на извођење једанаестераца где је Црвена звезда славила са 5:3 и на тај начин се пласирала у финале турнира.

ВЕРОНА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 2:2 (2:2)
Датум: 21. август 1991.
Стадион: Бентегоди.
Гледалаца: 20.000.
Судија: Мугети.

Стрелци: Панчев у 21. и Михајловић у 38.минуту за Црвену звезду, а Серена у 12. и Стојковић у 37.минуту за Верону.

Верона: Грегори, Калиси, Томази (Магрин), Роси, Пин, Реника, Фана (Лурини), Карди, Радучоју, Стојковић, Серена.

Црвена звезда: Лековић, Радиновић, Тањга (Тошић), Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић (Ратковић), Лукић, Панчев, Савићевић (Ивић), Михајловић (Савић).

У финалу су се црвено-бели састали са Пармом, а меч је одигран такође на стадиону Бентегоди, али пред нешто мањим бројем гледалаца. Звезда је победила убедљиво на том мечу са 4:1. За наш тим су погађали Дарко Панчев који је постигао хет-трик у финалу и Дејан Савићевић који се уписао у стрелце са беле тачке. Једини гол за „Крсташе“ или ти популарне „Млекаџије“ постигао је Бролин. Том победом је великан из Београда донео још један трофеј у музеј чувене Маракане.

ПАРМА – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:4 (0:1)
Датум: 23. август 1991.
Стадион: Бентегоди.
Гледалаца: 8.000.
Судија: Паирето.

Стрелци: Панчев у 24. 68. и 82. (из једанаестерца) и Савићевић у 80.минуту (из једанаестерца) за Црвену звезду, а Бролин у 77. минуту за Парму.

Парма: Тафарел, Нава, Бенариво, Миноти, Аполони, Грун, Мели, Зорато, Агостино, Пулга, Бролин.

Црвена звезда: Лековић, Радиновић (Недељковић), Тошић, Југовић (Савић), Белодедић, (Најдоски), Стошић, Лукић (Ивић), Панчев, Савићевић, Михајловић (Ратковић).

Претходни текстСјајан почетак Звезде против Јадрана за трећу победу у Дунав лиги
Следећи текстРадоњић: У финале без неколико играча, Вајта чека пауза