Звездани моменти – Берлин капут

39

Црвена звезда је у својој историји одиграла много незаборавних дуела, а један од највећих преокрета у историји био је двомеч са Динамом из Берлина.

Мало ко је очекивао да ће Црвена звезда те кишовите јесени 1978.године након пораза у првом мечу у Берлину од 5:2, уопште успети да прође берлински Динамо у првом колу Купа УЕФА, а камоли да ће те исте сезоне стићи до финала најмасовнијег европског такмичења.

Све је изгледало још нереалније када су Источни Немци у београдском реваншу повели већ у 12.минуту. Тај резултат је остао све до 60.минута, да би црвено-бели у фуриозном финишу начинили чудо,у последњих пола сата постижу четири поготка.

У то време постојао је један вид клацкалице код мене. Већ сам имао 24 године, нисам одиграо пуно утакмица у Звезди, па сам размишљао да одем. Хтео сам да се обезбедим на неки начин, а имао сам понуде доста клубова из прве лиге. Тражили су ме Ријека, Вележ, Војводина… Размишљао сам да ако видим да нећу бити стандардан да одем из Звезде и тада се догоди та утакмица. То је 1978. година. У пар утакмица се тада променило све, па сам постао стандардан у Звезди. Ми смо потајно прижељкивали добар резултат, али је већ било проблематично и причати о томе јер смо у Немачкој изгубили 3 разлике. Десило се да они овде поведу, па је практично било 6:2 за њих. Била је то добра и искусна екипа. Међутим, Дуле Савић је изједначио из пенала, 1:1. Затим сам ја ушао и дао два гола и у последњем минуту смо дали гол који нас је одвео даље – рекао је Здравко Боровница, чувени фудбалер из те генерације.

Била је то једна сјајна генерација предвођена Бранком Станковићем, која је приказала изузетну такмичарску снагу и квалитет борећи се са тимовима из најјачих европских лига. Душан Савић је изједначио резултат у 60.минуту, затим је Здравко Боровница два пута матирао противничког голмана. Остало је још десет минута до краја и у последњем минуте, Лаук постиже аутогол и шаље црвено-беле у наредну фазу Купа УЕФА.

Пред 45.000 гледалаца Бранко Станковић извео је следећи састав: Стојановић, Јеликић (од 55. Боровница),Јовин,Муслин, Кери, Јовановић, Петровић, Благојевић, Савић, Баралић (од 46. Лукић),Шестић.

Претходни текстЦрвено-беле гошће на турниру у грчкој Коници
Следећи текстОвде ће зидови вечно причати о љубави