Станковић: Маракана је посебна емоција

13

Шеф стручног штаба Дејан Станковић изнео је очекивања пред меч 8. кола Суперлиге Србије, који ће фудбалери Црвене звезде одиграти против Пролетера на стадиону „Рајко Митић“ сутра од 20 часова.

После паузе која нам је сигурно свима добро дошла, одморили смо и радили доста добро. Имали смо репрезентативце који су се успешно вратили, с обзиром на стање са корона вирусом. Видећемо колико су одморни, али имамо играче који су спремни да истрче сутра. Очекује нас леп циклус до 3. октобра, као и увек спремамо утакмицу по утакмицу. Битно је да су сви здрави, поготово они који су се вратили из репрезентације, јер после онаквог убитачног ритма, нису имали ни дан паузе, сви су играли, нарочито ми је драго због млађих играча. Остварили су лепе резултате са својим селекцијама, све иде како треба – истакао је Дејан Станковић.

Осврнуо се Станковић и на добро издање његових изабраника на утакмици против Чукаричког.

– Сигурно да је добра игра и да је добар резултат „пеницилин“ за све, поготово за самопоуздаје и за „главу“. Свака победа носи своје. Играли смо прошли циклус, када нам пред крај није више било битно да ли ћемо играти лепо или ружно било је битно да остваримо циљеве, то смо и испунили. Утакмица против Чукаричког је била један леп показатељ како екипа треба да изгледа од првог до последњег минута. На томе смо радили током паузе. Окосница тима је остала, везни ред и напад су остали у Београду. Радили смо на детаљима. Увек причамо да у првенству играмо против ниског блока и добро отварање утакмице доноси предност да будеш мирнији и онда да играш лепршавије и за око лепше. У претходном колу смо гол дали пред крај првог полувремена, створили смо доста шанси и нисмо одустали, то је заиста изгледало феноменално и томе ћемо тежити.

Говорио је шеф стручног штаба нашег тима и о момку који је стигао као последње појачање, Ришаиру Живковићу.

– Сваки играч који долази у Црвену звезду добија похвале и треба да добија похвале. На њему је како ће да одговори на терену и издржи пртисак једног великог клуба као што је Црвена звезда. Није лако, не уклапа се свако брзо у овај систем, величину клуба и овај притисак. Циљ који постављамо је велики, не може свако да се уклопи за 10-15 дана, потребно је време. Драго ми је што је Ришаиро дошао одмах после Чукаричког, имали смо времена, десет дана да прође цео тренажни процес, као да је био на припрема. Радио се о талентованом, брзом, добром играчу који ће нам донети нешто ново, на њему је све остало. Треба да буде миран, да се уклопи у систем, да га играчи заволе због његог рада и труда, као и односа прем дресу, то ће навијач Црвене звезде препознати одмах. Од њега очекујем да настави да приказује на тренинзима исти однос, професионализам који је заиста феноменалан са његове стране и нема сумње да може само добро да нам донесе.

Навијаче нашег клуба може да радује чињеница да су сви играчи здрави и спремни да заиграју.

– Сви конкуришу за сутрашњу утакмицу, немамо проблема са повредама, можемо да имамо проблема са умором, и чињеницом како ће се осећати играчи после напорног пута. Пре свега мислим на Дегенека, Борјана, Кангу, Бена. Борјан је последњи стигао, мало нешто пре њега Бен, ако је уморан имамо Поповића и Гордића и у сваком тренутку су стопостотно спремни да стану на гол.

Није пропустио прилику Станковић да похвали младог дефанзивца Страхињу Ераковића, који је приказао одличну игру против Чукаричког.

– Ераковић је штопер и сто посто може да да на том месту, сигурно да мање може да да на десном, још мање на левом беку. Сваки пут кад смо га звали, никада није постављао питање на којој ће позицији играти. Кад год је позван да игра он је одрадио посао, сад да ли је то задовољавајуће или не, увек ће бити предмет дискусије. Мислим да он најбоље игра на месту штопера. Одушевио ме је против Чукаричког, треба да скине оптерећење ако погреши. Имам пуно поверење у младог Ераковића, одиграо је феноменалну утакмицу против Италије, донео кући победу са репрезентацијом У20. Ради се о играчу који може да има велику каријеру.

Шеф стручног штаба нашег тима је искористио прилику да се поводом обележавања 58. рођендана стадиона „Рајко Митић“ присети тренутака који су му остали у најлепшем сећању.

– О Маракани може много да се прича. Као дете, као неко ко је скупљао лопту у периоду када је остварен највећи успех 90-их доживео сам да видим шта значи пуна Маракана и шта значи један пут ка највећем успеху у историји клуба. Такву емоцију и енергију сам имао прилику да доживим и као играч и сад је доживљавам као тренер. Можда сам је мало више доживео у Румунији, али ми је драго због тога. Публика се коначно вратила после свих недаћа око корона вируса, Маракана је посебна емоција и Маракана је живот.

Прокоментарисао је Станковић и резултате репрезентације Србије.

– Част ми је да причам о репрезентацији, као неко ко је био капитен и прошао све селекције, мислим да је репрезентација Србије играла „паклен“ фудбал, изгледали смо моћно и доминантно од првог до последњег минута. Жао ми је због оног гола, можда смо могли само тако и да примимо гол, да га сами себи дамо. Нисам видео да је неко могао да нас угрози. Са таквим односом, приступом и игром као што је то било у Даблину, репрезентација са свим својим снагама може да се нада да ће као прва завршити у групи и ићи директно на Светско првенство. Ако се неким случајем то не догоди и у баражу са оваквом игром Србија заслужује место на Светском првенству.

Осврнуо се шеф стручног штаба нашег тима и на скаутирање противника, али говорио и о прелазном року.

Скинути смо са зелене листе, путеви на један дан су готово немогућа мисија. Сигурно да смо размишљали, али смо јуче скинути са зелене листе, тако да нећемо пратити Брагу уживо. Имамо начине на које ћемо уочити све детаље Браге. Што се тиче прелазног рока реално је за нас завршен што се долазака тиче, на нама је сада да покажемо колико можемо и шта можемо, хиљаду посто верујем у екипу, идемо даље – закључио је Станковић.

Претходни текстУспешно завршен пројекат „Звезда до Токија“
Следећи текстТема дана | Звездин банер украсио Београд