Приче о Звездиним трофејима – Београдски турнир

94

Музеј Црвене звезде је ризница богата трофејима које је наш клуб освајао током историје дуге 76 година. Црвено-беле витрине краси и пехари Београдског турнира, који је освојен две године узастопно 1980. и 1981.године.

Први пут су наши фудбалери победили на том турниру 1980.године. Противник у полуфиналу био је „вечити ривал“ Партизан, који је пред 50.000 гледалаца на „Маракани“ декласиран са 3:0, а двоструки стрелац био је Сребренко Репчић у 43. и 57.минуту, док је једном погодио Милко Ђуровски у 69.минуту. У финалу је савладан бразилски великан Васко де Гама резултатом 4:2.

За Црвену звезду су наступали: Љуковчан. Крмпотић, Стојановић, Благојевић, Рајковић, Боровница, Петровић, М.Ђуровски, Шестић, Јанковић, Милосављевић, Јањанин, Репчић, Б.Ђуровски.

Годину дана касније, Црвена звезда је поново тријумфовала на овом престижном турниру. Најпре је, у полуфиналу 18.јула 1981.године још једном побеђен Партизан са 1:0, а стрелац победоносног гола био је Владимир Петровић-Пижон у 58.минуту.

Тренер Бранко Станковић извео је следећи састав: Симеуновић, Крмпотић, Љ.Стојановић (Б.Ђуровић), Јанковић, Милетовић, Јуришић, Петровић, Боровница, Д.Савић (М.Ђуровски), Ђорђић (Стаменковић), Јањанин.

У финалном сусрету, 19.јула, остварен је тријумф од 2:1 против мађарског Хонведа, а поготке су постигли Рајко Јањанин у 31. и Душан Савић у 51.минуту из једанаестерца, чиме су црвено-бели одбранили трофеј.

Победнички састав Црвене звезде у финалу: Симеуновић, Крмпотић, Б. Ђуровски, Јанковић, Милетовић, Јуришић, Петровић, Боровница (Д. Николић), Савић (М. Ђуровски), Јањанин, Ђорђић (Малишевић).

Претходни текстЗвезда против Клужа у плеј-офу за Лигу Европе
Следећи текстПрича о победницима и освајачима Звездом обасјана