Упознајте Клуж, Звездиног ривала у плеј-офу

27

Црвена звезда ће се састати са румунским Клужом на стадиону „Рајко Митић“ у оквиру плеј-офа за Лигу Европе.

Клуж је борбу за пласман у најелитније европско такмичење започео од првог кола квалификација. У првој рунди су елиминисали Бања Луку укупним резултатом 4:3. Иако су однели рутинску победу на свом терену, у реванш сусрету Клуж је поприлично кубурио. После регуларних 90 минута домаћин је водио са 2:0, а гости су током продужетака успели да дођу до пролаза поготком Александра Чипкуиа из велике удаљености. У другом колу су били бољи од Линколна представника Гибралтара укупним скором 4:1, да би у наредном колу квалификација за Лигу шампиона били елиминисани од Јанг Бојса. На првој утакмици одиграној у Румунији победника није било (1:1), а на реванш мечу недељу дана касније славио је Јанг Бојс са 3:1. Почетак меча наговештавао је другачији епилог, јер је Клуж повео већ у четвртом минуту меча голом нападача Омранија, међутим домаћин је на крају убедљиво тријумфовао, тако да је Клуж директно испао у плеј-оф за друго по реду најелитније европско такмичење.

Клуж је освојио седам титула првака државе, четири пута су освајали домаћи куп, док су исто толико пута подизали трофеј намењен победнику румунског суперкупа. Године 2008. су први пут освојили титулу националног шампиона, а у последње четири сезоне Клуж доминира у домаћем првенству. Тренутно после пет одиграних мечева заузимају прву позицију на табели са максималним скором и гол разликом осам према три. У Европи премијеру је Клуж имао 2005. у Интертото купу, а деби у Лиги шампиона је забележен у сезони 2008/09. где су у групи са Челзијем, Ромом и Бордоом заузели последњу позицију. Клуж је и у наредне две године играо европску јесен, прво у Лиги Европе, а потом поново у најелитнијем такмичењу, али без презимљавања у Европи. До европског пролећа Клуж долази у сезони 2012/13, а све до сезоне 2019/20. није било ни европске јесени за румунски клуб, али те године Клуж је играо веома добро у Лиги Европе. Заузели су другу позицију у конкуренцији са Лацијом, Селтиком и Реном, али су у нокаут фази поражени од Севиље. Прошле сезоне Клуж је елиминисан у квалификацијама за Лигу шампиона од Динама из Загреба након једанаестераца.

На голу клуба из Румуније стандардан је тридесетрогодишњи Арлаукис. Чувар мреже рођен у Литванији је од почетка сезоне примио осам голова на девет мечева, а на само једном сусрету је успео да сачува своју мрежу. На бековским позицијама стандардни су десни спољни Мане, док је место крај леве аут линије резервисано за капитена Клужа Камору. Најстандарнији играчи поред пометуих Манеа и Каморе јесу нападачи Чипкиуа, Даек и Омрани који већ шест година носи дрес Клужа, док центарфор Габриела Дебељуха своју шансу махом добија са клупе. Шеф стручног штаба Клужа Смудика неће моћи да рачуна на крилног нападача Александра Пауна који је зарадио суспензију у дуелу против Јанг Бојса, а под знаком питања за наредне дуеле јесте Чипкиуа који се повредио у последњем првенственом мечу који је играо Клуж. Везни ред Румуна држе исландски интернационалац Сигурјонсон, Француз Фофана и босанскохерцеговачки фудбалер Матео Сушић.

Клуж своје домаће утакмице игра на стадиону Константин Радулеску у Клуж-Напоку, а капацитет стадиона је 23.500 седећих места. Од јесени 2006. до јуна 2007. године стадион је реновиран, а након што се Клуж први пут квалификовао за групну фазу Лиге шампиона стадион је поново реновиран и проширен на капацитет од 23.500 места. Стадион спада међу најмодерније у Румунији.

Претходни текстЗвезда и Моцарт доделили опрему ветеранима
Следећи текстЗвездаши укупно прикупили 297 јединица крви