Звездин биланс са румунским тимовима

20

Црвена звезда се два пута у својој богатој историји састајала са румунским екипама у европским такмичењима и у оба двомеча била успешнија, уз укупан учинак од три победе и једног ремија.

Први пут се то догодило у сезони 1970/1971, када смо у осмини финала Купа европских шампиона елиминисали Арад. Најпре смо славили на „Маракани“ 21.октобра 1970.године са 3:0, а поготке су постигли Зоран Филиповић, Јован Аћимовић и Стеван Остојић.

Састав Црвене звезде у првом сусрету: Дујковић,Ђорић,Кривокућа, Антонијевић, Дојчиновски, Богићевић, Новковић(од 78. Караси), Филиповић, Остојић, Аћимовић, Џајић.

У реваншу у Араду, 4.новембра, црвено-бели су забележили још једну сигурну победу резултатом 3:1. Двоструки стрелац за тим Миљана Миљанића био је Зоран Филиповић, а један гол дао је Слободан Јанковић.

Миљанић је у другом мечу извео следећу поставу: Дујковић, Ђорић, Кривокућа, Антонијевић, Дојчиновски, Богићевић, Новковић (од 70. Караси), Филиповић, Остојић(од 70. Јанковић), Аћимовић, Џајић.

Други пут смо се са румунским представником сусрели у такмичарској 1975/1976 када смо на старту Купа УЕФА избацили Универзитатеу из Крајове. У Румунији, 17.септембра 1975.године, наш тим је лако дошао до тријумфа – 3:1, а мрежу екипе са југа ове земље два пута је затресао Зоран Филиповић и једном Душан Савић.

Састав који је дошао до победе у гостима: О. Петровић, Јеликић, Новковић, Баралић, Кери, Муслин, В. Петровић(од 80. Шестић),Николић, Савић, Филиповић, Сушић(од 67. Стаменковић).

Београдски дуел одигран је 1.октобра, а изабраници Милована Ћирића су ремизирали 1:1, а погодак је постигао поново Зоран Филиповић из једанаестерца и црвено-бели су се пласирали у наредну рунду.

Тренер Ћирић на „Маракани“ је извео следећих 11: О. Петровић, Јеликић, Новковић, Николић, Кери, Муслин, В. Петровић (од 65. Орсаг), Филиповић, Савић, Аћимовић(од 46. Стаменковић), Сушић.

Претходни текстКикс кадета на старту
Следећи текстЗвезда ТВ | Нови дрес за сезону 2021/22