Упознајте Брагу, Звездиног ривала у Лиги Европе

23

Црвена звезда ће се 16. септембра од 18 часова и 45 минута састати са Брагом на свом стадиону у оквиру прве утакмице групне фазе Лиге Европе.

Брага као клуб који се налазио у првом шеширу на жребу за групну фазу Лиге Европе је доспео у групу Ф са нашим тимом, Лудогорецом и Мидтјиландом. Прошлу сезону су завршили на четвртој позицији у националном шампионату са 64 бода иза Спортинга, Порта и Бенфике, док су у Лиги Европе прошле године испали од Роме у шеснаестини финала овог такмичења укупним резултатом 5:1. Од почетка сезоне 2021/22. после четири одигране утакмице у првенству имају седам бодова, тријумфовали су на две утакмице и забележили реми и пораз. Крајем јула ове године су поражени у финалу португалског супер купа од Спортинга резултатом 2:1. Од трофеја у својој историји имају три пехара португалског Суперкупа и два трофеја португалског Лига купа.

Брага је овог лета остала без двојице веома битних играча. Најстандарднији играч из прошле сезоне, десни бек Рикардо Есжајо је прешао у Спортинг, а клуб је напустио и искусни везиста Франсержо који је отишао у Турску, што значи да су два играча из прве поставе екипе из Португала овог лета напустила клуб. Са друге стране неколико играча је појачало Брагу, прво је откупљен од Нирнберга Јури Медеирос, потом је из Бразила доведен дефанзивни везни фудбалер Лукаса Минеира, а у нападу се решење нашли у Виљареалу довођењем Марио Гонзалеса. Позицију на десном боку су „закрпили“ позајмицом из Манчестер Ситија у виду талентованог Јана Коута.

Тренер Браге је већ преко годину дана искусни стручњак Карлос Карваљар који је седео раније на клупи Спортинга, Бешикташа и Свонсија. Често искусни тренер мења формације са четворицом или тројицом фудбалера у дефанзивној линији. Главни стуб одбране представља Витор Тормена из Бразила, а најчешње је његов парњак двадесетдеветогодишњи Пабло Оливеира који се стигао у клуб из Еибара. Костур тима од прошле сезоне је делимично сачуван, тако да су у везном реду остали либијски интернационалац Али Мусрати који итекако уме и да представља претњу за противнички гол. Главни креатор игре је Андре Орта, а претходне сезоне је „десетка“ Браге постигла чак 15 голова што довољно говори о квалитету овог играча. Гален, играч рођен у Бразилу, који је такође једна од највећих претња у нападу Браге пошто често долази из другог плана и постиже голове, а најчешње игра на левом боку. На десном крилу је најстандарнији Јури Медеирос који у Браги игра најбољи фудбал у каријери. Оно што недостаје тиму из Португала јесте прави голгетер. На позицији „деветке“ тренутно игра млади Абел Руиз, премда да је јако талентован овај двадесетогодишњак не може да надомести одлажак Паулиња који је претходне зиме напусти Брагу.

Брага своје домаће утакмице игра на Градском стадиону у Браги. Стадион има капацитет од 30.154 седећих места, и изграђен је 2003. године за потребе Европског првенства у фудбалу одржаног 2004. године који се одржавао у Португалу. Стадион је познат као Каменолом, пошто је урезан у суседни Монте Кристо каменолом.

Претходни текстЗвездаши, понедељак је време за сезонске!
Следећи текстПознати сви ривали у припремном периоду, последње провере у Грчкој