Подсећање на групне фазе Лиге Европе

35

Црвена звезда је трећи пут у последњих пет година изборила учешће у групној фази Лиге Европе, а претходна два пута је успела да прође у нокаут фазу и презими у Европи.

Пре тих успеха црвено-белих, посебно треба напоменути сезоне 2005/2006 и 2007/2008 када је наш тим учествовао у Лиги УЕФА, која је претеча данашњег такмичења. Лета 2017.године под вођством Владана Милојевића, Црвена звезда се први пут пласирала у Лигу Европе која се игра у садашњем формату. Редом су у квалификацијама падали малтешка Флоријана, казахстански Иртиш, чешка Спарта и у плеј-офу руски Краснодар.

Жреб је Београђане сместио у групу са Арсеналом, БАТЕ-ом из Борисова и Келном. Двострука победа над Келном, уз два ремија са БАТЕ-ом и један са Арсеналом, били су више него довољни за пролазак групе. Било је то први пут од 1992.године да су црвено-бели дочекали пролеће у Европи. Противник у шеснаестини финала био је ЦСКА из Москве. Сусрет на стадиону „Рајко Митић“ завршен је без голова, док је у Москви, домаћин уз доста среће прошао даље, а наши фудбалери били су у најмању руку равноправан ривал.

Уследила су два узастопна пласмана у Лигу шампиона, а групну фазу Лиге Европе наш тим је поново заиграо прошле године, након победе над јерменским Араратом. Сјајне игре у такмичењу по групама приказала је екипа Дејана Станковића. Посебно ће остати упамћена убедљива победа над Слованом из Либереца (5:1) и двострука победа над Гентом. Нерешен исход на „Маракани“ против Хофенхајма решио је све дилеме – Црвена звезда је још једанпут презимила у Европи. Супарник у елиминационој рунди био је Милан. Црвено-бели су у оба дуела пружили две маестралне партије, а италијански великан се извукао због правила гола у гостима, које више није на снази.

Ово ће Црвеној звезди бити треће учешће у групи Лиге Европе, а прва утакмица на програму је 16.септембра са почетком у 18:45 против португалске Браге.

Претходни текстСрећан 58. рођендан нашој Маракани!
Следећи текстЗавршен седми камп „Драгана Вуковић“